Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavileri tamamlanan 1’i baykuş ve 10 arı şahini olmak üzere 11 kuş, tekrar doğal ortamlarına kavuştular.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde kargalar tarafından yaralanan 10 arı şahini ile 1 baykuş, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi altına alınmıştı. Yaklaşık iki aylık tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin ardından 10 arı şahininin ayaklarına takip amaçlı halka takılarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Avcil, Van İl Şube Müdürlüğü ekipleri ve YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan tarafından doğal yaşam ortamlarına bırakıldılar.


Konu ile ilgili açıklama yapan YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, merkezlerine yıl içerisinde değişik türlerden yaban kuşlarının getirilerek tedavilerinin yapıldığını söyledi. Mart ve mayıs ayı sonuna kadar her yıl kendilerine yaralı arı şahini getirilerek tedavilerinin yapılıp doğaya salındıklarını ifade eden Aslan, “Bu yıl ise bize yaklaşık 15 yaralı arı şahini getirildi. Bu kuşların yaralanma sebeplerini araştırdığımız zaman kargalar tarafından yaralandıklarını tespit ettik. Bu yırtıcı kuşlar, kargaların yumurta ve yavrularını yedikleri sıra kolektif halde hareket eden kargalar, savunma sistemlerini geliştirmişler ve birlikte saldırmaları sonucu yırtıcı kuşlar kaçacak yer ararken ya ağaca, yada yere düşerek yaralandıklarını tespit ettik. Kargalar ise kendi yumurta ve yavrularını korumak için saldırıyorlar. Kargalar yuvalarını yüksek yerde yapmalarından dolayı yırtıcı kuşlardan başka kimse bunların yumurta ve yavrularına ulaşamıyor. Eti de yenmediği için hiçbir avcıda bu kargaları vurmuyor. Ömrü ve üremesi çok olan kargaların çiftçilere de çok büyük zararı oluyor. Bunları dengelemek için yırtıcılar yavrularını yiyerek, yavrularını ortadan kaldırarak doğanın dengesini sağlıyor. Bunun sonucu olarak kargalar savunma sistemlerini geliştirmiş, çoklu olarak saldırdıklarında yırtıcı ne yapacağını şaşırıp yüksek yerlere çarpıp, yada ağaçlara çarpmaları sonucu yaralanıyorlar. Bu yaralanmalardan dolayı merkezimize getirilen 10 arı şahinin tedavilerini tamamlayıp bu gün doğaya bıraktık. Bunun yanı sıra elimizde olan ve tedavisi tamamlanan 1 baykuşu da doğaya bıraktık” dedi.


Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Van Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Avcil, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde vatandaşlar tarafından yaralı olarak il müdürlüklerine getirilerek tedavi altına aldıklarını söyledi. Avcil, YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan tarafından tedavileri tamamlanan 10 arı şahinini az önce yaşam alanları olan doğaya saldıklarını ifade etti. 

Editör: TE Bilisim