ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - Van’da son dönemlerde adından en çok söz ettiren kurumlardan birisi olan Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin Genel Müdürü Ali Tekataş, kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemlerde kirlilik, yeni arıtma tesisleri, Akdamar’a tatlı su götürülmesi gibi bir çok önemli konu ve tartışma ile öne çıkan VASKİ’ye dair çarpıcı veriler paylaşan Tekataş, son bir kaç haftadır gündemden düşmeyen konulara dair flaş açıklamalarda bulundu. Basın toplantısına konuşan VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, yaptıkları çalışmalara saldırılar düzenlendiğini belirterek, “Maalesef seçimden önce başlayan süreçte birçok sabotaja maruz kaldık. Bunun için hukuki işlemleri başlattık.” Dedi. Van Gölü’nün artık kirletilmeyeceğinin altını çizen Tekataş, yeni tesislerle artık atıkların suya akmayacağını söyledi. VASKİ’yi 323 milyon gibi bir borçla devraldıklarını belirten Tekataş, hem gelirlerin hem abone sayısının hem de hizmetlerin arttığının altını çizerken Van’da ilk olacak bir çok çalışmanın da startını verdiklerini söyledi.

 

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Müdürlüğü, 2017-2018 yıllında yapılan çalışmaları basınla paylaştı. Kentteki bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, görevi aldıktan sonra ilk olarak var olan sorunları tespit ettiklerini söyledi. Hizmet binasında değişim ve yenileme çalışması yaptıklarını söyleyen Tekataş, vatandaşa daha iyi hizmet vermek için çalıştıklarını belirtti.

 

 

“VAN GÖLÜ ARTIK KİRLETİLMEYECEK”

 

Tekataş şöyle konuştu: “Son toplantımızda bahsettiğimiz bazı projelerimizi hayata geçirdik. Yeni bir danışma ofisimizi kurduk. Çalışma arkadaşlarımızın rahat bir şekilde çalışması için iyi ortam kurduk. Bunlardan bir tanesi İleri Biyolojik Arıtma Tesisidir. Tesisimizin temellerini attık, çalışmaları devam ediyor. Eski arıtma sisteminin yüzde 25’i çalışıyordu. Geriye kalan yüzde 75'lik tüm atıklar göle akıyordu. Bu büyük bir kirlilikti. Yıllarca bu kirlilik denize dökülüyordu. 120 milyonluk projemiz tamamlandığında, Van Gölü artık kirletilmeyecek. Arıtma tesisinin bitmesinin ardından orada toplanmış halde olan kirliliğin temizlenmesi için de sayın çevre şehircilik bakanımızdan söz aldık. Bu dev bir yatırım. Bize bu finansmanı sağlayan Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki’ye, sayın valimize ve genel sekreterimize çok teşekkür ediyorum.”

 

TEKATAŞ: PROJEYİ İDEAL HALE GETİRDİK

 

Son dönemlerde Van Gölü kirliliğiyle ilgili gerçeği yansıtmayan haberlerin yapıldığına değinen Tekataş, “Kirlilik ve gölün renk değişikliğiyle ilgili Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bir açıklama yaptı. Van Gölü'ndeki elbette ki bir kirlilik sorunu var. Ancak yapılan haberlerde bugüne kadar ne de arıtma tesisin yapılmadığı hiç konuşulmadı. Son zamanlarda yapılan haberlerde sürekli 2-3 aylık kirlilikten bahsedildi. Kimse bize bu kirliliği ya da tesisin durumunu sormadı. Yıllardır göl kirletiliyor. 2013 yılında bir proje yapılmış. Yapılan proje ihtiyaçlardan uzak yapılmış bir proje. Eğer biz o projeyi hayata geçirmiş olsaydık 10 yıl sonra çalışmamaya başlayacaktı. Bizde projeyi ideal hale getirdik. Projemiz hayata geçtiğinde Türkiye’de örnek gösterilecek bir çalışma olacak. Çalışmalarımız devam ediyor. Arıtma tesisimiz 50 yıl boyunca Van’a hitap edecek. Ayrıca tüm ilçelerimizde de arıtma tesisi çalışmalarımızda devam ediyor.” Dedi.

 

 

DENİZİN ALTINA BORULAR ÖNÜMDEKİ HAFTA DÖŞENİYOR

 

Diğer önemli çalışmalarının da Akdamar Adasına su götürme projesi olduğuna dikkat çeken Tekataş, “Önümüzdeki hafta borularımızı denizin altına döşemeye başlayacağız. 33 kilometre boru hattı taşıyacağız. Sadece adaya değil birçok yere su götüreceğiz. 33 kilometre boyunca Gevaş Jandarma, sahil boyunca bütün yerleşim alanları, tatil yerleri dahil Dokuzağaç Mahallesine kadar su götüreceğiz. Bu proje uzun yıllara hitap edecek.” Diye belirtti.

 

“ÖNEMLİ OLAN HALKA HİZMET”

 

Tekataş: “Vatandaşlarımız daha önce aspes borulardan gelen suyu içiyordu. Biz de bunları değişmeye karar verdik. Biz de 40 bin kilometre aspes boru değişim işini gerçekleştirdik. Zaman zaman gelen su kesintisi şikayetleri de bundan kaynaklıydı. Mavi bayraklı plaj için 300 metre küplük bir içme suyu deposu yaptık. Önemli olan halka hizmet. Edremit ilçemizin kanalizasyonu yok. Kapsamlı bir proje yaptık ve ihale çalışmaları başlattık.” Dedi.

 

 

TEKATAŞ: 38 MİLYONLUK BİR YAPILANDIRMA GERÇEKLEŞTİRDİK

 

Su borçlarından dolayı bir yapılandırma sürecinin geçtiğini ifade eden Tekataş, “Bayram, gece, gündüz demeden sıkışıklığa mahal vermemek için vatandaşa hizmet ettik. Su yapılandırması konusunda en yüksek yapılandırmayı yapan yerlerden biriyiz. Geçen yıl yapılan yapılandırma 28 milyon, bu yıl ise biz 38 milyonluk bir yapılandırma gerçekleştirdik. Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

"BİRÇOK SABOTAJA MARUZ KALDIK"

 

Edremit ve Ünseli'ye kanalizasyon hatları yapılması için çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Tekataş, yaptıkları çalışmalara saldırılar düzenlendiğini söyledi. Tekataş şöyle konuştu: “Maalesef seçimden önce başlayan süreçte birçok sabotaja maruz kaldık. Bunun için hukuki işlemleri başlattık. Terfi merkezlerimize, Narman Arıtma Tesisi ve İskele Arıtma tesislerimize saldırılar yapıp, baltalarla kablolarımızı kestiler, vatandaşın suyunu kesmeye çalıştılar. Buraya saldırı düzenleyenler ‘ya burayı terk edersiniz ya da sizi öldürürüz’ diyerek tehditler savurdu. Bu konu hakkında savcılığa gerekli müracaatı yaptık. Bu saldırıları kayyumlara mı yoksa Vanlılara mı yapıyorlar? Bunun değerlendirmesini de kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.”

 

 

TEKATAŞ: ÇOK TİTİZ ÇALIŞIYORUZ

 

Erciş ilçemizde 4 yıldır susuz olan Adnan Menderes Mahallemize bir ayda su götürdük. Orada bulunan su hatlarını da onardık ve vatandaşın hizmetine sunduk. Orada yaşanan spekülasyonların sebepleri de bunlardı. Orada yaşananları da kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Gerekli yerlere de başvuru yaptık. Borularımızı alırken önce test yapıyoruz. Eğer işlevselliği sağlam ve uzun ömürlü ise kullanıyoruz. Çok titiz çalışıyoruz. En çok önem verdiğim konulardan bir tanesi de su depolarının temizliği ve onarımı. Eski depolarımızın içinde su içilmez bir haldeydi. Bizde bunları baştan onardık ve temizledik. İnsanımıza görülen reva bu mu olmalı. Biz bu zamana kadar basına yansıtmadık. Biz bu depoları onardık ve vatandaşlar artık daha temiz su içebilir. Van en çok kaynak suyun olduğu il olmasına rağmen en çok özel arıtma kullanan il. Bizde yaklaşık 4 milyonluk bir bütçe ile depolarımızı onardık ve vatandaşın hizmetine sunduk.” Şeklinde konuştu.

 

VASKİ'NİN GELİRLERİ ARTTI

 

Kayıp-kaçak konusunda 6 ekiple çalışma yürüttüklerini söyleyen Tekataş, 2018 yılı içerisinde 42 bin 842 denetim yaptıklarını bu denetimler kapsamında 10 bin 235 tutanak tuttuklarını belirtti. Yeni başlattıkları kaçakla mücadele çalışması kapsamında kayıp kaçağın önüne geçeceklerini söyleyen Tekataş, yeni kurdukları vanalarla kayıp kaçağın sona ereceğini söyledi. Tekataş, “Gürpınar’dan Van’a 3,5 milyona yetecek kadar su geliyor. Fakat biz bunu şehir merkezinde 600 bin nüfusa yetiştiremiyoruz. Kaçaktan dolayı. Eğitime destek verdik. Ödeme noktalarını arttırdık. OSB’ye Nisan ayında yaptığımız bir sözleşmeyle su tesislerini devraldık. İlgililere defalarca başvuru yapılmasına rağmen yapılmamış. Çok ilkel bir yöntem vardı orada. Nedenini ise bilmiyoruz. Sanayicilerimize rahat bir nefes aldırdık. Ayrıca Bardakçı mahallemizin de su ihtiyacını karşıladık bu sayede.” Dedi.

 

 

TEKATAŞ: ABONE SAYIMIZ ARTIYOR

 

VASKİ gelirlerinde artış olduğunu dile getiren Tekataş, “ Gelirlerimizin artması için araçlarımızı havuza çektik. Araçlarımızı çektikten sonra yakıt ve yedek parça tasarrufumuz oldu. Yaklaşık yüzde 35’lik bir tasarruf elde ettik. TOKİ sakinlerinin birikmiş borçlarında taksitlendirme yaptık. Tekataş: “Her geçen gün abone sayımız artıyor. Şuanda 6 ekiple de kayıp kaçakla mücadelemiz devam ediyor. Kayıp kaçakla mücadelemiz ciddi bir şekilde devam ediyor. Taviz vermeyeceğiz.” Diye konuştu.

 

“DEVİR ADLIĞIMIZ BORÇ 323 MİLYON LİRAYDI”

 

2016 yılında 59 milyon gelir varken, 2017 yılında bu gelir 70 milyona çıktı. Şu an itibariyle de 78 milyon gelire ulaşmış durumdayız. Yapılandırmalardan sonra ciddi bir gelir bekliyoruz. Giderin, gelirlerden fazla olmasını görüyorsunuz sunumuzda. Bunun sebebi giderlerimiz arasında yatırımlarımızın yer alması kaynaklanıyor. 2016 yılı itibariyle yapılan yatırım miktarı 21 milyonken, 2017 yılında 25 milyon yatırım yapıldı. Bu yıl için ise yılsonuna kadar 82 milyonluk yatırım planlıyoruz.” İfadelerine yer verdi. Borçlarla ilgili de konuşan Tekataş, “Devir adlığımız borç 323 milyon liraydı. 2017 yılı sonunda bu borcu 290 milyona indirdik. Dediğimiz gibi arttırdığımız yatırımlara rağmen, yani yaklaşık 3 kat yatırıma rağmen bu yıl 295 milyon borcumuza var. Burada 5 milyonluk bir artış var ancak, yapılan yatırımları gördüğümüzde, bu borçlarda bir azalma var.” Şeklinde konuştu.

 

TEKATAŞ: VAN EN UCUZ SUYU KULLANAN ŞEHİRDİR

 

Tekataş, kurum olarak en çok zorlandıkları durumun elektrik borcu olduğunu kaydederek, “2016 yılında 6 milyona yakın bir borç ödedik. 2017 yılında yaklaşık 9 milyon ve 2018 yılında ise Temmuz’a kadar 12 milyona yakın bir borç ödedik. Maalesef bizden önceki dönemde bu konuda herhangi bir ödeme söz konusu olmamış. 2014 yılından önceki alacaklar hiç alınmamış. Maalesef öylece bırakılmış durumdaydı. Borçlarını ödemeyenler için gerekli hukuki başvurularını yapıyoruz. Şuanda Van en ucuz suyu kullanan şehirdir. Bunun da bilinmesini isteriz.” Dedi.

 

“100 BİN LİRALIK BİR TASARRUF ELDE ETTİK”

 

Tekataş, “Biz göreve geldikten sonda doğrudan teminleri azalttık. 2018 yılında 3 milyona kadar düşürdük bu rakamları. Biz teminleri tek kalem, açık ihale usulü ile yaptık. Bu şekilde hem tek kalem hem de şeffaf bir şekilde alımları yaptık. Davetiye usulü ihaleler var. 2016 yılında 11 tane davetiye usulü ihale yapılmış. 2017 yılında 9 tane ve bu sene sadece 4 tane yaptık. Bunlardan bir tanesi de o pis depolardaki suları sizlere içirmemek için yaptığımız ihaledir. 2016 yılında 14 ekip yazın çalışılmış. 2017 yılında 14 ekiple ve 2018 yılında ise 21 ekiple yazın çalışma yapıldı. Bunlar arıza ekipleridir. Biz gece-gündüz çalışmak için ekiplerimizin sayılarını artırdık. Aynı şekilde kışında 6-7 ekipten, 15 ekibe kadar çıktık. Bir yerde bir sorun var gündüz bakarız demek yerine gece-gündüz çalışmak için bunu yaptık. Buna rağmen; 2016 yılında aylık ortalıma tüketilen yakıt miktarı 80 bin litre, 2017 yılında bunu 76 bin litreye düşürmüşüz, 2018 yılında ise ekiplerimiz 2 katına yakın artmasına rağmen yakıt miktarı 65 in litre. Bunu paraya vurduğunuz zaman 100 bin liralık bir tasarruf elde ettik. Diğer tasarruflardan bahsetmiyorum bile. Sadece yakıttan 100 bin liralık tasarruf önemlidir.” diye konuştu.

 

“VAN’DA MİLYON LİRALIK HAYAT YATIRIMI”

 

VASKİ tarafından yapılan çalışmaları basınla paylaşan Tekataş, “Yaklaşık 2 yıllık çalışma sürecimize baktığımızda toplamda; 742 kilometre içme suyu hattı döşemişiz, 83 adet depo, 172 adet kaptaj, 70 adet maslak, 205 kilometre kanalizasyon, 11 terfi merkezi, 3 bin 966 muayene bacası, 88 adet sondaj (7 bin 647 metre) çalışması yaptık. Toplam 719 mahallemizin 545’inde imalat yapmışız. Bu yaklaşık yüzde 76’sı demektir. Yani bahsetmiş olduğumuz işler 545 mahallemizde yapılmıştır. Bunlar yapılmışsa bugüne kadar neden yapılmamış diye sorulur. Yapılmayan alanlar ise ya talep edilmemiş ya da 2019 yılı programına alınacak. 2017 yılında bize gelen tüm talepleri 2018 yılında programa aldık ve bunu karşıladık. Van’ımıza hayırlı uğurlu olsun. Güneş Enerjisi Santralleri (GES) Projesi benim büyük önem verdiğimiz projelerden bir tanesidir. İşte o projenin detayları: Toplam Güç: 6370kWp.Yatırım Maliyeti: 30.139.786 TL. Yıllık Kazanç: 4.490.00 TL. Amortisman Süre: 6 yıl.”

 

TÜRKİYE’DE BİR İLK

 

Açıklamalarında Türkiye’de ilk defa VASKİ’de uygulanacak olan Hizmet Denetim Sistemi'ne (HDS) değinen Tekataş, şöyle konuştu: “HDS ile belediyeler, vatandaşların kullanacağı mobil uygulama ile günümüz teknolojik imkanları kullanarak ulaşılabilir bir hizmet sunuyor. Ayrıca bildirimleri; sosyal medya, mail, telefon, şahsen de alabilirler. Böylece vatandaşlarımız sisteme her şekilde ulaşabilmektedir. Bu konuda vatandaşı yormuyoruz ve kurum kapılarında bekletmiyoruz.”

Editör: TE Bilisim