ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Van’da yıllardır çözüm beklenen, yasal ve bürokratik engellerin bir türlü aşılmamasından dolayı değerlendirilemeyen TEKEL binası ile ilgili beklenen müjde geldi. Van’da son günlerde de gündemden düşmeyen ve Şehrivan’ın geçtiğimiz hafta yeniden gündeme taşıdığı TEKEL binasının akıbeti için iyi haberi geçtiğimiz günlerde kente gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak verdi. Van adına taleplerin iletildiği toplantıda önüne gelen durumla ilgili konuşan Bakan Albayrak, bu binanın kısa zamanda Van’ın ve Vanlı’nın hizmetine sunulacağını söyledi.

1918 yılları sonrası cumhuriyet döneminde şekillenmeye başlayan 1952 yılında yapılan tarihi yapı olan Tekel Binası günümüze kadar tarihi dokusunu koruyarak kentte önemli bir yer edindi. Yıllarca kentte tekel binası olarak kullanılan ama son süreçte devri gerçekleştirilen tarihi yapı, sahipsiz haliyle son süreçte kamuoyunda sürekli dillendirilmesi rağmen herhangi bir adım atılmadı. Tarihi yapının kentte kazandırılması adına sürekli dile getirilmesi rağmen herhangi bir adım atılmamasının ardından kente gönül veren önemli isimler, sosyal medya üzerinden #VanaSahipÇık etiketi ve çağrısı ile tarihi binanın kentte kazandırılması adına gündem oluşturdu. Kent gönüllüleri sosyal medyada açtıkları etiket (hashtag) ile tarihi binanın kültür amaçlı kentte yakışır bir şekilde restore edilmesini talep ederken, çok sayıda kişide destek verdi. Özellikle son süreçte kentteki sorunlara değinen kent gönüllüleri Tekel Binasının kültür-sanat merkezi olarak artık kente kazandırılması gerektiğine dikkat çekildi.

İLK MÜJDE BAKAN ALBAYRAK’TAN GELDİ

Tekel Binasının son durumu gündemdeki yerini korurken, Cuma günü bir dizi ziyaretler için Van’a gelen, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, iş dünyasıyla bir araya geldi. Albayrak, Van Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen "Türkiye İçin Değişim Başlıyor, Van İş Dünyası Buluşması" toplantısında yaptığı konuşmada, kentte uzun zamandır kamuoyunda yer alan tekel binasının belirsizliğiyle ilgili yöneltilen talebe olumlu karşılayarak müjdeyi verdi. Bakan Albayrak, Tekel binasının tahsis edilerek kentin ve vatandaşın hizmetine sunulacağı müjdesini verdi.

TARİHİ ‘TEKEL BİNASI’ SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Cumhuriyet Caddesi, üzerinde yer alan tarihi ‘Tekel Binası’ ile ilgili sosyal medya üzerinden başlatılan #VanaSahipÇık hanstag ile tarihin binanın kentte kazandırılması adına kent gönüllüleri gündem oluşturmuştu. Son yıllarda sık sık dile getirilen ve kamuoyunda yer alan tarihi yapıyla ilgili herhangi bir girişim olmaması ve sahipsiz görüntüsü tepkiye neden oldu. Sosyal medya üzerinden başlatılan hanstag ile tarihi yapının kentte kazandırılması gerektiğini vurgulayan kent gönüllüleri, tarihi yapının restore edilerek kültür amaçlı kullanılmasını talep etmişti.

AKTİVİSTLER’DEN BAKAN ALBAYRAK’A TEŞEKKÜR

Konuya ilişkin Şehrivan Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Van Gölü Aktivistleri, tarihi yapının kentte kazandırılması konusunda Hazine ve Maliye Bakanı berat Albayrak’ın vermiş olduğu müjde ile Van’ın büyük değerinin vatandaşın hizmetine sunulması konusunun yerinde olduğuna dikkat çekerek, Bakan Albayrak’a teşekkür etti. Aktivistler, tarihi yapının kent tarihi ve turizm açısından önem teşkil ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Van'ın en işlek yerinde ve merkezi konumda olan gerek tarihi geçmişi gerek mimari yapısı ile Van'ın hafızasına kazınan, Van'ın için ihtiyaç duyulan, kültür sanat ve sosyal çalışmaların yapılacağı bir merkeze dönüştürülmesi oldukça önem arz etmektedir. Sayın bakanımızın vermiş olduğu müjde ile kentimiz açısından çok önemli. Yine çevre şehircilik bakanlığı hazırlanan 2020-2023 Ulusal Akıllı şehirler Stratejisi ve Eylem planı genelgesi yayınlandı. Bu eylem planı çerçevesinde bu tür kültür merkezi olabilecek yerlerin halkın kullanımına sunulması şehrimizin kültürünü yansıtılması sahiplenilmesi ve sürdürülebilmesine de imkân tanıyacaktır.” dedi.

2015 YILINDA TARİHİ BİNA SATILDI

Mülkiyeti Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na ait olan eski tekel binası arsası TTA Gayrimenkul A.Ş. tarafından pazarlık usulü ile Üçkardeşler Gıda Nakliye Taahhüt İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne satıldı. Van'da Cumhuriyet sonrası yapılan sivil mimari örneklerinden olan ve ayakta kalan tek tarihi bina olma özelliğini taşıyan, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2006 yılında tescili yapılarak koruma altına alınan tekel binası 2015 yılında satıldı.

11 MİLYON 650 BİN TL'YE SATILDI

Eski Tekel binası ve iki parçadan oluşan arsasının ihalesi Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı TT Gayrimenkul A.Ş. tarafından Ankara'da gerçekleştirildi. Van'ın en merkezi ve ticari yoğunluğun en yüksek olduğu yerde bulunan Tekel binası ve arsası uzun yıllar sonra özelleştirilmiş oldu. Tekel binası ve parselini 11.650.000- TL satın alan Üçkardeşler Gıda Nakliye Taahhüt İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin binayı ve alanını turistik ve kültürel amaçlı değerlendirmesi bekleniyordu.

1952 YILINDA YAPILDI

1952 yılında inşa edilen tekel binası, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2006 yılında tescillendi. Tescil ile birlikte alınan karar ile; kurul izini olmadan tekel binası yıkılamaz, binada herhangi bir tadilat yapılamaz karar alındı. Binanın yanında bulunan depo ile 6 adet mesken (lojmanlar) mevcut iken 1989 yılında yapıların büyük bir bölümü yıkılmıştı. Van Belediye Meclisinin onaylanan 1/1000 ölçekli İmar Planında; Tekel binası alanı Resmi Kurum Alanı olarak işlenmişti.

“MİMARİSİ DEĞİŞTİRİLEMEZ”

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından açık artırma usulüyle satılan eski Tekel binasında mimari değişikliğe, onarıma gidilemeyeceğini belirten Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri ise, "Kurul tarafından tescili yapılarak koruma altına alınan iki katlı, kesme taş tekel binasını satın alan şirket binanın mimarisini değiştiremez. Aynı zamanda kurulun izni olmadan binanın iç ve dış kısımda hiçbir tadilat yapamaz" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

TARİHÇESİ

Tekel binası 1918 sonrası Bağlar mevki denilen bugünkü şehir merkezinin bulunduğu alanda şekillenmeye başladı. Cumhuriyet dönemi sivil mimari yapılarından olan tarihi yapı 1952 yıllarında yapıldı. Tarihi yapı İnhisar adıyla daha sonraki süreçte ise Tekel ismiyle işlevini sürdürdü.

Editör: TE Bilisim