Van Kavram Temel Lisesi ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından ‘Bir Umut İçin Geliyoruz Köy Okullarına Koşuyoruz’ projesi kapsamında köy okullarına yardım amaçlı bir etkinlik düzenlendi.

 

YYÜ Doç. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Tuşba Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, YYÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, Kavram Temel Lisesi Müdürü Lokman Tekin, İpekyolu Belediyesi eş başkanları, çok sayıda akademisyen, Kavram Temel Lisesi öğrenci velileri ve vatandaşlar katıldı. Etkinlikte konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, “Artık üniversitemizde bu tür programlara alıştık, bu da bizleri çok mutlu ediyor. Köy okullarına kırtasiye desteği sağlamak amacıyla etkinlikler yapılıyor. Ancak bu etkinliğin biraz farkı var. Çünkü Kavram Temel Liseleri’yle bu etkinliği yapıyoruz. Yani şehrimizde bir kurumla üniversitemizin el ele vererek dayanışma içerisinde yaptığı bir etkinlik, bu ayrıca bizlere mutluluk veriyor. Ben emeği geçenle teşekkür ediyorum. Bu basit bir olay değil zaman zaman değişik organizasyonlarla bizler de köylerimize gitme fırsatı buluyoruz. Oradaki olay sadece götürdüğümüz kalem kırtasiye malzemesi değil, oradaki asıl olay muhatabınız olan hem öğretmenlerimizin hem de çocuklarımızın kendilerini bizler tarafından algılandığını ve önemsendiği görmüş olmalarıdır” dedi.

 

“YYÜ, TÜRKİYE’DEKİ EN İYİ ÜNİVERSİTELER ARASINDADIR”

Gençlere de seslenen Battal, “Sevgili gençler, inşallah bir kısmınız önümüzdeki yıl üniversitemize geleceksiniz. Üniversitemiz kampüsünü gezme imkanınız oldu mu bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim. Kesinlikle üniversitemiz Türkiye’deki diğer üniversitelerle mukayese edildiğinde oldukça iyi bir noktadayız. Yani ortalamanın üstünde olan bir üniversiteyiz. Seviye olarak da Türkiye standartlarının üstündeyiz. Dolayısıyla bizim üniversitemizi tercih ettiğinizde, Türkiye’de bulunan birçok üniversiteden çok daha iyi eğitim almış olacaksınız. Üniversitemizin yurt kapasitesi de yine Türkiye’deki diğer üniversitelerle mukayese edildiğinde, oransal olarak en iyi yurtlardan birine sahibiz” ifadelerini kullandı.

 

“PROJEMİZİN ÜÇ TEMEL AMACI VAR”

Kavram Temel Lisesi Müdürü Lokman Tekin ise, projenin üç temel amacı olduğunu belirterek, “Birincisi köy öğrencilerimize kırtasiye desteği, ikincisi liseli öğrencileriyle fakülte öğrencilerini bir araya getirmek ve kaynaştırmak, üçüncüsü de bu gençlerin liderlik ettiklerinde çok mükemmel eserlerin ortaya çıkabileceğini ortaya koyabilmek amacıyla bir araya geldik. Bir kıvılcım yaktık önce. Kimin kapısını çaldıysak, bize kapılarını sonuna kadar açtılar. Kimden destek istediysek, desteklerini sonuna kadar bize sundular. Bizler bunun sonucunda şu kanıya vardık. Aslında biz bir aileyiz, çok büyük çok geniş bir aileyiz. Bu aile içerisinde herkesin çok büyük bir umudu var. Bu umut aslında gençlerin geleceğine yönelik bir umuttur. Bizler bunu net olarak görebildik. Eğer gençlerimize liderlik edilir ve gençlerimizin elinden tutulursa onların içinde hiç fark etmediğimiz, hiç bilmediğimiz mükemmel sonuçlar üretebilecek potansiyelin olduğunu da görebildik. Peki, neden köy öğrencileri? Köy öğrencileri ötekileştirilmiş, köy öğrencilerinde masumiyet var. Köy öğrencilerinde bir susamışlık var. İşte bu yüzden de köylerimizde yakmak istediğimiz kıvılcımı bütün kentimize, bütün bölgemize ve giderek bütün ülkemize yaymak istiyoruz” dedi.

 

“HERŞEYİN ŞAKASI VAR EĞİTİM ŞAKASI YOKTUR”

Projeleriyle ilgili desteklerinden dolayı katılımcılara teşekkür eden Tekin, şunları söyledi:

“Bu konuda kaymakamımızdan rektörümüze kadar özellikle dekanımız, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve belediye başkanlarımıza kadar çok çok büyük destekler gördük. Şuna inanıyorum ki sizin bugün burada taktığınız bu şapkalar, bıraktığınız bir kalem, bir silgi inanın bir hayat kurtarabilir. Bizler birbirimizin yüreklerine omuz verdikçe, inanın bu ülke kalkınacaktır. Çünkü her şeyin şakası var eğitimin şakası yoktur. Bu yüzden biz bunun ciddiyetinde olarak bugünü hazırlamak istedik. Desteğiniz bizden esirgemeyen bütün konuklarımıza, bütün yetkililerimize sonsuz teşekkürlerimiz sunuyorum. Değerli velilerimiz, bakın dünyanın her tarafından insanların gözlerinin içine baktığınızda bir yaşama hırsı vardır. Bizim gençlerimizin gözlerinin içine baktığınızda ise bir susamışlık, bir kendini ifade etme özgürlüğü görürsünüz. Bu yüzden biz Kavram Temel Lisesi olarak eğitime gönül vermiş koca bir aile olarak gençlerimizin geleceğine çok büyük katkılar sunmaya devam edeceğiz.”

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan da, kendi hayatından örnekler vererek, “Bizlerde bu yörenin çocukları olarak sizler gibi zamanında bu tür etkinliklerde bulunmuşuz. Kendi çabamızla devletimizin destekleri ve ailemizin çabalarıyla okuyarak bugünlere geldik. Hepinizin içinde aslında bir cevherler var” diye konuştu. Etkinlikte çok sesli koro, tiyatro gösterimi, müzik dinletisi, şiir dinletisi, âşık atışmaları ve orkestra gösterileri yapıldı. Etkinlik, plaket takdimlerinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim