Öğrencilerin karne hediyesi olarak bilgisayar ürünlerini tercih ettiğini ve ailelerinde bu tercihlerini daha olumlu gördüklerine söyleyen, Ozan Bisiklet’in sahibi Suat Tandoğan bisikletin neden eskisi kadar çok rağbet görmediğini ve ailelerin neden teknolojik aletlerin rağbet gördüğünü gazetemize anlattı. Tandoğan, “Teknoloji bizim sektörümü baya bir etkiledi. Aileler bisiklet aldıkları zaman çocukları bisikletlerini alıp gidiyordular. Ama teknolojik aletler alındığı zaman çocuk her zaman ailesinin gözünün önünde bulunuyor her hangi bir kaza korkusu olmuyor aile için. Ancak o teknolojik aletlerinde çocuklara büyük zararları oluyor. Gündüzden akşam saatlerine kadar, hatta gece geç yarılarına kadar o aletlerin başından ayrılmıyorlar. Bu hem sağlık konusunda hem de çocukların gelişimi konusunda çocuklara büyük zararlar vermektedir. O teknolojik aletlerde radyasyon bulunurken bisikletlerde böyle bir şey söz konusu değil.” Dedi.

BİSİKLET KULLANMAK İÇİN ORTAM YOK

Bisiklet kullanılmasında bir sıkıntının olmadığını ancak bisiklet kullanmak için ortamında olmadığını belirten Tandoğan şu sözlere yer verdi: “Bisiklet kullanmak hem sağlık açısında hem de diğer teknolojik aletlerden uzak durma konusunda çok önemli bir yere sahip. Ancak bu işin bir de bisikleti kullanmak için ortamın olması gerekmektedir. Bugün ne yazık ki bizim memleketimiz de böyle bir şey söz konusu değil. Şehir merkezlerimizde bisiklet yolları bulunmuyor. Trafikte araç kullanan insanalar bisikletlere pek aldırış etmiyor. Bunun yanı sıra yollar hem iyi değil hem de yoğun olan trafikten dolayı bisiklet kullanmak epeyce güçlü bir hal alıyor. O yüzden trafikte çocuklar değil, yetişkinler bile bisiklet kullanamıyorlar. Ancak bu dediğimiz sorunlar giderilirse, bisiklet yolları yapılırsa, güvenlik önlemleri alınırsa ve bisiklet parkları yapılırsa bisiklet kullanmak hem artar hem de daha sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yapılır. Yani anlayacağız ortam hazırlanırsa ailelerde o zaman çocuklarına bisiklet alırlar. Öncelikle ortamın hazırlanması gerekmektedir. Aileler de bu yüzden teknolojik aletlere yoğunlaştığını düşünüyorum. Hal böyle olunca çocuklar pek sağlıklı da olmuyor, evde oturarak hantallaşıyorlar. Bana göre, karne hediyesi olarak bisikletin tercih edilmemesinin sebebi budur.”

SEKTÖR KENDİ ALANINDA ÇOK İLERLEDİ

Depremden önce ve sonra satışlarının nasıl olduğunu bunun yanı sıra bisiklet sektörünün epeyce yol kat ettiğini belirten Tandoğan, “Depremden önce de biz burada bu işi yapıyorduk ve satışlarımızı devem ediyordu. Depremden sonra duraklama dönemi yaşadık. Yine de durumumuz iyiydi, o kadar kötü duruma düşmedik. Halen toparlamaya çalışıyoruz. Bu seneye gelecek olursak bu sene geçen senelere göre daha iyi durumda. Bunun yanı sıra sektörde kendini iyice geliştirdi. Son beş yıl içerisine baktığımız zaman 5 yıl önce 200-300 TL olan bisikletler şimdilerde fiyatlarını hemen hemen fiyatlarını ikiye katladı. Fiyatlar yükseldi ancak baktığımız zaman o zamanın bisikletleri ile şimdileri arasında dünyalar kadar fark var. Sektör kendini çok iyi bir şekilde geliştirdi ve daha iyi bisikletler üretmeye başlattı. Eskilere baktığımız zaman bisiklet bir fakirin ulaşım aracıydı, ama artık bir sağlık aracına dönmüş durumda. İnsanlar sağlıklarını korumak için, gezi yapmak, seyahate çıkmak için bisiklet kullanıyorlar. Bu konuda turlar düzenleniyor. Bisikletlerde kaliteli bisikletler, ağırlık olarak da çok hafif bisikletler, sağlam ve çokta kaliteli bisikletler. Bisiklet kullanmak bana göre çok güzel bir şeydir. Tabi kullanmadan önce güvenlik açısında önlemler alınırsa. Nedir bu önlemler? Kask takılırsa, dizlikler ve buna benzer tedbirler alınırsa bisiklet kullanmanın kimseye biraz zararı olmaz aksine sağlık açısından yararı olur. Bisiklet teknolojik aletlerden çok iyi bir durumdadır bana göre, ayrıca teknolojik aletler her geçen gün gelişiyor. Ama bakıldığı zaman bisiklet sektöründe de epeyce bir ilerleme ve gelişme var. ” Sözlerine yer verdi.


Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim