Projesi seçimlerden önce hazırlanan fakat uygulanması deprem sonrasına nasip olan TekstilKent’de çalışmalar devam ederken, projenin uygulanması için büyük emek veren kişilerin sayısı da bir bir azalıyor. Önce projeyi en çok sahiplenin isimlerden biri olan VATSO eski Başkanı Mirza Nadiroğlu’nun görevi son buldu, sonra ise projeyi en yakından takip eden isimlerden biri olan Vali Münir Karaloğlu… Hal böyle olunca işin tüm yükü ve sorumluluğu projenin fikir babası olan Burhan Kayatürk’e kaldı. Kayatürk şu anda projenin hayata geçirilmesi için en çok çabayı veren isim olarak işin başında.

 

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, AK Parti Hükümeti tarafından Van’da inşa edilen Tekstil Kent sahasındaki çalışmaları yerinde inceledi. Beraberinde il Başkan Vekili Abdulhekim Karabıyık, il yönetiminden Salih Akman, Fatih Dülger ve İl Özel idaresi genel sekreter yardımcısı İzzettin Polat ile birlikte, Van-Kurubaş Mevkiinde kurulmaya başlanan Tekstil Kent sahasını dolaşarak incelemelerde bulunan Kayatürk, burada proje ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bir süre alanda incelemelerde bulunan Kayatürk,  Polat'tan çalışmalar hakkında bilgi alırken, yapılan yatırım hakkında basına açıklama yaptı.

 

KAYATÜRK: YENİ SEKTÖRLERİ VANA KAZANDIRACAĞIZ

AK Parti’nin yaptığı Tekstil Kent yatırımının binlerce kişiye istihdam kapısını açacağını ve ayrıca yerel kalkınmaya büyük oranda destek sağlayacağını belirten Kayatürk, şunları söyledi, “Burada sosyal donatıları ve alt yapısıyla birlikte onlarca fabrika binasından oluşan modern bir Tekstil Kenti inşa ediyoruz. Burada tüketen değil, üreten Van’ın geleceğini inşa ediyoruz.  Van’ın mevcut sektörel hanesine, tekstil sektörü gibi katma değeri ve istihdam oranı yüksek bir sektörü daha ekliyoruz. Burada Van ile dünya arasında kurulan yeni bir bağdan ve önemli bir ticari köprüden söz ediyoruz.  Böylece Van denilince aynı zamanda tekstil sektörüyle anılan bir şehir gündeme gelecek.  İnşallah bizler birbirimize inandığımız ve güvendiğimiz sürece ileride çok daha yeni sektörleri Van’a kazandıracağız. Bunun için biz bize düşeni, vatandaşlarımız, iş adamlarımız ve yatırımcılarımız da üstüne düşenleri yaparak, Van’ın refah ve kalkınma düzeyini  çok daha yüksek seviyelere  taşıyacağız”

 

“2014 YILINDA ÜRETİME GEÇECEĞİZ, İSTİHDAMI ARTIRACAĞIZ”

Kayatürk, Tekstilkent ile ilgili olarak ayrıca şu anda 10 bin olarak beklenen istihdam rakamlarının ileriki süreçte 50 binleri bulabileceğini de ekleyerek şu ifadeleri kullandı; “Şu an alt ve üst yapı çalışmaları tüm hızıyla ilerliyor. 2014’te fabrikaların üretime geçtiğine inşallah hep birlikte şahit olacağız. Burada faaliyete geçecek fabrikalarda ilk etapta 10 bin kişi istihdam olacak ama  ardından hepimizin buraya önem vermesiyle birlikte zamanla bu sayı Allah’ın izniyle 50 bini bulacak. Bu ulaşılmaz bir hedef değil. Eğer sıfırdan bir hayal kurarak, böyle bir projeyi üretebiliyorsanız ve arkanızda da sizi destekleyen bir hükümet politikası varsa, böylece kurduğunuz hayalin buradaki gibi gerçeğe dönüştüğüne şahit olursunuz. Dolayısıyla yarın da 50 bin insanın buralarda iş ve aş sahibi olduğuna kolaylıkla şahit olabilirsiniz. Bu nedenle biz kendimize güveniyoruz, Van’a inanıyoruz. Van’daki dinamizme güveniyoruz.”

 

HEDEF BÜYÜK, KOŞMAK LAZIM!

“Van, hiçbir zaman pasif bir kent olmadı. Ancak maalesef geçmişteki niyeti bozuk yönetimler tarafından hep pasifize edildi. Ama Hamd olsun, bugün AK Parti Hükümetimiz, şahsım, milletvekili arkadaşlarım ve teşkilatımız olarak bir bütün halinde tüm çabamızı Van’ı kalkınan ve kalkındıran  mega bir şehir oluşturmaya dönük harcıyoruz.  Bu nedenle eskideki geri kalmışlığın izlerini silmek için bir müteşebbis gibi kolları sıvamış, özel sektörü desteklemek uğruna fabrikalar inşa ediyoruz. İşte bu samimiyettir. Neticede bizler, Van’ın gelişmiş bir kent olmaya hakkı olduğunu sonuna kadar savunan ve bunun için gayret gösteren sorumlu kişileriz ama bu sorumluluk sadece bizlere ait değil. Van’da yaşayan herkes, Van’ın geleceğinden sorumludur. Bu nedenle buradaki yatırım, hepimizin geleceğini ilgilendiren ve hepimizin sahip çıkması gereken çok önemli bir yatırımdır. İnşallah Tekstil Kentin Van’a kazandıracağı sinerjiyle yeni diyaloglara,  işbirliklerine, yatırımlara, yeni sektörlere, eğitim kurumlarına ve markalara yelken açacağız. Buradaki resmi bu şekilde büyük görmemiz ve  çok daha büyük hedeflere ulaşmamız gerekir” dedi.

VATSO PROJENİN NERESİNDE?

Öte yandan proje devam ederken projedeki en büyük payı olan Burhan Kayatürk’te bu büyük projeyi şu anda tek başına yürütmekle uğraşıyor. Zira proje için büyük çaba sarf eden isimlerden biri olan Van eski Valisi Münir Karaloğlu, geçtiğimiz günlerde Bursa’ya atandı. Karaloğlu’nun gitmesi ile birlikte Kayatürk’ün projedeki yükü biraz daha ağırlaştı. Projeyi en çok sahiplenen kurumlardan biri ise VATSO idi. Mirza Nadiroğlu başkanlığındaki VATSO yönetimi projeyi VATSO bünyesindeki ‘3 altın proje’ye dahil etmiş ve projeyi her platformda dile getirmişlerdi. Fakat yeni VATSO yönetiminin seçilmesinin ardından olayın şekli de değişmiş oldu. Zira, geçtiğimiz günlerde basın mensuplarının karşısına geçen yeni başkan Necdet Takva, oldukça ilginç açıklamalarda bulundu. Takva, yaptığı açıklamada, VATSO’nun bu projenin neresinde olduğuna dair araştırmalar yaptıklarını ve yetkili isimlerden VATSO’nun projede olmadığı bilgisini aldıklarını söyledi. Dolayısıyla projenin sadece katalog üstünde zikredildiğini söyleyen Takva, sadece daha sonra projeye dahil edilmeleri halinde bir görev almalarının söz konusu olduğunu söyledi. Böylelikle milletvekili Kayatürk’ün projenin hayata geçirilmesi anlamındaki yükü biraz daha ağırlaşmış oldu. Fakat, projenin bitirilmesi halinde de Kayatürk’ün büyük bir prestijin ve kent adına önemli bir yatırımın da öncüsü olacağı kesin.


Ömer Aytaç AYKAÇ-Şehrivan

Editör: TE Bilisim