Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Van İl Temsilcisi Nurcan Alpaslan, Güneydoğu’da son bir haftada meydana gelen yangınların yaşamı söndürdüğüne dikkat çekerek, hasarın kaybettirdiklerinin yerine konulması için yüzyılların gerekebileceğini söyledi.

 

Güneydoğu’da son günlerde meydana gelen yangınlarla ilgili bir açıklamada bulunan TEMA Vakfı Van İl Temsilcisi Nurcan Alpaslan, dünyanın en zengin bitki örtüsüne sahip illerinden biri olması hesabıyla Van’ da çevre ile ilgili çalışmalar konusunda herkese sorumluluklar düştüğünü belirterek, çevre felaketlerine karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini söyledi. Güneydoğu’da son bir haftada meydana gelen 12 orman yangınının yaşamı söndürdüğünü ifade eden Alpaslan, “Güneydoğu’da meydana gelen yangınlar sırasında ağaçların yanı sıra tüm yaban hayat zarar görmüş, bölgede doğal olarak yetişen yabani armut gibi meyve fideleri de zarar görmüştür. Bu büyük hasarın kaybettirdiklerinin tam olarak yerine konması için yüzyıllar gerekebilir” dedi.

 

TEMA Vakfı’nın yerel temsilcileri aracılığıyla ilk günden itibaren yangın bölgelerini yakından izlediğini ve ormanların yaşam kaynağı olan toprağı canlı tutan, yağışları düzene sokan ve canlılar için hayati öneme sahip suyu sağlayan ekosistemler olduğunu hatırlatan Alpaslan, “Kurulduğumuz günden bu yana TEMA Vakfı olarak tüm birey, kurum ve kuruluşları doğal varlıkların korunması için duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bölgedeki doğal varlıkları koruma ve ağaçlandırma çalışmalarına devam eden TEMA Vakfı, ayrıca bu çalışmaları destekleyecek kalıcı ve sürdürülebilir yeni projeler için de çalışıyor. Bunun yanında bölgedeki yaraların sarılması için tüm birikim ve deneyimimizle desteğe hazırız” ifadelerini kullandı. TEMA Vakfı’nın ağaçlandırma projeleri kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 ilde toplam 690 hektar alanda yaklaşık 1 milyon fidan diktiğini belirten Alpaslan, bölgedeki meşe projesi kapsamında ise yine 6 ilde 2.157 hektar alanda çalışıldığını söyledi. Her yaştan çocuk ve gencin doğayı tanıyan, günlük hayattaki faaliyetlerinin doğaya etkilerini bilen, sürdürülebilir yaşamı tercih eden bireyler olmasını destekleyen TEMA Vakfı’nın Güneydoğu’da binlerce öğrenci ve öğretmene eğitim sağladığını da sözlerine ekleyen Alpaslan, “2014-2015 eğitim öğretim yılında TEMA Vakfı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Minik TEMA, Yavru TEMA ve Ortaokul TEMA eğitim programları ile 2 bin 904 öğrenciye eğitim verdi. Ayrıca öğretmenlere yönelik düzenlenen ekolojik okuryazarlık programı kapsamında ise 2013-2014 dönemindeki mahalli seminerlerde yaklaşık 5 bin 908 öğretmene ulaştı” şeklinde konuştu. 

 

Editör: TE Bilisim