Suruç’ta yapılan bombalı saldırı sonrası 28 kişinin yaşamını yitirmesi ve 100’ü aşkın vatandaşında yaralanmasına Türkiye’nin her noktasından tepkiler dev gibi büyüyor. Van’da da Suruç’ta yapılan katliam yazılı açıklamalarla ve basın açıklamalarıyla kınandı.

 

Urfa’nın Suruç ilçesinde dün yapılan bombalı saldırı sonrası 28 kişinin yaşamını yitirmesi ve 100’ü aşkın vatandaşında yaralanmasına Türkiye’nin her noktasından tepkiler dev gibi büyüyorken Van Büyükşehir Belediyesinden, İpekyolu Belediyesinden, Edremit Belediyesinden ve PAK (Partîya Azadîya Kurdistanê-Kürdistan Özgürlük Partisi)’dan sert açıklamalar geldi.

 

SALDIRI İNSANLIĞIN EVRENSEL DEĞERLERİNE YAPILDI

Kobanê’nin yeniden inşası çalışmalarında gönüllü olarak yer almak isteyen gençlere yönelik yapılan katliam Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları tarafından kınandı. Eş Başkanlar, insanlık için büyük değerler yaratan Rojava devriminin yıldönümünde yapılan bu saldırının, insanlığın tüm evrensel değerlerine bir saldırı olduğunu ifade etti. obanê’nin yeniden inşası çalışmalarında gönüllü olarak yer almak isteyen gençlere yönelik yapılan katliam Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları tarafından şiddetle kınandı. Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen 'Arıcılık Geliştirme Projesi' kapsamında Gevaş ilçesi Qarqar bölgesinde bulanan Eş Başkanlar Çoban ve Kaya, programı iptal ederek kente geldi. Burada bir kınama mesajı yayınlayan Eş Başkanlar, saldırıyı lanetledi. İlk olarak yaşamını yitirenlerin ailelerine ve tüm halklara başsağlığı ve yaralılara da acil şifa dileyen Eş Başkanlar, insanlık için büyük değerler yaratan Rojava devriminin yıldönümünde yapılan bu saldırının, insanlığın tüm evrensel değerlerine bir saldırı olduğunu ifade etti. Kobanê'nin halkların yarattığı ortak değerlerin en anlamlılarından biri olduğunu ifade eden eş başkanlar, açıklamalarının devamında şunlara yer verdi; "Bu değere ortak olmak için Kobanê'ye gitmek isteyen gençlere yönelik yapılan bu katliamı lanetliyoruz. Bu insanlık düşmanı barbar çete hiçbir zaman halkların ortak yaşama iradesini kıramayacaktır. Amed ve birçok katliamı görmezden gelen ve tehditlere rağmen önlem almayan hükümetin bu olayda sorumluluğu vardır ve bu katliamı aydınlatmakla mecburdur. Söz tükenmiş, söyleyecek ve ifade edilebilecek bir şey artık kalmamıştır. Bu saldırıyı gerçekleştirenleri ve ortak hareket edenleri tekrar lanetliyoruz. Bir kez daha, yaşamını yitiren bütün canlarımıza, Allah'tan rahmet, halklarımıza ve ailelerine başsağlığı diliyoruz"  

 

“İNSANLIK TARİHİNE BİR KARA LEKE DAHA DÜŞTÜ”

Kobanê'nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden Urfa’nın Suruç ilçesine gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladığı Amara Kültür Merkezi'nde yapılan bombalı saldırıyı, Edremit Belediye Eş Başkanları yaptıkları yazılı açıklamayla sert bir dille kınadı. Onlarca kişinin yaşamını yitirdiği ve onlarcasının da yaralandığı bombalı saldırı dolayısıyla Edremit Belediye Eş Başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan yaptıkları yazılı açıklamada, Rojava'da insanlık onurunu, bedenlerini siper ederek vahşi çeteler karşı kanının son damlasına kadar savaşarak elde edilen Rojava Devrimi'ne dönük IŞİD taşeron örgütü ve destekçilerinin geçmişten bu güne ortaya koyduğu tavrı Suruç ilçesinde onlarca gencin canına kıyarak bir kez daha ceberrut yüzünü gösterdiğini belirtti. IŞİD vahşi çete örgütünün ve destekçilerinin Kürt halkının Rojava'da büyük bedeller ödeyerek elde ettikleri kazanımları hazmedemeyerek ilk günden bu güne kadar sürekli saldırarak katliamlar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Eş Başkanlar, korumasız yüzlerce gencin arasına bombalar yerleştirerek patlatıp; elini masum insanların kanına bulayanların insanlık tarihine bir kara leke daha düştüğünü ifade ettiler. Yaşanan katliamı nefretle kınadıklarını belirten Eş Başkanlar Çetin ve Sayan; katliamın faillerinin bir an önce yakalanarak olayın tüm ayrıntılarıyla, uzantılarıyla ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

 

BİR KINAMADA İPEKYOLU BELEDİYESİ’NDEN

İpekyolu Belediye Eş başkanlarından Suruç katliamına ilişkin mesaj yayımladı. Eş başkanlarının o mesajı: “Şanlıurfa Suruç’ta (Pirsus) İlçesindeki Amara Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapıldığı esnada meydana gelen bombalı saldırı sonucu 100 yakın yaralı söz konusu olurken 28 yurttaşımız da hayatını kaybetmiştir. Olayda yaşamını yitiren yürekli gençlerimize Allah’tan rahmet diliyor, yaralı yurttaşlarımıza da acil şifalar dileriz. Kobanê’nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere dün İstanbul’dan Urfa’nın Suruç ilçesine gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencimize yapılan bu çirkin saldırı, halkların dayanışma ve kardeşliğine yapılmış bilinçli bir saldırıdır. Bu olay, özelde Kürt halkı olmak üzere genelde de halkların barış ve dayanışma birlikteliğini hedef alan bir saldırısıdır. Olayda şüphe götürmez bir şekilde parmağı olan İŞİD denilen sadist çeteci güçleri ve destekçilerini lanetle kınıyoruz. Kobanê, Şengal ve Gri Sipi’de tarihi direnişler ve hamleler sonucu hezimete uğrayan bu halk düşmanları, yönünü sivil katliamlara sebebiyet verecek eylemler yapmaya çevirmiştir.”

 

“OLAYI NEFRETLE KINIYORUZ”

Yazılı açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Suruç katliamı, seçim öncesi ve sonrası Diyarbakır’da yaşanan olayların bir devamı olup bu olayların yaşanacağı tehditler bilinmesine rağmen, devlet organlarının bu saldırılara ilişkin şu ana değin günü birlik demeçler dışında her hangi bir tedbir almaması manidardır. Buna benzer halkta infial yaratacak katliam girişimlerinin bir daha yaşanmaması için gerek mevcut iktidarın, gerekse devlet güvenlik kurumlarının bir an önce bu saldırılar üzerinde yoğunlaşıp önlem almaları elzemdir. Aksi halde bu olaylara göz yummak, halkların barış ve kardeşliğini zedeleyeceği gibi, devlet kurumlarının tümünün meşruluğunu da ileride halkta sorgulanır hale gelecektir. Bizler meclis üyelerimizin bir bütünü ve kurum çalışanlarımız ile birlikte yaşanan bu olayı nefretle kınıyoruz. Olayda yaşamını yitiren gençlerimize tekrardan Allah’tan rahmet diliyor, yaralılara da acil şifa diliyoruz.”

 

PAK’DA KATLİAMI ŞİDDETLE KINADI!

2 Yıla yakın bir süredir süren çatışmasızlık karanlık güçler tarafından yeniden bozulmak istenmektedir. Bir yandan Cudi, Lice ve Kulp dağlarında ormanlar ateşe verilirken bir yandan da Kürdistan halkının düşmanları DAİŞ eliyle Suruç ve Kobani’de hunharca katliamlarına devam etmektedirler. Bugün Kobani’ye destek amacıyla Suruç’a gelen SGDF üyesi öğrencilerinin kalmış oldukları Amara Kültür Merkezinde vahşi bir bombalı saldırı gerçekleştirilmiştir. Bu saldırı sonucunda 50ye yakın genç şehit düşmüş ve yüzlercesi de yaralanmıştır. Bu vahşice saldırılar halkımıza karşı sürdürülen savaşın bir parçasıdır. Bu katliamları nefretle lanetliyoruz. Tüm halkımızı Suruç"ta yaralıların kan ihtiyacını sağlamak için seferber olmaya çağırıyoruz. Gün halkımıza karşı yürütülen bu vahşice saldırılara karşı ulusal birliği güçlendirme günüdür. Hiçbir saldırı, vahşet, katliam Kürdistan halkının özgürlük ve devletleşme mücadelesini engelleyemeyecektir. 

Editör: TE Bilisim