ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / ERDAL ERBAŞ - Bugün LYS tercihlerinin son günü. Türkiye’de milyonlarda öğrenci kaderini belirleyecek tercihleri yapacak. Van dışında İstanbul ile Antalya’da tercih fuarı kuran Van YYÜ, “Tercihiniz Van Denizi Kıyısındaki Van YYÜ Olsun” diyerek öğrencileri Van’a davet etti.

 

Üniversite geçiş sınavı LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler tercih yapmak için belli şehirlerde üniversite araştırmaları yaptı ve tercileri için en sağlıklı üniversiteleri birinci sıraya yazdı. Bugün tercihlerin son günü. Tercihlerin ilk gününden itibaren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) de İstanbul ve Antalya’da yaptığı tercih fuarları ile öğrencileri Van’a davet etti. Bu ekip içinde Van’ın çok tanıdık simalarından olan ve yaptıkları projeler ile Van’da sesini duyuran YYÜ Öğretim Görevlisi ve aynı zaman Vangölü Aktivistleri Derneği başkanı olan Erdoğan Özel görevlendirildi. Özel ve ekibi tercih dönemi boyunca yaptıkları sunumlar ve Van’ı neden tercih etmeleri açıklamaları ile öğrencileri Van’a davet etti. Şimdi sıra tercihlerin sonun gününde öğrencilerin Van’ı tercih etmesinde ve başta Vangölü olmak üzere Van’ın güzelliklerini görmekte. Tabi bu güzelliği yanı sıra Prof. Dr. Peyami Battal’ın gelişinden sonra şaha kalkan Van YYÜ’de kaliteli eğitim almakta...

 

BU YIL, ÖZEL VE EKİBİ GÖREVLENDİRİLDİ

İstanbul ile Antalya’da kurulan tercih fuarları ile ilgili gazetemize konuşan ve geçtiğimiz günlerde gazetemizde bu konuyu köşesine taşıyan Erdoğan Özel tercih ve fuarı gazetemize anlattı. Özel şu ifadelere yer verdi: “Üniversite giriş sınavı (LYS) sonuçları açıklandıktan sonra, her yıl üniversiteye yerleşmek için tercih fuarları yapılır. Birçok üniversite bu tür fuarlarda öğrenci ve veliler ile bir araya gelerek kendilerini tercih etmeleri için bilgilendirme yaparlar. Bu yıl 16-18 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan üniversite tercih fuarına Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni temsilen görevlendirildik.”

 

“EN DİKKAT ÇEKİCİ STANT VAN YYÜ OLDU”

Van YYÜ standının en dikkat çeken stantlardan bir tanesi olduğunu söyleyen Özel, “İstanbul’da kurduğumuz fuar alanında öğrenci ve veliler ile buluşmaya başladık. Öğrencilerin tercih yaparken doğru karar almaları noktasında yardımcı olmaya çalıştık. Mutlulukla söyleyebilirim ki hem öğrenciler hem de basın tarafından standımız oldukça ilgi gördü. Öğrencilere, öncelikle yeteneklerine ve sevdikleri bölüme göre tercih yapmaları gerektiğini anlattık. Veliler ile öğrencilerin gönüllerindeki meslek, üniversite ve şehir tercihleri farklı olsa da, velilerin öğrencilerin ilgisine de önem vermeleri tavsiyesinde bulunduk. Şunu diyebiliriz ki, fuardaki en ilginç ve bir o kadar da sıcak diyalogların yaşandığı stant Van YYÜ standıydı.” Dedi.

 

ÖZEL: VAN DENİZİ BÜYÜK BİR AVANTAJ

Van YYÜ’nün deniz kenarında olmasının büyük bir avantaj olduğunu söyleyen Özel şöyle konuştu: “Fuarın İstanbul'da yapılıyor olması Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni tanıtmamızda işimizi oldukça kolaylaştırıyordu. Deniz kıyısında yaşayan İstanbullulara Deniz kıyısındaki bizim üniversiteyi tercih etmeleri tavsiyesinde bulunduğumuzda ilginç anların yaşandığını gözlemledik. Tabi başta kısa bir şok geçiren öğrenci ve veliler deniz mi var dediler? Hem Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Van Denizi kıyısında olduğunu söyledik. Hem de Türkiye’de çok az üniversitenin deniz kıyısında olduğunu vurguladık. Bu özelliğimiz bile sıcak bir tebessüm ve tercih vermede Van’ı düşünmelerini sağladı.”

 

VAN YYÜ’NÜN ÖZELLİKLERİNİ ANLATTILAR

Ekip olarak çalışmalara hassasiyet gösterdiklerini söylene Özel, “Neticede biz büyük, köklü, akademik kadrosu güçlü, barınma kapasitesi yüksek, laboratuvar imkanları, eğitim-öğretim materyelleri yeterli, sosyal kültürel aktivitelerin yoğun olduğu, konum olarak güzel bir yerleşke, kolay ulaşım ve öğrencilerin başta rektör olmak üzere kolaylıkla iletişim kurabildiği büyük bir aileyi tanıtıyorduk. İstanbul dışında başka yeri tercih edeceklere uçak ile ulaşımda Van'ın avantajlarını anlattık. Gerek sefer sayısı ve gerek havaalanı terminalinin merkeze yakın olması gibi özelliklerinden bahsettik. Üniversitemizde çift dalda eğitim görebilmeyi ve Erasmus gibi programlar ile yurt dışı olanakları olduğunu anlattık.” İfadelerini kullandı.

 

“FAKÜLTELERDEN DESTEK ALDIK”

Özel konuşmasının devamın şunları söyledi: “Tercih fuarında üniversitemiz öğrenci konseyi ile koordineli olarak isteyen veli ve öğrencileri bölümlerde okuyan öğrenciler ile telefon yoluyla görüştürdük. Fakültelerden de destek aldık. Kahrımızı çok çeken Sosyal Bilimler Enstitüsü müdür yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş'a özel olarak teşekkür ediyoruz. Öğrenci konseyi ve ilgili bölüm hocalarımız bize oldukça yardımcı oldular, onlara da ayrıca teşekkür etmek isteriz. Standımızı ziyarete gelen misafirlerimizin çoğu fuar alanını gezdikten sonra tekrar bize uğrayıp tercih sonuçlarını bizimle paylaşmaları bizi ayrıca sevindirip motive ediyordu.”

 

“ÜNİVERSİTEMİZ VAN'IN DÜNYAYA AÇILAN KAPISIDIR”

Ulusal kanalarda tanıtımlar yaptıklarını söyleyen Özel, “Tercih Fuarında TRT Haber ve TRT Kurdi TV'lerine röportajlar vererek doğru tercih ve neden Deniz kenarındaki Van Yüzüncü Yıl Üniversitesini tercih etmeleri gerektiğini uzunca anlattık. Bir sonraki gün TRT Kurdi'nin canlı yayın konuğu olarak üniversitemizi tanıtma imkânı bulduk. 3 gün süren fuarda edindiğimiz izlenimlere göre konuştuğumuz yüzlerce kişiye Van'ı ve deniz kıyısındaki üniversitemizi tanıtmayı başardık. Üniversitemiz aslında Van'ın dünyaya açılan kapısı. Kente eğitim, ekonomi, sosyal, kültürel ve birçok yönden katkı sunan en önemli kurum. Üniversitemizi hep beraber iş dünyasından ve her kesimden insanların sahiplenmesi ile Deniz kıyısındaki ikinci İstanbul üniversitesi yapabiliriz. Bu hiç zor değil.” Dedi.

 

ÖZEL: ANTALYA’DA DA İLGİ GÖRDÜK

İstanbul’da olduğu gibi Antalya’da da büyük ilgi gördüklerini söyleyen Özel şöyle devam etti: “İstanbul'dan sonra Üniversite tercih fuarı için Antalya'da yapılan fuara katıldık. Antalya tercih fuarında birçok üniversite öğrencilere rehberlik ve kendi üniversitelerinin tanıtımını yaparak gelecekte öğrencilerin meslek seçimi ve kariyer geliştirme için planlamalarında yardımcı olmaya çalıştılar. Antalya fuarı İstanbul fuarına göre üniversiteler daha az katılım sağladı. İstanbul tercih fuarında devlet üniversitelerinin yanında özel üniversiteler de yer aldı.

Antalya fuarında genel olarak özel üniversiteler yer aldı. Devlet üniversitesi olarak katılan bir kaç üniversiteden biri de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesiydi. Bu avantaj sağladı. Standımız oldukça yoğun ilgi gördü.”

 

HERKES BU KONUYA EL ATMALI

Özel konuşmasını, “Van YYÜ için biz ne yapabiliriz? sorusunu kendimize soralım ve cevabını kolayca bulduğumuzda da birazcık çaba gösterelim. Bu uğraşımızda bizleri yalnız bırakmayan, her türlü desteği veren başta Rektörümüz olmak üzere üniversitemizdeki tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bölgemizin tarihi, kültürel, doğal güzelliği ve köklü üniversitemizi doğru olarak anlatabilirsek tercihlerin ve önyargıların ne denli değişebileceğine şahitlik ettik. Ve tercihlerin de deniz kıyısındaki Van YYÜ olarak değişeceğine inancımız tamdır. Ancak burada iş sadece üniversiteye, akademisyenlere ya da üniversite görevlilerine bırakılmamalı gerek Van’ın tanıtımı gerekse tercih edilmesi adına herkesin üzerine düşüne her yıl yapması gerekiyor diye düşünüyorum.” Şeklinde sonlandırdı.

Editör: TE Bilisim