Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri ​Seyid Ali Muhammed Musavi, Yerel yönetimleri ziyaret etmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Van'a geldi. Vali İbrahim Taşyapan’ı ziyaret eden Musavi, daha sonra Büyükşehir Belediye eş Başkanı Bekir Kaya’yı makamında ziyaret etti. Musavi, temel amaçlarının D-8 ülkelerinin kendi arasındaki ticaretin artırılması ve bununla zenginliğin ve refahın artırılması olduğunu belirtti.

 

Kentteki yerel yönetimleri ziyaret etmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri ​Seyid Ali Muhammed Musavi ilk olarak vali İbrahim Taşyapan’ı ziyaret etti. Vali Taşyapan’ı makamında izyaret eden Musavi, bir süre vali Taşyapan ile basına kapalı görüştü.   

 

MUSAVİ: AMACIMIZ TİCARETİN ARTMASI

Musavi, Vali İbrahim Taşyapan ile yaptığı görüşmenin ardından Van Büyükşehir Belediye eş Başkanı Bekir Kaya'yı ziyaret etti. Musavi Başkan Kaya’ya D-8'in çalışmaları ve vizyonu hakkında bilgi verdi. Ziyaretlerinin iki amacının bulunduğunu, bunlardan birinin D-8'in görünürlüğü ve bilinirliğini artırmak, ikincisinin ise D-8'in 800 kent arasında yapılan ticaretin artırılması ve bu amacın önündeki engellerin kaldırılması olduğunu vurgulayan Musavi, “Türkiye, zirvemizin kurucu ülkelerindendir ve bu görünürlüğün artmasını düşünüyorum. Bu nedenle pek çok ilimizi ziyaret ettik. Ağrı'ya gittik, şimdi de Van'dayım. Temel amacımız D-8 ülkelerinin kendi arasındaki ticaretin artırılması ve bu ticaretin artırılmasıyla birlikte zenginliğin ve refahın artırılmasıdır. Burada sizlerden de duymak istediğim, hangi sorunlarla karşılaşılıyor, neler var, sizin bu sorunlara çözüm öneriniz var mı? Beklentileriniz neler? Bunları duymak istiyorum.” Dedi.

 

BAŞKAN KAYA: TİCARET HACMİNİ KULLANAMIYORUZ

Musavi’nin ardından konuşan Büyükşehir Belediye eş Başkanı Bekir Kaya ise uluslararası ticaret hacmi en büyük iller arasında olan Van'ın bu hacmini kullanamadığını belirtti. Bunun ülkelerarası politik sorunlardan kaynaklandığını ifade eden Kaya, Van'ın bu nedenlerle ekonomik olarak bu pozitif noktadan yararlanamadığını aktardı. Kaya, “Umarım politik süreçler ya da komşu devletlerle yaşadığımız sorunları, politik problemleri kısa bir sürede halleder ve hepimizin temel temennisi komşularımız ile iyi bir diyalog yakalayıp ticaret hacmimizi arttırırız.” Şeklinde konuştu.

 

REKTÖR BATTAL’A ZİYARET

Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesindeki temaslarının ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ı makamında ziyaret eden Musavi, “Üye ülkeler arasında yüksek öğrenimden sorumlu D-8 bakanları toplantısı yapmayı amaçlıyoruz. D-8 ülkeleri arasında yüksek öğrenimdeki bilimsel iş birliğini nasıl geliştirebilirizin planlarını yürütüyoruz.” Dedi.

 

MUSAVİ: D-8 BAKANLARI TOPLANTISI YAPMAYI AMAÇLIYORUZ

Musavi, yerel yönetimleri ziyaret etmek ve bölgelerdeki talepleri dinlemek amacıyla bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi. Musavi, Van'ı ziyaret etmelerindeki iki amaçlarından birinin yerel yönetimlerle istişarelerde bulunmak olduğunu belirterek, bölgede hangi sıkıntıların yaşandığını, bununla ilgili çözüm yollarının neler olduğu konusunda bilgi alışverişi yaptıklarını kaydetti. Gittiği kentlerde üniversiteleri de ziyaret ettiklerini ve üye ülkeler arasındaki bilimsel işbirliğini geliştirmek istediklerini aktaran Musavi, “Üye ülkeler arasında yüksek öğrenimden sorumlu D-8 bakanları toplantısı yapmayı amaçlıyoruz. D-8 ülkeleri arasında yüksek öğrenimdeki bilimsel iş birliğini nasıl geliştirebilirizin planlarını yürütüyoruz. Bu bağlamda üniversite yönetimlerimizle istişarelerde bulunmak istiyoruz. Bu konuda sizlerin de katkılarınızı bekliyorum.” Dedi.

 

REKTÖR BATTAL: DESTEĞE HAZIRIZ

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise “D-8'in önemi Ortadoğu'da son dönemlerde gelişen olaylarla daha da arttı. D-8 kurulurken hedeflerinden biri de Ortadoğu'daki ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesiydi. Son olaylar önemini son derece arttırdı. YYÜ olarak bulunduğumuz stratejik konum itibarıyla bu tür girişimlerin öneminin farkındayız. Bundan sonraki projelerin takipçisi olacağız ve üzerimize düşen her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

 

MUSAVİ: İÇ MESELELERE DAHİL OLMAYIZ

Burada bir süre Battal ile görüşen Musavi YYÜ Kampüs alanında bulunan Van Kedi evini ziyaret ederek bir süre Van kedilerini sevdi. Çıkışta gazetecilerin Avrupa Parlamentosu'nda 'Ermeni Soykırımı' tasarısı kabul edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Musavi, “Ülkelerin iç meseleleri bizim çok dahil olacağımız bir konu değil. Ama ben bunu düşünüyorum biz D-8 ülkeleri olarak ekonomik ilişkilerimizi artırırsak bu meselelerle ilerde karşılaşmayacağımızı düşünüyorum.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim