Van Barosu geçtiğimiz hafta sonu Edremit İlçesinde gerçekleştirilen operasyonda 1 polis, 13 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili açıklamada bulundu.

 

Yaşanan olayla ilgili rapor hazırlanacağını belirten Van Barosu Başkanı Murat Timur bu anlamda ziyaretlerinin olacağını söyledi. Olayla ilgili ilk yaptıkları tespitlerde iki önemli noktanın dikkat çektiğini dile getiren Timur, “Otopsi yapılan hemen hemen tüm cenazelerde kafa kısmında kurşun giriş veya çıkışını tespit ettik. Diğer önemli bir nokta ise biz inceleme yaptığımız evde, ayrıntılı incelemelerde özellikle şu tespiti yaptık. Evin içerisine doğru dışardan yoğun bir şekilde kurşun izleri tespit ettik.” Dedi. Timur ayrıca, Malatya’ya götürülen cenazelerin otopsi raporlarının ailelerine verilmediğini söyledi.

 

TİMUR: SIKINTILI BİR SÜREÇ GEÇİRİYORUZ

Bölgenin çok zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade eden Timur ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Temmuz ayından bu yana bölgede çatışmalarda birçok yurttaş yaşamını yitirdi. Bu yurttaşlar içinde çocuk, kadın başta olmak üzere çok sayıda insan hayatını kaybetti. Bizler bu çatışmaların temel nedeni olarak barış sürecinin sona ermesinden kaynaklandığını görüyoruz. Toplumun ve kamuoyunun tüm beklentisi de bu çatışmalı sürecin bir an önce sona ermesi ve barış dileğinin tekrar gerçekleştirilmesidir. Son dönemlerde akademisyenlerin bu konuda barışa yönelik çağrıları, toplum diğer tüm kesimlerinin barışa yönelik çağrıları, bu toplum vicdanına aracılık ettiğini ifade etmek gerekiyor. Bir an önce toplum tüm kesimleri bu ülkede yeniden barışın sağlanması noktasında üzerine düşeni yapması gerekmektedir.”

 

OLAYLA İLGİLİ RAPOR HAZIRLANIYOR

13 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili rapor hazırladıklarını belirten Timur, “Bizlerde hafta sonu burada gerçekleşen ve 13 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin. İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Derneği, Mazlum-Der Van Şubesi, Mezopotamya Hukukçular Derneği Van Şubesi, Ses Şubesi ve Van Barosu olarak olayın gerçekleştiği ilk andan itibaren müdahil olduk. Bununla ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlığı yaptık. Ancak, bu raporun önümüzdeki hafta tamamlayıp, kamuoyu ile paylaşacağız.” Dedi.

 

“OLAYDA DİKKAT ÇEKEN İKİ NOKTA VAR”

Olayla ilgili yaptıkları tespitler hakkında da bilgiler veren Timur, olayda iki noktanın önemli olduğunu söyledi. Timur, şu şekilde konuştu: “Bu konuda önemli gördüğümüz 2 hususu kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk. Birincisi ön otopsi dediğimiz, kimlik tespiti yapıldığı zaman hazır bulunan avukat meslektaşımızla birlikte hazır olundu. Otopsi yapılan hemen hemen tüm cenazelerde kafa kısmında kurşun giriş veya çıkışını tespit ettik. Diğer önemli bir nokta ise biz inceleme yaptığımız evde, ayrıntılı incelemelerde özellikle şu tespiti yaptık. Evin içerisine doğru dışardan yoğun bir şekilde kurşun izleri tespit ettik. Özellikle evin ön ve yan kısımlarında. Ancak çevre duvarlarına baktığımız zaman içerden dışarıya dönük bir kurşun tespiti, evden ateş edilmesi yönünde bir tespite rastlamadık. Bu açıdan objektif bir rapor hazırlamamız açısında, soruşturmayı yürüten Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve Van Valiliği’nden bu konuda randevu talep ettik. Randevular bize kısa süre içinde verilmesi takdirde, kamuoyunun kuşkusu da, konuşularak tartışılarak ve hazırlanacak olan raporla bu kuşku da sona ermiş olacaktır.”

 

TİMUR: RAPORLAR AİLELERE VERİLMEDİ

Malatya’ya götürülen cenaze raporlarıyla ilgilide açıklamalarda bulunan Timur şu ifadelere yer verdi: “Malatya’daki otopsilerle ilgili raporlar talep edilmesine rağmen hiçbir aileye verilmedi. Buda kamuoyunda kuşku uyandırmaktadır. Kamuoyuna çağrımız, bu anlamda hak temelli çalışan ve bu raporun hazırlanmasında emeği geçen kurumlarımıza gerek kamu, gerekse de çevrede bulunan yurttaşların yardımcı olmasıdır.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim