Van’da Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği (TYDD) ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklemeleri kapsamında su ürünleri yetiştiricilerini bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) işbirliği ile il müdürlüğü toplantı salonunda üreticilere mevzuat, saha çalışmaları ve TKDK desteklemeleri kapsamında IPARD-II programı hakkında bilgiler verildi. Toplantıya Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, TKDK İl Koordinatör Temsilcisi Lokman Uçan, Su Ürünleri Yetiştiriciler Birliği Başkanı Sait Öztunç ve su ürünleri yetiştiricileri katıldı. Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Fevzi Altuner, nesli tükenmekte olan balıkların korunması uyarısında bulundu. Van ilindeki mevcut tesislerin durumlarının çok daha iyi noktalara getirilmesi konusunda bilgiler veren Altuner, “Norduz ve Müküs çaylarımızda yaşayan ve nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalıklardan oluşan salmo, trutta ve macrostigma alabalıkların korunması gerekiyor. Bilinçsiz yapılan tüketimlerin önüne geçilmesi için bu balıkların korunması konusunda üreticilerimizin daha çok bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Ayrıca Van Gölü’nde yaşayan İnci Kefali balığımızın stokunun korunması, sürdürülebilirliği sağlanması gerekmektedir. Bunun için özellikle üreme döneminde avlanmanın yapılmaması gerekiyor. Getirilen yasağa rağmen avlanmadan vazgeçmeyenlere gerekli cezalar verilmektedir. Ama bizim balığımızı korumamız için bu konuda üreticiler olarak elimizden geleni yapmak durumundayız. Çünkü bu balığımızın yok olması durumunda yüzlerce insanın işsiz kalması demektir. Bu sektörde para kazanan yüzlerce aile var. Onun için daha liyakatli davranmamız ve bunu yapanlara da müsaade etmememiz lazım. Bu tür yaklaşımlarla su ürünleri üretim potansiyeliniz de daha yüksek noktalara gelecektir. Bu bağlamda balığın ekonomiye dayalı bir sektör olması nedeniyle üretimde kalite, standart, pazar ve sürdürülebilirlik açısından üreticilerimizin yeteri kadar daha çok bilgilendirilmesi gerekmektedir” dedi.

 

Yapılan konuşmanın ardından TKDK İl Koordinatör Temsilcisi Lokman Uçan, ise IPARD-II hakkında bilgi aktararak su ürünleri desteklemeleri hakkında bilgi vererek üreticilerin TKDK hibelerinden faydalanmalarının önemine değindi. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir de, Türkiye ve Van’daki mevcut su ürünlerinin varlığı ve Van ilindeki mevcut su kaynakları ile bu kaynakların ne kadarının değerlendirildiği konularında bilgiler aktarırken, toplantı Van ilindeki mevcut su ürünlerinin durumu, 2015 yılı uygulamaları ve 2016 planlamalarının bulunduğu sunum ile sona erdi. 

Editör: TE Bilisim