Orhan AŞAN


 

Van’da 2011 yılında meydana gelen depremden sonra hak sahiplerinin ardından kiracılar için yapılan konutlar kiraya verilen sahiplerinin başına iş açtı. İhtiyaç sahipleri kendilerine sonradan tahsis edilen ve kiraca oldukları için yapılan konutları alıp kiraya vermeye başlayınca AFAD konuya el attı. Kiracılar için yapılan konutların kiraya verilmesi üzerine harekete geçen AFAD Van İl Müdürlüğü bu konutları geri almak için kolları sıvadı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan İl Müdürü Cafer Giyik; “Kiracı olarak kendisine konut çıktığı halde konutunda oturmayanların tespitini yapıp konutlarını geri alacağız.” Dedi.

2011 Yılında yaşanan depremlerde birçok ev, işyeri ve ahır yıkıldı ve hasar gördü. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından depremin hemen ardından evleri yıkılan ve ağır hasar gören vatandaşlar için konut yapımına başlandı. Depremin birinci yıl dönümünde TOKİ tarafından yapılan konutlar tamamlandı ve hak sahiplerine teslim edildi. Konutlarla ilgili talepler artınca TOKİ kiracı durumunda olan vatandaşları isteği üzerine kiracılar içinde konut yapılmasına karar verdi ve kiracılar için konut yapımına başlandı. Yaklaşık 1 yıl içerisinde tamamlanan konutla kiracı statüsündeki vatandaşlara teslim edildi. Konutların tesliminden sonra ise konutların kiracılar tarafından yeniden kiraya verdiği yönünde iddialar gündemi meşgul etmeye başladı. Konutların teslim edilmesinin 2’inci yılında devam ederken Van AFAD İl Müdürü Cafer Giyik konuyla ilgili yaptığı açıklamada kendisine konut çıkan ancak başkasına sattığı veya kiraya veren vatandaşları uyararak, satışların hiçbir yasal zemininin olmadığını belirtti.

2011 yılında yaşanan depremler de evi yıkılan ve ağır hasat gören vatandaşlar için TOKİ tarafından 15 Bin 341 konut yapılarak teslim edildi. Hak sahiplerinin ardından kiracılar için de harekete geçen TOKİ kiracı vatandaşlar için de yeni konutlar yaparak anahtarlarını teslim etti. Ancak kendisine konut çıkan bazı vatandaşlar konutlarına taşınmak yerine sattı veya kiraya verdi. Bunlar için çalışma başlatan Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) kiracı veya hak sahibi olup ta evlerini satışa sunan veya kiraya veren vatandaşlarla ilgili çalışma başlattıklarını, tespit edilmesi durumunda ise konutların vatandaşlardan geri alınacağı belirtildi.

KONUTLAR GERİ ALINACAK!

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik, satışların hiçbir yasal zemininin olmadığını söyleyerek, “Satışların hiçbir değeri ve tapuya tescil kabiliyeti yok. Hepsinin tapusu bizde ve biz bunları ipotekli olarak vatandaşlara vereceğiz.” Dedi. Giyik, “Kiracı konumundaki vatandaşlarımıza Erciş’te Bin 200, Van’da da 700 olmak üzere toplamda Bin 900 konut verdik. Zaman zaman vatandaşların bunları birbirlerine sattığına dair duyumlar alıyoruz. Normal kiracı konutlarının dışında hak sahibi afetzedelerin de satış yaptığını duyuyoruz. Bu satışların hiçbir yasal zemini yok. Bu satışların hiçbir değeri ve tapuya tescil kabiliyeti yok. Hepsinin tapusu bizde ve biz bunları ipotekli olarak vatandaşlara vereceğiz. Vatandaşların ileride problem yaşamamaları için bu tür satışlardan uzak durması gerekiyor. Kiraya vermek gibi bir engel yok, ama vatandaş kiracı olarak bize başvurmuş kuraya tabi tutmuşuz, sonra da kendisine ev çıkmış. Deprem mağduriyeti olduğu için kendisine ev vermişiz. Ama vatandaş gidip kiracı olarak kendisine çıkan evde oturmuyor ve başkasına kiraya veriyor. Eğer gidip oturmayacaksa, mağdur değilse neden başvuru yapıyor. Demek ki fiili olarak bu vatandaşların ihtiyacı yok. Bunları ihtiyacı yoksa belki ihtiyacı olan birine çıkacaktı bu konut. Bu durum bizleri çok üzmektedir. Biz burada konutların gerçekten hak eden vatandaşlara ulaşmasını istiyoruz. Ama hak sahibi sistemine göre de konutları alanların satış yapmaması gerekiyor. Kiracı olarak kendisine konut çıktığı halde konutunda oturmayanların tespitini yapıp konutlarını geri alacağız.” Dedi.

“AĞIR HASARLI KONUTLAR EN KISA SÜREDE YIKTIRILACAK”

Depremde yaklaşık 45 bin ev, işyeri ve ahırın hasar gördüğünü söyleyen Giyik, “Ağır hasar gören köyler dahil 45 bin ev, iş yeri ve ahır vardı. Bunların 20’bini yıkıldı. 25 bini de halen duruyor. Kalan 25 bin ev, işyeri ve ahır bir program dahilinde yıkılacaktır. Bir çalışma takvimi hazırladık. En kısa sürede bu 25 bin ev, işyeri ve ahır yıkılacaktır. Orta hasarlılarla ilgili de bir çağrı yapmıştık. Evi veya işyeri orta hasarlı olan vatandaşların güçlendirmelerini yapmamaları durumunda evi veya işyeri ağır hasarlı kapsamına alınarak ve yıkılacaktır. Biz ağır hasarlı konutları yıkacağız. Şuan için tehlike arz eden, acil yıkılması gereken bina statüsünde bulunan pek bir yer yok. Ama yine de ağır hasar kararı verilen binalar var onları da en kısa zamanda yıkacağız. Bu konuda kanunun amir hükmü var. Bunların inisiyatif kullanma şansı yok. Bunlar kesinlikle yıktırılacak.” Dedi.

GÜÇLENDİRMELER RUHSATA TAKILDI

Güçlendirme işlemleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Giyik, “Güçlendirme işlemleri de devam ediyor. Şuana kadar yaklaşık Bin civarında güçlendirme yapıldı. Güçlendirme işlemleri ruhsatlardan dolayı biraz ağır ilerlemektedir. Vatandaşlar ruhsat alamayınca güçlendirme yapamıyor.

Editör: TE Bilisim