2011 yılında meydana gelen depremin ardından hükümetin jet hızıyla temellerini attığı ve 1 yıldan az bir süre içinde bitirdiği TOKİ konutları için ikinci kura zamanı geldi. Daha önce hak sahiplerine verilen kalanları ise kiracılara ayrılan bin TOKİ konutunun kurası bugün çekiliyor. Vatandaşlarda arasında bir taraftan konut sahibi olma heyecanı varken, bir diğer kesimde ise hem ev sahibi olamama hem de konteyner kenti terk etme korkusu yaşanıyor.

Depremzede kiracılar için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından tahsis edilen konutlara yapılan başvuruların incelemeleri tamamlanırken, kura çekiminin bugün gerçekleşeceği belirtildi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın da katılacağı kura çekimleri saat:11.30’da Van Anadolu Öğretmen Lisesi Spor Salonu’nda gerçekleşecek.

24 BİN BAŞVURU YAPILDI, YARISI ELENDİ!

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerde kiracı olarak Van’da yaşayan vatandaşlar ile mülkiyet sorunu yaşayan vatandaşlar için de Edremit ilçesinde yaptırılan konutların yeni hak sahipleri noter huzurunda çekilecek kura ile belirlenecek.

24 bin başvurunun yapıldığı ve yapılan incelemelerde 12 bin başvurunun iptal edildiği belirtilirken, geri kalan 12 bin başvurunun ise kuraya tabi tutulacağı öğrenildi. Bugün gerçekleştirilecek olan kura çekimleri Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın katılımıyla saat:11.30’da Van Anadolu Öğretmen Lisesi Spor Salonu’nda gerçekleşecek.

VALİ YARDIMCISI: BİZLİK BİR DURUM YOK!

TOKİ’lerin kura çekimi için heyecanlı bir bekleyiş yaşanırken, daha önce büyük bir kısmı toplanan ve sadece kentin belli noktalarında birkaçı kalan konteyner kentlerde ise şu sıralar toplanma sıkıntısı yaşanıyor. Daha önce imkanı olmadığı için Van Valiliğinin bir süre daha oturma izni verdiği konteyner kentlerde de kaldırılma zamanı geldi çattı. Vatandaşlar bir taraftan kiracı TOKİ’lerden ev sahibi olma umuduyla beklerken bir taraftan da bu konutlara sahip olmadığı takdirde nerede kalacağının korkusunu yaşıyor. Hatta Kaya Çelebi Konteyner Kent’de dün vatandaşların bir kısmı elektrik ve sularının kesilmeye başlandığını belirtirken, Vali Yardımcısı Mehmet Özel ise, “Henüz hiç kimsenin konteynerini almadıklarını, sadece boş konteynerleri aldıklarını, elektrik ve suyun TEDAŞ ve Belediye tarafından kesildiğini kaydetti.”

“KİRACILARA HİÇ BİR ŞEY YOK”

2011 yılında yaşanan depremler nedeniyle geçici olarak kurulan Kaya Çelebi Konteyner Kenti'nin boşaltıldığını ileri süren vatandaşlar, gidecek bir yerlerinin olmadığını söyledi. Nermin Uçarsu, “Ev sahiplerine tanınan hakkın biz kiracılara da tanınmasını istiyoruz. Çadırlar dağıtılırken, ‘Kiracılara çadır yok’ dediler. Konteyner kentler kurulurken bize denildi ki, ‘Kiracılara bir şey yok’. Ev sahipleri insansa biz kiracılar neyiz peki? Niye bu ikinci sınıf muamelesi yapılıyor. Bizlere bağış yapılmasını istemiyoruz. Sadece ev sahiplerine tanınan hakkın bizlere de tanınmasını istiyoruz” dedi.

“İKİNCİ SINIF MUAMELEDEN KURTULMAK İSTİYORUZ”

Devletin kendilerini sokakta, aç susuz bırakmadığını ifade eden Uçarsu, “Biz hiçbir zaman, 'Devletimiz bize bakmadı' demiyoruz. Elektriğimiz, suyumuz verildi. Her şeyimiz dört dörtlük verildi. Devlet hiçbir zaman bizi açıkta bırakmadı. Biz sadece kiracılara yapılan ikinci sınıf muamelesinden bizi kurtarmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KONTEYNERLERE MERAKLI DEĞİLİZ”


Adnan Yalıç ise, “Anadolu Konteyner Kentinin süresini 3 ay uzattılar. Neden bu konteyner kentini boşaltıyorlar? Konteynerler boşaltılıyorsa hepsi boşaltılsın ya da hiçbirine dokunulmasın. Hepimiz burada mağduruz. Düzenimizi bozmayın. Hiçbirimiz bu konteynerlere meraklı değiliz ama gidecek başka bir yerimiz yok” dedi. Elektriğinin kesildiğini ve çocuklarıyla birlikte karanlıkta kaldıklarını ifade eden 5 aylık hamile Mürşide Eliş ise, “Elektriğimiz kesildi. Sularımız da akmıyor. Çocuklarımla birlikte karanlıkta kalıyoruz. Karanlıkta kalan çocuklarım aç susuz yatıyorlar. Eşimin bir işi yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.



VALİ YARDIMCISI ÖZEL: ELEKTRİĞİ VEDAŞ, SUYU BELEDİYE KESİYOR


konuyla ilgili açıklama yapan Vali Yardımcısı Mehmet Özel ise, hiç bir vatandaşın konteynerlerden çıkarılmadığını belirterek, “Biz sadece konteyner kentlerde bulunan ve boş olan konteynerleri alıyoruz. Hiç bir vatandaşı konteynerlerden çıkarmıyoruz. Eşyalarına dokunmuyoruz. Ancak konteynerler geçicidir. Biz onlarla daha önce yaptığımız görüşmelerde 14 Haziran tarihine kadar çıkarılacaklarını söylemiştik. Onlar da bunu kabul etmişlerdi. Bunun yanında konteynerlerin elektrik faturaları ödenmediği için Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ), suyu ise Van Belediyesi tarafından kesiliyor. Bunun bizimle alakası yok” diye konuştu.

ARAS: ŞU AN İÇİN BİR SORUN YOK

Öte yandan bir diğer konteyner Kent Olan Anadolu Konteyner Kent’te ise dün yine önemli gelişmeler yaşanıyordu. AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras, beraberinde İl Başkan Yardımcısı Osman Türkmen ve Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Biçek ile birlikte birçok kiracı ve hak sahibi depremzedenin ikamet ettiği Anadolu Konteyner kente giderek, vatandaşların taleplerini dinledi.  Konteyner sakinleri konteynerlerin boşaltılması yönünde kendilerine haber geldiğini söyleyerek, yakın zamanda çekilecek konut kuralarının ardından hak sahibi olanların konteynerleri boşaltacağını hak sahibi olamayan konteyner sakinlerin ise konteynerlerden başka gidecek yerinin olmadığını ifade ederek Başkan Aras’tan bir alternatif çözüm bulmasını elektrik ve suyun kesilmemesini istediler.

ARAS: KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK

Bunun üzerine İl Başkanı Abdullah Aras ise vatandaşın elektrik ve suyunun kesilmesi durumunun şu an söz konusu olmadığını, ancak konteyner kentte kalanların arasında konut sahibi olanların ve kiracılardan kura çekimi sonrası konut hakkı elde edeceklerin haricinde geriye kalan vatandaşların durumları hakkında yapılacak gelir tespitine göre mutlaka bir çözüm üretileceğini, vatandaşın bu konuda mağdur olmaması için ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini belirterek şu an için herhangi bir sorunun olmadığından vatandaşların emin olmasını istedi. Herhangi bir sorunda vatandaşların kendisine her zaman rahatlıkla ulaşabileceklerini söyleyen Aras, süreci takip edeceklerini ve gerekli mercilere konuyu ileterek, vatandaşlarla gelişmeleri paylaşacaklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim