ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Ülke genelinde yapılan zamlar Van’ı etkiledi. Hükümet tarafından son olarak MTV’ye yapılan zamlar Van’daki toplu taşıma ücretlerinin de artmasına neden oldu. 1 lira 50 kuruşluk ücret, 1 lira 80 kuruşa yükseldi.

 

Son günlerde ülke genelinde yapılan zamlardan Van’da nasibini aldı. Akaryakıta hemen her geçen gün yapılan zammın dışında geçtiğimiz günlerde Motorlu Taşıt Vergisinin (MTV) de artırılmasından sonra Van’daki toplu taşıma araçlarının ücreti de arttı. Daha önce vatandaşlardan 1 lira 50 kuruş ücret alınırken, son çalışmadan sonra ücretler öğrenciler de 1 lira 25 kuruş, normal vatandaşta ise 1 lira 80 kuruşa yükseltildi. Vatandaş her geçen gün yapılan zamlara tepki gösterirken, gazeteniz Şehrivan’a konuşan Van Şoförler Cemiyeti Başkanı Emin Tuğrul 4 yıldan bu yana zam yapmadıklarını söyledi. Tuğrul, “Sürekli artan akaryakıt zamları, araç sigorta zamları ve koltuk ferdi sigortası ayrıca araçların yıpranma payı gibi birçok gider var. Her geçen gün araçların parçalarına, işçiliğe her şeye zam geliyor. Bizde uzun zamandır zam almak için uğraşıyorduk. Şu anda şehir içi ücretler 1 bira 80 kuruş. Öğrenciler ise 1 lira 25 kuruş oldu.” Diye konuştu.

 

TOPLU TAŞIMAYA ZAM GELDİ

Van Şoförler Cemiyeti Başkanı Emin Tuğrul, oda olarak 2013 yılından bu yana toplu taşımada zam alamadıklarından dert yandı. Tuğrul, geçtiğimiz yıldan bu yana zam için müracaat ettiklerini belirterek, “En son 14 Eylül tarihli UKOME kararı ile toplu taşıma ücretlerine bir zam alabildik. 5 yıldır zam alamamıştık. Sürekli artan akaryakıt zamları, araç sigorta zamları ve koltuk ferdi sigortası ayrıca araçların yıpranma payı gibi birçok gider var ve her geçen gün araçların parçalarına, işçiliğe her şeye zam geliyor. Bizde uzun zamandır zam almak için uğraşıyorduk. Şu anda şehir içi ücretler 1 bira 80 kuruş. Öğrenciler ise 1 lira 25 kuruş oldu.” Dedi.

 

“ÜNİVERSİTE DE FİYATLAR BİRAZ DAHA FARKLI”

Halk otobüslerinde fiyatın biraz daha farklı olduğuna dikkat çeken Tuğrul, “Halk otobüslerinde fiyat bir lira 60 kuruş. Mor otobüslerde ise bu biraz daha farklıdır. Şehir içi öğrenciler için halk otobüsleri 1 lira alıyor. Normal vatandaşlar için bir lira 60 kuruş. Üniversitede halk otobüsleri bir lira 75 kuruş, minibüslerde ise 1 lira 80 kuruş. Çünkü üniversitede mesafe biraz daha fazla olduğu için fiyatta da fark olması normal. Çünkü 42 kilometrelik bir yol var.” Diye belirtti.

 

TUĞRUL: EN UCUZ TAŞIMACILIK VAN’DA

Türkiye’de en ucuz taşımacılığının Van’da yapıldığını ifade eden Tuğrul şöyle konuştu: “Bazı yerlerde gerekli zammı bilmedikleri için eski ücret alınıyor daha. Dünden itibaren her yerde geçerli olacak yeni fiyat. Bazen vatandaşlar yaşadıkları sıkıntıdan dolayı tepki gösteriyor bazen, biz buna saygı gösteriyoruz. Biz 5 yıldır bu fiyatla çalışıyorduk artık son noktaya gelmiştik ve uzun uğraşların ardından zammımızı aldık.”

 

VALİ ZORLUOĞLU’NA TEŞEKKÜR

Tuğrul konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz 2 lira olarak belirlenmesini talep etmiştik ancak sayın valimiz Murat Zorluoğlu bir anda bu kadar zammın verilemeyeceğini, vatandaşında düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Bir lira 80 kuruş son rakam oldu. Sağ olsun sayın valimiz bu zamana kadar bir türlü verilemeyen zammımızı verdi. Kendisine teşekkürlerimizi sizler aracılığıyla da iletmek isteriz. Sayın valimiz vatandaşı düşünmek zorundayız dedi. Mağdur olduğumuzu anladı ve orta yol olan 1 lira 80 kuruşta raişimizi verdi.”

 

ARAÇLAR 10 YILDA BİR DEĞİŞMESİ ŞARTI VAR

Yapılan zammın tamamen son zamanlarda artan zamların etkisi ile yapıldığını söyleyen Tuğrul, “Hemen hemen her gün akaryakıta zam geliyor. Son olarak Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) zammının artışı da piyasayı etkiledi. Ekonomik şartlar çok önemli. Her aracın belli giderleri var bunları karşılamak artık çok zor olmuştu. Araçlarımızı 120 bin liraya alıyoruz, belli ömrünü doldurduğunda satmak zorunda kalıyoruz. Satıldığında 10 bin liraya ancak satabiliyoruz. Ki aracı kullanan şoför sigortasız eleman çalıştıramaz. Şoförün, aracın sigortası, yakıtı, bakımı derken altından kalkılmaz bir hal almıştı. Ki bu araçlar 10 yılda bir değişmesi şartı var. Bunların hepsini bir arada düşündüğümüzde zam artık kaçınılmaz olmuştu. Biz bunu ramazan ayından önce düşünüyorduk ancak bazı sıkıntılardan kaynaklı ertelemek zorunda kaldık.” Şeklinde konuştu.

 

TUĞRUL: AKBİL SİSTEMİ BAŞLIYOR

Tuğrul şu ifadelere yer verdi: “Halk otobüslerimizde artık akıllı bilet sistemine geçti. Şuanda araçlara gerekli cihazlar takılıyor. Bu hafta içinde Akbil’e geçeceğiz inşallah. Bazen sıkıntı ve sorunlar yaşanabilir ama anlayışlı olmak çok önemli. Şoförlerimizi de anlamamız lazım. İster istemez trafikteki sıkıntılardan kaynaklı şoförlerimiz sorunlu tutuluyor. Ama şehrin trafiği gözler önünde anlamak çok önemli. TUİK’in 2016 verilerine göre şehir merkezinde kayıtlı 176 bin tane araç var. Bizim merkezde çalışan bin tane aracımız var. Hepsi de ana artellerde çalışan araç değil.”

 

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Tuğrul son olarak yayalara da ricada bulunarak, “Yaya geçitlerini kullansınlar. Özellikle duraklarda park edilmesi, duraklara ait alanların kullanılmaması çok çok üzücü. Vatandaşlar en azından duraklarda durup otobüs ve minibüsleri kullansalar çok memnun oluruz. Vatandaşların bize yardımcı olmasını çok isteriz. Duyarlılık çok önemli.” Dedi.

 

“KEMAL SUNAL FİLMİNE DÖNDÜK”

Zamlarla ilgili gazetemize konuşan vatandaşlar ise dert yandı. Şahbağı Mahallesi’nde oturan Erdal Kuloğlu yapılan zamları Kemal Sunal filmine benzetti. Kuloğlu şöyle konuştu: “Hayatımız Kemal Sunal’ın filmine döndü. Her gün yeni bir zam ile karşı karşıya kalıyoruz. Yapılan zamlar bizi her geçen gün strese sokuyor. MTV’ye yapılan zamların ardından toplu taşımaya da zam geldi. Bizde artık her halde sabah bir zeytin ve yarım ekmek yiyerek karnımızı doyuracağız. Her geçen gün yapılan zamlar gidişatı daha da kötüleştiriyor. Allah sonumuzu hayır etsin.”

 

AYDOĞAN: HÜKÜMET EL ATMALI

Yapılan zamlarla ilgili konuşan Abdullah Tevfik Aydoğan ise, “toplu taşımaya yapılan zam için Van’daki yetkilileri suçlamıyorum. Zam yapmalarındaki en büyük neden hükümetin her geçen gün getirdiği zamlardan kaynaklanıyor. Minibüsçüler yakını 5 liraya, vergisini dünyadaki en fazla vergi olarak verirse yapılan zam ve alınan ücretin çok az olduğu görülür zaten. Bu konuda Van’daki yetkililerin değil, hükümetin bir adım atması gerekiyor. Her geçen gün yapılan zamlar artık can sıkmaya başladı.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim