Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezince, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarına dikkati çekmek için yürüyüş düzenlendi.

 

YYÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KSAUM) üyeleri tarafından "Toplu Taşıtlarda Tacize Son" sloganıyla üniversite yerleşkesindeki minibüs duraklarından başlayan yürüyüş, merkezi kafeterya önünde son buldu. Yürüyüşün ardında merkezi kafeterya önünde KSAUM adına açıklama yapan üyeler, toplu taşıma araçlarında yaşanan tacizlere dikkat çekti. Açıklamada ilk olarak konuşan KSAUM üyesi Betül Kibici, tacizin kişiyle vücut temasında bulunmadan yapılan cinsel içerikli söz, tavır veya diğer davranış biçimlerini içerdiğini kaydetti. Kibici, cinsel saldırının ise rızaya dayalı olmayan cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesi olduğunu söyledi.

 

TACİZE SESSİZ KALMAYIN!

Kibici, Türk Ceza Kanun’unun 102’nci maddesinin birinci fıkrasında cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişinin şikayet edilmesi üzerine 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığını vurguladı. Kibici’nin ardında bir konuşma yapan KSAUM üyesi Hayrunnisa Özalper de tacize uğrayan bir kişinin ne yapması gerektiğini belirterek, tacize maruz kalındığı taktirde sessiz kalmamak ve soğuk kanlı davranmak gerektiğini vurguladı. Daha sonra kısa bir açıklama yapan KSAUM Üyesi Nurhan Koç ise, tacize şahit olunduğu taktirde sessiz kalmayıp tepki gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

 

‘TACİZ TOPLUMSAL BİR SORUN’

KSAUM Müdürü Sema Sancak, yaptığı açıklamada, düzenledikleri eylemle kadına yönelik tacizin son bulmasını amaçladıklarını belirterek, hiçbir kadının taciz ve şiddete maruz kalmasını istemediklerini söyledi. Yaptıkları eylemle minibüs ve otobüslerdeki tacize dikkati çekmek istediklerini vurgulayan Sancak, "Zaman zaman bu olaylara rastlıyoruz. Bununla karşılaşan öğrencilerimiz şaşırıyor. Biz toplumda bir farkındalık yaratmak amacıyla bu yürüyüşü düzenledik. İnsanlar, tacize uğrayan bir mağduru gördüğü zaman sessiz kalmasın, ona yardım etsin ve yardım etmekte istekli olsunlar. Onlar istekli olmadığı zaman tacizci bundan cesaret alıp buna daha fazla devam ediyor." ifadelerini kullandı. Tacizi, toplumsal bir sorun ve toplumun büyük bir yarası olarak gördüklerine işaret eden Sancak, tacizin ortadan kalkması için herkesin eylemlere destek vermesi gerektiğini ifade etti. Açıklamaların ardından kitle sessizce dağıldı. 


ŞEHRİVAN HABER - MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim