Ömer Faruk TOKTAŞ - Şehrivan


 

Meclis'te görüşülmekte olan torba yasasına ek bir madde konularak memurun maddi kaybının düzeltilmesi ve maaşlarının iyileştirilmesi noktasında bir basın açıklaması düzenleyen Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız yaptığı açıklamalarda düşmesi beklenen enflasyonun tam aksine artışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldız yaptığı açıklamalarda “Yiyecek, içecek, her türlü gıda maddelerinde, elektrik, su, akaryakıt, doğalgaz, odun, kömür fiyatlarında fahiş oranlarda artış göstermesi buna karşılık olarak enflasyon oranlarının da düşüş yerine yükselişe geçtiği bu aylarda okullarında açılması memuru, memur emeklisini ve diğer çalışanları zor koşullarda geçecek olan bir kışın beklediğini göstermektedir.” İfadelerini kullandı. Açıklamaya Türk Diyanet Vakıf-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Yazar, Türk Tarım Orman -Sen Van Temsilcisi Orhan Hamarat, Türk Haber-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Tutaş ve Türk Eğitim-Sen Mali sekreteri Abdulmenaf Değer gibi isimler de katıldı.

‘DÜŞÜŞÜN AKSİNE ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ’

Enflasyon oranlarının ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi’nin açıklamalarına göre düşmesini beklediklerini fakat ilerleyen süreçte tam aksine bir artış görüldüğünü belirten Yıldız “Geçtiğimiz Temmuz ayında açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi enflasyonun Temmuz ayında eksiyi göreceğini belirterek; Haziran ayı enflasyon rakamları için ‘Enflasyon düşüş trendine girdi, enflasyon beklentimiz yılsonunda %7,5 olması yönünde’ şeklinde bir değerlendirmede bulunmuştur. Ancak bakanın yaptığı açıklamanın aksine Temmuz ayı enflasyon oranı aylık % 0.45 oranında artış göstererek yükselmeye devam etti. Böylece enflasyon, beklentilerinin üzerinde artarken yıllık enflasyon dört ay üst üste %9 un üzerinde seyretti. Görüldüğü üzere Ekonomiden sorumlu Bakanın yaptığı açıklamayla memleketin ekonomisiyle ne kadar ilgili olduğu ortaya çıkmaktadır. Biz diyoruz ki; Sayın Bakan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Ekonomisinden sorumlu Bakansınız bu kadar öngörüsüz açıklamada bulunmanız sizin ekonomi anlayışınızı ortaya koymaktadır. Ekonomi vatandaşın günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak hesabını kitabını yaptığı ve yaşantısını ona göre ayarladığı bir olgudur. Yani ne kadar önemli olduğu insanların yaşantısıyla eşdeğerdir. Bu ekonomik yaşantıyı kayda değer almayarak alay edercesine çeşitli varsayımlarla açıklamaya kalkarsanız size öncelikle çalışanlar ve vatandaşlar sizi ciddiye almayacaktır.” Diyerek ekledi.

‘MEMURU ZOR GÜNLER BEKLİYOR’

Zamlar ve artan enflasyon oranları karşısında memurun zor dönemler geçireceğini belirten Yıldız “Bakınız, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ait TÜFE ve ÜFE verilerini açıkladı.(yani tüketici ve üretici verilerini açıkladı)Temmuz 2014 tüketici fiyat endeksi %0.45 arttı. TÜFE de 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0.45 yılın ilk yedi ayında %6.18 on aylık toplamda %9.32 artış gerçekleşti. Geçtiğimiz Haziran ayı aylık TÜFE%0.31 yıllık TÜFE de ise %9,6 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar devletin resmi kurumu TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlardır. Biz çalışanlar olarak bu rakamların da doğru hesaplanmadığı, gerçeği ifade etmediği enflasyon rakamlarının zoraki aşağı çekilmeye çalışıldığı bir gerçektir. Bunu ifade ederken vatandaşın hayat standardını gözlemleyerek ve yaşayanlar olarak söylüyoruz. Yani bu rakamlar gerçeği ifade etmemektedir. Hele sizin hayali düşük enflasyon öngörünüzü kusura bakmayın ama dikkate almıyoruz. Yiyecek, içecek, her türlü gıda maddelerinde, elektrik, su, akaryakıt, doğalgaz, odun, kömür fiyatlarında fahiş oranlarda artış göstermesi buna karşılık olarak enflasyon oranlarının da düşüş yerine yükselişe geçtiği bu aylarda okullarında açılması memuru, memur emeklisini ve diğer çalışanları zor koşullarda geçecek olan bir kışın beklediğini göstermektedir. Ey kamu çalışanları, öğretmenler, sağlık çalışanları, büro çalışanları, bayındırlıkta, tarımda, enerjide, ulaşımda, diyanette, hâsılı kamunun bütün kurumlarında çalışan devlet memurları size sesleniyorum: Sendikacılık işverene karşı bir hak arayışının adıdır. Sizin adınıza sözüm ona toplu sözleşmeyi imzalayan Memur-Sen adlı bir sendikaya yetki verdiniz. Bu yetkiyi sizin maaşlarınızda bir iyileştirme bir artış yapması için kullanması gerekirken ne yazık ki siyasi iktidara yandaşlık, yalakalık, olarak kullanmaktadır. Birde acaba üye sayımı artırabilir miyim diye makamları yeter ki benim üyem olsun diye liyakatsiz, vasıfsız insanlara peşkeş çekmektedir.” Dedi.

‘MEMURLAR ZOR ŞARTLAR ALTINDA GEÇİNİYOR’

Memurların zorluklar içinde bir yaşam sürdürdüğünü belirten Yıldız “Değerli kamu çalışanları toplu sözleşme yetkisini verdiğiniz Memur-Sen adlı sendika sayesinde ilk defa 2014 yılı ikinci 6 aylık döneminde memur zam almamıştır. Yapılan sözde toplu sözleşmede ise çocuk yardımı yok, aile yardımı yok, ek ders ücreti artışı yok, fazla çalışma ücreti yok, en önemlisi enflasyon farkı yok. 2014 yılında hedeflenen enflasyon oranı %5.2 iken 6 aydır ve yıl sonu hesaplarına göre enflasyon %9-10 olma ihtimaline karşı her ay memurun %4.5 oranında enflasyon farkı alması gereken hak kaybı söz konusudur. Ayrıca vergi matrahlarının yükseltilmemesi sebebiyle farkında mısınız acaba maaşlarınızdan 65 TL ile 260 TL arasında her ay vergi oranı sebebiyle kesinti yapılmaktadır. Değerli kamu çalışanları, memurların, emeklilerin %95 borçlu ,%80 evi olmayan siz değerli çalışanlar tatil yapıyor musunuz? Şimdiye kadar ailenizi çoluk çocuğunuzu alarak rahat ve huzurlu bir şekilde hangi tatil beldesine giderek tatil yaptınız? Elbette buna cevabınız hayır olacaktır. Hep birlikte devlet erkini kullanan siyasi iktidara çağrıda bulunalım borçlarımıza eda, ailemize ve çocuklarımıza ekonomik bir huzur istiyoruz. Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz? Hâlbuki dünyanın her yerinde devletin asli işini yapan devlet memurlarının geçim sıkıntısı olmadığı için karnı tok sırtı pektir. Biz o günleri görebilecek miyiz? Kamu çalışanlarından bazı arkadaşlarımız tatile gidiyorum tatil yapıyorum diyebileceklerdir. O gittikleri tatil yerlerini de biz söyleyelim görev yaptığınız ilden ilçeden ailenizin bulunduğu yöreye gidiyorsunuz, köye gidiyorsunuz. Orada da babanızın çayırını biçiyorsunuz, ekinini kaldırıyorsunuz, harmanını savuruyorsunuz, tarlasında, bağında, bahçesinde ailenize yardım ediyorsunuz. İşte sizin tatilinizde budur. Kimse kafasını kuma gömüp gerçeği görmezden gelmesin.” İfadelerini kulandı.

‘HÜKÜMETE ÇAĞRIMIZDIR’

Taleplerinin incelenmesi konusunda hükümete çağrı yapan Yıldız “Yukarıda söylediklerimize rağmen, bu tarihi rezilliğe başarı diyen siyasi iktidara yalakalıktan başka iş yapmayan, memuru göz ardı eden, toplu sözleşme masasında memuru satan Memur-Sen adlı sendikaya hala üye olmaya devam edecek misiniz? Yoksa bu rezalete son vermek üzere bu sendikadan hesap mı soracaksınız? Toplu sözleşmede memurları ateşe atan bu yanlışı düzeltmek için hükümete çağrımızdır. Şu anda mecliste görüşülmekte olan torba yasasına ek bir madde konularak memurun bu maddi kaybının düzeltilmesi ve maaşlarının iyileştirilmesi sağlanmalıdır. Her platformda Türkiye’nin büyüyen ekonomisinden bahsedenler acaba memur maaşlarında da bir büyümeyi, bir iyileştirmeyi düşünüyor musunuz?” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim