Gün geçtikçe artan araç sayısının şehir trafiğini adeta felç ettiği Van’da ilgili kurumlar gerekli tedbirleri almak için harekete geçti. Bu kapsamda şehrin şah damarı diye tabir edilen Cumhuriyet ve Maraş Caddelerinde park yasağı başlatıldı. Bu rağmen istenilen rahatlığın sağlanmadığı Van’da şimdi sırada otopark sorunun çözümü ve toplu taşımada revizyon var.

 

SONUNDA EL ATILDI

Daha önce defalarca Emniyet Müdürlüğü, Van Belediyesi ve Şoförler Odası’nın gündem maddesi olan, hatta kimi zaman kuruluşların birbirlerini suçlamasına kadar varan Van’ın trafik sorunu konusunda sonunda çözüm atılmaya başlandı. Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Alpaslan’ın daha önce gerekli tedbirleri almadığını söylediği Emniyet Müdürlüğü Trafik Ekipleri Cumhuriyet ve Maraş Caddelerinde park yasağı başlattı. Cadde boyunca park eden araçlar tek tek çekildi. Bir hafta gibi bir süre sonunda da iki caddede de park sıkıntısı neredeyse yüzde 90 oranında bitirilmiş oldu. Fakat alternatif yolların ve otoparkların bulunmaması sebebiyle ara cadde ve sokaklarda rastgele park etmiş binlerce araç ve nefessiz sokaklar var. Buna bir de dar yollarda güzergâh oluşturmaya çalışan halk otobüsleri ve minibüs sorunu ekleniyor. Şimdi gözler alınacak diğer tedbirlerde.

 

ALPASLAN: SONA YAKLAŞTIK

Şehrivan Gazetesi olarak, konu ile en çok ilgilenen ve mevcut sorunları sıkça dile getiren isimlerden biri olan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Alpaslan ile görüştük. Van’daki caddelerde park yasağının başlatılması ve toplu taşımaya getirilecek olan yeni sisteme kadar birçok konuyu değerlendiren Alpaslan Van’ın şu anda trafik anlamında en büyük sorununun otopark sorunu olduğunu ve ilk etapta bunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Toplu taşımada da büyük bir revizyonun hayata geçirilme aşamasında olduğunu belirten Alpaslan, “Biz bu çalışmaları fizibilite raporları içerisinde alp yapı çalışmaları içerisinde bitirdik. Şu anda hayata geçirme aşamasındayız. Önümüzdeki günlerde bu sorunu aşacağımıza inanıyorum.” Şeklinde konuştu. Alpaslan Emniyet Müdürlüğü ve Belediye ekiplerine de destek konusunda yeniden çağrıda bulundu.

 

VANDAKİ TRAFİK SORUNU

Van’daki araç sayısını sadece 65 plakaya göre değerlendirmemek gerektiğini kaydeden Alpaslan, aksine Van’da 65 plakadan daha fazla farklı illere ait plaka numaraları da olduğunu ve bunu bir de nüfus ortalamasının çok üstünde araç sayısının izlediğini kaydetti. Van’daki trafik yoğunluğunun ve yol çalışmalarının yıllar önce hiç öngörülmediğini söyleyen Alpaslan, mevcut trafik sorunu ile ilgili olarak, “Yolları otoparklar bunların tek taraflı yön değişikliği gibi birçok sorunla yaya trafiğini açacak kaldırımlar kullanılacak, toplu taşıma araçlarının durak yerleri yapılacak diye hesaplar hep yarım yamalak olduğundan dolayı net bir şekilde bir ulaşım mastır planı Van Belediyesi ile birlikte ve İl trafik komisyonuyla bu sorunları en aza indirme çabası içerisindeyiz. Fakat şu da bilinmeli ki otopark sorunu gerçekten de çok büyük bir sorun haline geldi. Yoldaki araç sorunu, esnafın kendi araçlarını sabah getirip dükkanlarının önüne koyması ve akşam oradan alması gün boyunca trafiğin yoğun olmasına yolun kapanmasına sebebiyet vermektedir. Kesinlikle bu konuda park yasakları getirilmelidir. Cumhuriyet caddesi gibi bir caddeye bırakın araç park etmeyi araç trafiğine kapatılması gerekiyor. Üstelik buna benzen birçok caddemiz vardır. Bu caddeleri trafiğe kapatırken bu caddelere alternatif caddeler açmamız gerekiyor. Yani Cumhuriyet Caddesi üzerindeki trafiği rahatlatabilecek bir alternatif yolun açılması lazım. Eğer alternatif caddeler olmazsa bu büyük bir mağduriyete neden olur.” Şeklinde konuştu.

 

 

TOPLU TAŞIMADA REVİZYON GELİYOR

Çalışmalarda son aşamaya gelindiğini ve trafikte revizyon sayılabilecek tarzda yeni bir toplu taşıma sisteminin hayata geçirileceğini kaydeden Alpaslan, gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Toplu taşıma araçlarımızın en çok yaşadığı sorunlar durak yerlerinin olmaması ve araçların artık modernize edilmesi için çağa uygun araçların alımı konusunda da Belediye ile birlikte şuanda yeni bir ulaşım toplu taşıma sistem ve analiz yeniden yapılandırma anlamında çalışmamız vardır. Burada toplu taşımanın bütün altyapısı yapıldı. Toplu taşımanın sadece hayata geçiriliş yönünde bir takım adımları atmamız gerekiyor. Buradaki minibüslerin otobüslere dönüştürülmesi konusunda ise biz minibüsçü esnafımız ile birlikte kendi haklarını koruya bilecekleri, ekmek teknelerini uzun yıllardan beri çok büyük umutlarla almış oldukları ekmek teknelerinin ellerinden alınıp ta ya da başka araçlara ortaklaşa yapmaları konusundaki tedirginliklerini çözmek için şuanda görüşmeler belediye ile birlikte yapılıyor. Biz burada yine kendi minibüsçü esnafımızın haklarını korumak kaydıyla akıllı bilet sisteminin yanı sıra duraklardaki görüntülü sistemlerle araçların ne kadar uzak mesafede oldukları araçların hangi saatte durakta olacağını bunun yanı sıra kesinlikle ceplerinde ve cüzdanlarında bulundurabilecekleri akıllı bilet sistemini çıkarmaksızın sadece kapıda geçerken okutulabileceği yanında bulunmayan şahısların yine otobüs içerisindeki şoför veya bu işi daha rahat yapabilecek muavin olmaksızın elde edilmiş bir sistem düşünüyoruz. Yani bu sistemin yüzde 50’sini bile hayata geçirebilirsek şuandaki durumdan çok daha ileri bir mesafe kat etmiş olacağız. Biz bu çalışmaları fizibilite raporları içerisinde alp yapı çalışmaları içerisinde bitirdik. Şu anda hayata geçirme aşamasındayız. Önümüzdeki günlerde bu sorunu aşacağımıza inanıyorum. Ama tabi ki bizim esnafımızın da hak hukuklarını korumak kaydıyla.”

 

“ENGELLİLER İLE İLGİLİ ÇALIŞMA DA VAR”

Çalışmaların sadece trafiği ve otopark sorununu kapsamadığını belirten Alpaslan, engelliler için de çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü ve bunun da tıpkı toplu taşıma gibi tamamlanma aşamasında olduğun belitti. Alpaslan ayrıca, “Bakanlığın bu yılın 7’inci ayı itibariyle yürürlüğü girmesi için zorunlu kıldığı bir çalışma vardır. Burada özürlü vatandaşların toplu taşıma araçlarında rahat binebilmeleri açısından araçların ona göre dizayn edilmesi konusunda 7. Aya kadar zaman verilmişti. Bizde Türkiye Şoförle ve Otomobilciler Federasyonu olarak ailelerin sorununu Sayın Bakan Fatma Şahin hanımefendi ile görüştük. Bakan Hanımın yapmış olduğu inceleme neticesinde Türk standartlar enstitüsünün mevcut şuan ki çalışan araçların dönüştürülme konusunda şuanda yeterli olmadığı raporlarının kendilerine geldiği ifade edildi. Şuanda çalışan araçların dönüştürülme pozisyonun olmadığı Türk standartlar enstitüsü tarafından rapor edilmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi adına toplu taşıma araçlarının kesinlikle düşük tabanlı özürlü vatandaşların rahat binebileceği şeklindeki bir çalışmanın bütün firmalar tarafından takip edildiğini söyleyebiliriz. Bu dönüşüm hayata geçirilmiş olsaydı, bizlerde ilimizde başlatmış olacaktır. Fakat bu uygulama bizim için bir avantaj oldu. Avantaj olması şu şekilde. Biz şuanda ulaşım mastır planı içerisinde toplu taşıma sistemini yeniden kurduğumuzda alacağımız araçların kesinlikle özürlü vatandaşların kullanabileceği standartlara uygun olacağını dikkate olarak ta alacağız. Bu ilimiz için bir şans olacaktır. Sonuç itibariyle buradaki özürlü vatandaşlarımızın da bu plan içerisinde sorunu ortadan kaldıracağımıza inanıyoruz. Araçlar bakımından bu sorunu ortadan kaldıracağız. İnşallah kaldırımlarda aynı şekilde modernize edilir.” dedi.

 

“EMNİYET VE BELEDİYE ARASINDA PROJELERİNİZ KABUL EDİLMİYORDU”

Daha önce de bir demecinde Emniyet ve Belediye’nin trafik noktasında gerekli tedbirleri alma noktasında eksik kaldığını belirten Alpaslan, kendi esnaflarının hakkının korunması için yine çağrıda bulunarak şu sözlere yer verdi, “Bir takım mevzuat hükümleri çerçevesi içerisinde sorunlarımız olmuştur. Bu sıkıntılar Emniyetin ve Belediyenin kolluk kuvvetlerinin cezai işlem uygulaması konusunda yasal prosedürlerin bir birini tamamlamadığı bunu ülke genelinde yani yasal boşluktan dolayı bir türlü çözülemediğini görmekteyiz. Belediye zabıta veya trafik amirliğinin ceza yazma yetkisinin kabahatler kanununa istinaden kaldırılması ve buna göre polNet bilgilerinin alınması gibi birçok zorluk yaşanmaktadır. Araçlarımızın denetlenmesi konusunda da ilimizde bulunan Emniyet trafik birimlerinin ekipman çalışmasının yeterli olduğunu biz her zaman teyit ediyoruz. Çünkü yol güzergâhlarını açmak, denetimi sağlamak güvenliği sağlamak konusunda yetersiz kalmaktadır. Bizim isteğimiz denetim mekanizmasının biraz daha işlemesi. Çünkü burada esnafımızın haklarını koruma anlamında korsan taşımacılığın önüne geçme anlamında denetleme mekanizması bizim istediğimiz noktada değil. Bu konunun da yeni emniyet müdürümüzün gelmesiyle çözüleceğine inanıyoruz.”

Editör: TE Bilisim