ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / HAKAN SARI - Van’a gelir gelmez ulaşımda yeni bir model için çalışılacağı sözünü veren Vali Murat Zorluoğlu geçtiğimiz haftalarda yeni modeli açıkladı. Uzunca süren fizibilite çalışmalarının ve istişarelerin ardından Van’a Trambüs yapılmasının daha uygun olacağını söyleyen Zorluoğlu, yine de Tramvay için açık kapı bıraktı. O tarihten bu yana sosyal medyada ve kentte hiç bitmeyen tartışma da sürüp gidiyor. Kimisi trambüsü doğru karar olarak görürken kimisi uzun vadede tramvayın daha uygun bir model olduğunu söylüyor.

 

Van Büyükşehir Belediyesi, Murat Zorluoğlu başkanlığında Van’ın yıllardır özlem duyduğu hafif raylı sistemle ilgili çalışmalarını geçtiğimiz haftalarda tamamladı. Uzun süreli bir fizibilite çalışmasından sonra Zorluoğlu, geniş katılımlı bir açıklama ile Van’a tramvaydan ziyade şu anda trambüsün daha uygun olduğunu söyledi. Fakat yeni model için işe nokta koymayarak; “Van için şuan karar vermeyeceğiz. Bu basın toplantısıyla halkımızın değerlendirmesine ve tartışmasına açıyorum. Basınımız bunu vatandaşımıza duyuracak. Biz de belediye ve valilik olarak bu sunumları internet sitelerimize koyacağız ve vatandaşlarımıza ulaştıracağız.” Dedi. Bir başka deyişle Van’ın yeni modelle ilgili tepkileri üzerinden yol haritası çıkaracak olan Van Büyükşehir Belediyesi nihai kararı gözden geçirerek adım atacak. Şehrivan Gazetesi olarak tramvay mı trambüs mü tartışmalarının hız kesmediği bir süreçte konuyu vatandaşa sorduk. Yeni çözüm arayışında herkes farklı bir yaklaşım ile Van’ın ulaşımını değerlendirirken iki model için de birbirinden farklı öneriler geldi. İşte Vanlıların, Van ulaşımı ve toplu taşıması için istediği proje.

 

 

SAATÇİOĞLU: TRAMBÜS EN SAĞLIKLISI

Van için trambüsün faydalı olacağını ifade eden Mustafa Saatçioğlu şunları söyledi: “Tramvay hem çok masraflı olur hem de uzun bir çalışma sürecine dayanacaktır. Çünkü Van’ın altyapısı hiç yok. Tramvay getirilecekse yapılacak olan güzergahta fizibilitenin yapılması gerekiyor. Tramvay için geniş bir çalışma ve zaman gerekiyor. Trambüs daha uygun olacağını düşünüyorum. Çünkü alt yapı konusunda fazla bir çalışma gerektirmiyor. Hemen faaliyete geçebilir. Van’ın trafiği orta çok acil bu sorunun çözümü yapılmalı. Trambüs trafik için çok yarlı olacağına inanıyorum. Toplu taşımada trambüs en azından trafiğin biraz hafiflemesini sağlayacağına inanıyorum. Trambüs çok daha ekonomik ve yararlı olur.”

 

GÜLSEVİNÇ: TRAMVAY KALICI OLUR

Tramvayın ileriye dönük ve kalıcı bir çözüm olacağını söyleyen Özgür Gülsevinç, “Tramvay Van için daha uygun olur. Bunun en büyük sebebi ise trafiğe kalıcı bir çözüm olur. Tramvay enerji bakımından ve kirlilik bakımından ve ses gürültüsü bakımından en faydalısı olacak. Van’ın gerçekten tramvaya çok ihtiyacı var. Trafik açısında çok yaralı olacak. Tabi güzergahı çok önemli şehir merkezinde geçerse iyi olur. Vatandaşların yoğun olduğu bölgelerden geçmeli. Bunun için teknik ekiplerinin çok detaylı bir çalışma yapmaları gerekiyor. Tramvay kalıcı bir çalışma olur. İnşallah en kısa zamanda faaliyete geçer.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“TRAMVAY GELECEĞE YÖNELİK OLUR”

Tramvayın Van’ın ulaşımına ömürlük çalışma olacağına değinen Birol Kocatürk şöyle konuştu: “Tramvay, trambüse göre çok daha kalıcı bir çalışma olur. Evet, trambüs, tramvaya göre çok daha az maliyetli hem de kısa zamanda hizmete sunulabilir fakat tramvay kadar yaralı olmaz. Sonuçta trambüs kara yolunu kullanacak dolaysıyla trafiğin akışını olumsuz etkileyebilir. Tramvay ise raylı sistem olduğu için hem ulaşım konusunda hızlı bir ulaşım sağlar hem de trafiği tıkanmasına neden olamaz. Tramvay çalışması ve hizmete geçmesi zaman alabilir ama ileriye yönelik ve toplu taşıma konusunda kalıcı bir çözüm olacaktır. 10 ve ya 20 yıl sonra Van’ın trafiği daha yoğun olacak ve içinde çıkılmaz bir hal alacak. Şimdiden çalışmalar başlatılırsa bu sorun kısmen de olsa ortadan kalkacaktır.”

 

ACAR: TRAMBÜS DAHA UYGUN

“Trambüsün maliyeti tramvaya göre çok daha uygun” Metin Acar ise, “Şimdi tramvay çalışması başlarsa bu en az 5-6 yıl sürer. Evet, tramvay Van için çok iyi olur ama zaman gerektiren bir çalışmadır. Bize kısa zamanda faydalı olacak bir çalışma lazım. Van’ın trafiğini herkes görüyor acil çözümler gerekiyor. Trambüsün maliyeti tramvaya göre çok daha uygun. Fazla harcama yapılmadan hizmete sunulabilir. Şu anki duruma ve imkanlara göre Van için en uygunu trambüs olacağına inanıyorum.” Dedi.

 

 

YÜCE: ŞU AN İÇİN TRAMBÜS…

Şu anki koşullara göre trambüsün daha uygun olduğuna dikkat çeken Fuat Yüce şu ifadeleri kullandı: “Maliyet ve hizmete girme konusunda en uygunu trambüstür. Çünkü tramvay çok uzun bir çalışma ve değerlendirme gerektiren bir çalışmadı. Bizim trafiğimiz çok kötü durumda öncelikle bunu halletmemiz gerekiyor. Hemen hizmete sunulabilecek çalımalar yapılmalı. Uzun vadeli çalışmalar ve projeler pek faydası olmaz. Evet, trambüs hizmete sunulsun sonrada tramvay çalışmaları yapılabilir. Gelecek yıllarda tramvay Van’da zorunlu hale gelecek. Kısa süren projelerle öncelikle trafik sorununu ortadan kaldıralım sonra da uzun vadeli projelerin çalışmalarına başlanabilir. Van için en uygunu şu anda trambüstür.”

 

YİĞİT: TRAMVAY DAHA KULLANIŞLI OLUR

Esnaflardan Yakup Yiğit ise tramvayın daha yaralı ve kullanışlı olacağını vurgulayarak: “Van İçin Tramvay çok daha kullanışlı olacak. Tramvay tek başına bir yola ve güzergaha sahip olduğu için şehir içinde ve trafik konusunda da faydalı olacak. Trambüs trafik ile içli dışlı olacağı için trafiği aksatabilir. Tramvay şehir merkezinde geçerse çok daha yaralı olur. tramvay Van’a ayrı bir prestij katacağına inanıyorum. Tramvayın yapımı en kısa zamanda tamamlanırsa güzel olur. Çevre yolu ve tramvay Van için şart oldu artık. Van trafiği çok ciddi sorunlarla boğuşuyor. Bu sorunları çözümü için acil çalışmalar yapılmalı. Van için en uygunu tramvay olacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

 

YILDIZ: HEP PROJELERDE KALIYOR

Van için gerekli çalışmaların olduğunu fakat zamanında yapılması önemli olduğunu vurgulayan esnaflardan Necip Yıldız şöyle devam etti: “Zamanında yapılmasına inanmıyorum. Hep projelerde kalıyor daha ileriye gitmiyor. Ben inanmıyorum yapılacağına. Artık otobüs devri bitti. Diğer büyük şehirlerde artık hepsinde tramvay var bir tek Van da yok. Evet, yapılırsa ve hizmete sunulursa çok güzel olur fakat bu denli büyük çalışmalar hep proje de kalıyor. Van için tramvay en uygunu olur. Çünkü kalıcı ve geleceğe yönelik bir çalışma olur. Trambüs o kadar faydalı olacağına inanmıyorum. Şimdiden yapımına başlanırsa en kısa sürede tamamlanır. İnşallah projede kalmaz.”

 

 

KARATAY: TABİ Kİ DE TRAMVAY

Van için tramvayın, trambüsten daha faydalı olacağına değinen Ahmet Karatay ise, “Aslında bu çalışmalar ilimiz için çok yarlı çalışmalardır. Bu denli güzel çalışmalar hizmete sunulursa iyi olur. Ben de inanmıyorum yapılacağına. Çalışmaları başlatılırsa biz görmesek te en azından torunlarımız görür. Yani Van için gerekli çalışmalar bunlar. Yapılması konusunda biraz geç kaldık. Tramvay Van için en uygunu olacaktı. İleriye ve geleceğe yönelik bir çalışma ve hizmet olur. Van’ın gelişmesi için çok yaralı olacak tramvay. Tramvay Van trafiğine de çok faydası olacak. Bu trafik sorunları ortadan kısmen de olsa ortadan kalkacaktır.” Dedi.

 

ACAR: EN MANTIKLISI TRAMVAY

Gani Acar adlı esnaf ise tramvay en mantıklısı olacağını belirterek şöyle devam etti. “Van için tramvay en mantıklısı olacaktır. Trambüs Van için pek faydalı olamaz. Çünkü trafik çok sıkışık seyrediyor dolaysıyla trambüs de yavaş ve ağır seyredecek onun için pek yaralı olmaz. Tramvay hızlı ulaşımda şehir içinde en mantıklısı. Çünkü tramvay raylı sistem olduğu için trafikten etkilenmez. Van için toplu taşımada tramvay en uygunu olacaktır. Tramvayın güzergahı merkezden geçerse daha da yarlı olacaktır. Tramvayın yapılması tek önemli değil kullanacak güzergahta çok önem arz ediyor. Bunun için geniş çaplı çalışmalar gerekiyor. Tabi yapımı uzun sürebilir ama Van için çok yaralı olacaktır.”

 

 

AVCI: VAN’A TRAMVAY ŞART

Taner Avcı ise toplu taşıma alanında tramvay Van için çok önemli olduğunu söyleyerek, “Tramvay, trambüse göre çok maliyetli ama yıllarca kullanılabilir bir imkandır. Tramvay sistemi yapımı zaman alabilir ama geleceğe yönelik bir çalışma olacak. Tramvay yapılmasa 10 yıl sonra Van için en önemli sorunlar başında gelecek. En azından şimdi yapımına başlanılırsa 10 yıl sonra hizmete açılır. Geçici ve kalıcı olarak ta Van’ın toplu taşıma sorununa bir çözüm de trambüs olabilir. Trambüs şimdi faaliyete sunulabilir ikisini de bir arada yapabilir. Trambüsü hizmete sunun tranvayın çalışmalarına da başlanması gerekiyor. Kalıcı bir çözüm için tramvay en uygunu olacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

 

VALİ ZORLUOĞLU NE DEMİŞTİ?

Van Vali Murat Zorluoğlu şunları söylemişti: “Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız bu çalışma bir ulaşım master planı değil. Master planı çok daha uzun süren bir çalışmadır. Bu çalışma toplu taşımadan önce her ilde yapılması gereken bir çalışmadır. Bizim yaptığımız çalışma ise vatandaşımızın toplu taşıma sisteminde memnun olmamasından kaynaklı olarak, ulaşım sisteminin rehabiliteedilmesi adına yapılan bir çalışmadır. Tramvayın yüksek maliyetli olduğunu gördük. Van için şuan karar vermeyeceğiz. Bu basın toplantısıyla halkımızın değerlendirmesine ve tartışmasına açıyorum. Basınımız bunu vatandaşımıza duyuracak. Biz de belediye ve valilik olarak bu sunumları internet sitelerimize koyacağız ve vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Toplu taşıma noktasında ve ulaşım konusunda Van’ın sorunları var. Vatandaşlarımız bundan menün değil. Biz bunu rahatlıkla ortaya koyuyoruz. Van’da toplu taşımda yeni bir vizyonda çözüm arıyoruz.”

 

Editör: TE Bilisim