Van’ın Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında ilçe sınırları dahilindeki asansörlü binaların periyodik yıllık kontrolü hakkında işbirliği protokolü imzalandı.

 

Tuşba Belediyesi ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Van Muayene ve Gözetim Merkezi ile Tuşba ilçe sınırları içerisinde yer alan tüm apartman, site ve resmi kurum asansörlerinin bakım ve kontrolünü yapacak ‘Asansör ve Muayene İşbirliği Protokolü’nü imzalayarak, yaşanan asansör kazalarının sıfıra indirilmesini amaçlanmaktadır. Yaşanan asansör kazalarının Tuşba ilçe sınırlarında meydana gelmemesi için tedbir alan Tuşba Belediyesi, imzaladığı protokolle insana yönelik güvenlik gerektiren bir iş yapıldığı bilinciyle bakım ve onarım işini TSE uzmanlarına yaptırıyor. İnsanların can güvenliğinin bina içerisindeki asansörlerden başladığını hatırlatan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, asansör güvenliğinin önemli bir konu olduğunu, sürekli kullanılan ve en ufak bir arızasıyla insan hayatına mal olacak sorunları minimize etmek için bakım ve kontrolünün de titizlikle takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Özgökçe, “Bu noktadan bakınca TSE tarafından onaylı A tipi akreditasyon işleminin yapılması güven vermektedir. Bundan böyle bölgemizdeki asansör bakım ve kontrolü TSE tarafından yapılacaktır" dedi.

 

Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Esma Gölgül Özdemir de; “Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzün ilçemizde TSE standartlarını esas alan denetimlerinde, halkımızın can güvenliğini korumak amacıyla kırmızı etiketle işaretlenen ve eksikleri giderilmeyen asansörleri birer birer zabıta müdürlüğümüz ile birlikte denetleyerek kullanıma uygun olmayan ve risk taşıyanlarını kullanıma kapattık. Günümüz insanlarının asansör kullanımına çok alıştığı, hatta bir kat dahi inerken veya çıkarken asansör kullandığı bir devirde yaşıyoruz. Bakım ve onarım çalışmalarının da zamanında yapılması çok büyük bir önem teşkil etmektedir. Bunun için vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak amacıyla belediyemiz bu konuda alanında uzman personelleriyle önlemlerini almıştır. Etiketleme sistemleri ile asansör güvenlikleri hakkında vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Daha iyi ve daha güvenli bir süreç için bu denetimlerin çok büyük bir önem teşkil ettiğinin bilinmesi gerekmektedir. Bizler, Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, TSE Van temsilciliği ile bu konuda çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Tuşba Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise, “Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü denetiminde Tuşba ilçesinde TSE tarafından yapılan kontrollerde kırmızı etiketle işaretlenen ve eksikleri giderilmeyen asansörler kullanıma kapatılacak. Yapılan asansör denetimlerinde Tuşba Belediyesi ve TSE tarafından düzenli şekilde ve sıkı bir takip sonucunda onarıma tabi tutulacak asansörlerin tespit edilip gerekli müdahaleler ve yasal işlemler yapılıyor. Tuşba Belediyesi’nin vatandaşın güvenliği ve sağlığı için yapmış olduğu denetimler neticesinde eskiye oranla ilçe sınırları içerisinde uygunluk oranı arttı. Birçok asansörün eksikleri tamamlanarak kırmızı etiketten mavi ve yeşil etiketlere dönüştürüldü. Bugüne kadar yapılan denetimler kapsamında 322 asansör denetlendi. 34 tanesi güvenli yeşil etiket alırken, 169 asansör kırmızı etiket aldı. Belediye ekiplerimiz tarafından yapılan ikaz ve yazışmalar neticesinde 79 asansör onarıma gönderildi. 90 asansörün onarımı için 60 gün ila 1 yıl arasında süre verildi. Bu süre zarfında uygun hale getirilmeyen asansörler İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından mühürlenerek kullanım dışı bırakıldı. Eksikleri giderilen asansörlerin yeniden hizmete açılabilmeleri için gerekli yasal işlemleri yapılarak bina sakinlerine uyarılarda bulunulduğu ve bu doğrultuda bina ve kurum yöneticilerinin asansör denetimlerinde gerekli hassasiyeti göstermeleri ve muayenesi yapılmayan asansörlerin muayene ve kontrollerini TSE standartlarına uygun bir şekilde yapmaları gerekir” denildi. 

Editör: TE Bilisim