Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP), Milli Savunma Bakanlığı'nın 15 Şubat 2017'de Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği'nde yaptığı 'Kadın askerlerin başörtüsü takabileceğine' ilişkin değişikliği Danıştay'a taşıdı.

DİNİ KURALA DAYANDIRILAMAYACAĞI SAVUNDU

Söz konusu yönetmelik maddesinin iptal edilmesini isteyen HKP, düzenlemenin TSK'de başörtülü-başörtüsüz ayrımı yaratacağını, bunun laiklik ilkesiyle bağdaşmayacağını, hukuksal düzenlemelerin dini kurala dayandırılamayacağı savundu. Milli Savunma Bakanlığı, "Bu düzenleme kurum ve kuruluşların kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkindir. Partinin dava açma ehliyeti yoktur" savunması yaptı.  Danıştay 2. Dairesi, TSK’de başörtü serbestliğine izin veren yönetmelik hakkında oylama yaptı. Danıştay, yönetmeliğin iptali talebini 2’ye karşı 3 oyla reddetti.

DİĞER KİŞİLER ÜZERİNDE SİSTEMATİK BİR BASKI OLUŞTURMADIĞINI GÖSTERMEKTEDİR

Kararda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne göre dinsel bir sembolün toplumda nasıl algılandığı konusunun ulusal makamların takdirinde olduğu, başörtüsünün gündelik yaşamın bir parçası haline geldiği belirtilerek “Bu da başörtüsü takan bireylerin diğer kişiler üzerinde sistematik bir baskı oluşturmadığını göstermektedir. Mevzuatımızda kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin başı örtülü olarak çalışmasını açıkça yasaklayan bir kanun hükmü bulunmamaktadır” denildi.

Editör: TE Bilisim