Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) '3'üncü Kadın Buluşması' gerçekleştirildi. Toplantıya Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile davetliler katıldı. Milletvekili Tuğluk, 'Çözüm sürecini' tarihsel bir dönem olarak nitelendirerek bu dönemde her kesimin pozisyon almasının elzem olduğunu söyledi. Tuğluk, şöyle dedi:

"Kürt sorununda yeni bir dönemin kapısı açılmıştır. Anlamlı ve derinlikli bir müzakereye geçiş noktasında olduğumuzu ifade edebilirim. Fakat başarı kendiliğinden gelmeyecektir. Başarıyı getirecek olan mücadeledir. 100 yıllık bir sorunun çözümünün önü aralanmıştır. Kürt siyasetinin bu yeni koşullara uygun biçimde yeniden yapılanması artık bir zaruriyettir. Sayın Öcalan tarihi 2012 nevruzunda Kürt siyasetinin izleyeceği rotayı çok net bir şekilde ifade etmiştir. Bizler de bu değişimin ve yeniden yapılanma gereksiniminin dışında değiliz. Bizler özellikle kadınlar olarak bu değişim zorunluluğunun tam ortasında bulunuyoruz. Çünkü DTK tüm Kürdistan'i legal siyasal yapıların çatı örgütlenmesi olarak kurgulandı. Böyle bir misyonu taşıyor. DTK'nın demokratik özerkliği inşasında oldukça kritik bir rolü var. Bu nedenle DTK kongrelere gidiyor. Yeni dönemin yeni siyaset paradigması temelinde yeniden yapılanma hamlesini başlatıyor. Kuşkusuz DTK Kurulduğundan bu yana önemli mesafeler kat etti. Ancak tam anlamıyla bir başarıdan söz edemeyiz. Tam anlamıyla başarıyı sağlayamadığımızın farkındayız. Hususlardan biri de maalesef kadın temsiliyetidir. DTK bünyesindeki kadınların yeniden meclisleşmeye gitmesi DTK'da kadınların kendilerini nasıl, yeniden yapılandıracağı sorusuna önemli bir yanıttır. Meclisleşme sistemi siyasetin bürokratik ve hirarşik işleyişinin önünün alınmasını sağlayan demokratik bir mekanizmadır. her şeyden önce siyasal yapı içerisinde özerkliği ifade eder. DTK bünyesinde kadın temsiliyetinin yeniden meclisleşme hamlesiyle sağlanması DTK içindeki kadınların kendi demokratik özerklik hamlesi olarak ta değerlendirilebilir."

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, kadın buluşmasının oldukça önemli olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Ortadoğu'da tüm taşlar yerinden oynadı yeni bir gelecek, yeni bir süreç başlıyor. Bu yeniden yapılanma sürecinde halkların, ezilenlerin, kadınların, yoksulların, özgürleşme ve irade olma çalışmaları ötelenmek isteniyor. Bu kadın devrimi, bu demokratik özgürlükçü halk devrimi rüzgarı çalınmak isteniyor. Yerine uluslararası güç odaklarıyla işbirliğinde yerel çetelerle bir araya gelen ve halkların, kadınların, yoksulların, ötekileştirilenlerin özgür iddiasını bastırmaya çalışan yeni yapılanmalar kurulmaya çalışılıyor. Böylesi tarihsel bir dönemde kadının rolü tabiki etkileyici olacaktır. Kürt halkının birliği bu süreçte damgasını vurabilecek en tarihsel duruş olacaktır. Eğer Kürt halkı 20'nci yüzyılın başındaki gibi dağınık, parçalı olursa, ortak çıkarlar kenetlenemzse kaybetmemiz tabi imkan dahilindedir. Biliyoruz çok güçlü mücadeel gelenekleri var. Çok güçlü kazanımlar var. Geri dönüşü olmayacak bir noktaya geldiğimizin farkındayız. Ama tehlikeleri ve riskleri de görmek zorundayız. Bu tehlike ve riskleri de görerek tedbir almak, tutum almak herkesten önce kadınlara düşüyor. Biz Kürt halkının ulusal birliği konusunda, Kürdistan Ulusal Kongresi'nin toplanması konusunda Kürdistanlı kadınlar olarak bir tutum ve yaklaşım içerisinde olmalıyız."

Kışanak, Suriye'de Kürtler'in yaşadığı Rojava Bölgesi'nde yaşananları yakından izlediklerini belirterek, şöyle dedi:

"Yüreğimizde hissediyoruz. Rojava devrimini en güçlü sahiplenmesi gereken kadınlardır. Eğer biz Rojava'da kaybedersek inanınki Kürt kadınları bütün Kürdistan'da kaybedecek. İnanın ki tüm Ortadoğu'daki kadınlar kaybedecek, bunu bilerek aynı duyguyla Rojava devrimini sahiplenmek içinde yer almak, güç katmak orada olmak gerekiyor." 

Editör: TE Bilisim