TÜİK Van Bölge Müdürlüğü tarafından Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (VAN TSO) toplantı salonunda yapılan programa Van Vali Yardımcısı Vekili Ramazan Kurtyemez, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, kurum ve kuruluş temsilcileri ile TÜİK çalışanları katıldı. TUİK’in tanıtım filminin ardından bir konuşma yapan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, TÜİK’in kuruluşu faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Coşğun, istatistik veriler elde ederken bölgede yaşadıkları sıkıntılara değinerek, “Alanda veri derlemek gerçekten kolay iş değildir. Özellikle, kültürel ve coğrafi farklılıkların daha fazla öne çıktığı bölgemizde veri derlemek çok daha zor olmaktadır. Personelimiz köy ve mezra demeden, yaz-kış demeden veri toplamak için cevaplayıcılara ulaşmakta, önce bin bir güçlükle TÜİK’in ne olduğunu anlatmakta, daha sonra yapacağı görüşme hakkında bilgiler vererek cevaplayıcılardan gerekli verileri derlemeye çalışmaktadır. Bu süreçte, personelimiz kar-kış nedeniyle bazen yolda kalmakta, bazen köpekler kovalamakta, kapılar yüzümüze kapatılmakta, kolumuzdan tutulup dışarı atılmaktayız. Ancak, yine de işlerimizi aksatmadan zamanında tamamlamaya gayret göstermekteyiz. Çünkü biz, istatistik üretmeyi karanlığa ışık götürmek kadar önemli bir görev kabul etmekteyiz” dedi.

Veri derlenen haneler ve işyerlerinin TÜİK Başkanlığı tarafından tamamen istatistikî örnekleme yöntemlerine göre belirlendiğini ifade eden Coşğun, “Alan çalışması öncesinde, görüşme yapılacak hanelere ve işyerlerine konu hakkında bilgilendirme mektupları gönderilmektedir. Türkiye İstatistik Kanunu’nun 8’nci maddesi gereğince, istatistikî birimler ya da diğer ifadeyle cevaplayıcılar kendilerinden istenen bilgileri, başkanlığın belirleyeceği şekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doğru olarak ücretsiz vermekle yükümlüdürler. Bu hükme uymayanlara yine kanunun 54. maddesi gereğince idari para cezası uygulanabilmektedir. Ancak, biz en doğru bilginin ikna edilmiş ve işbirliği sağlanmış katılımcıdan alınacağı bilinciyle hareket ederek, mecbur kalmadıkça idari para cezasına başvurmamaktayız. Buradan bilgisine başvurduğumuz tüm vatandaşlarımıza ve işyeri temsilcilerimize seslenmek istiyorum. Bilgi vermek, vergi vermek gibi kutsal bir vatandaşlık görevidir. Zamanında verdiğiniz her doğru bilgi size, sizin için verilmiş doğru bir karar ve yerinde bir hizmet olarak geri dönecek, ülkemizin ve bölgemizin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Müsterih olun ve bize güvenin. Çünkü kanunun 13’ncü maddesi ile güvence altına alınan ‘bireysel verilerde gizlilik’ ilkesi gereğince sizden derlediğimiz veriler idarî, adlî ve askerî hiçbir organ, makam, merci veya kişiye verilmemekte, istatistik amacı dışında kullanılmamakta ve ispat aracı yapılamamaktadır” şeklinde konuştu.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, 3 yıl öncesine kadar Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın 7 yıl genel sekreterliğini yaptığını hatırlatarak, özellikle Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreciyle beraber ulusal ve uluslararası fonlara erişim konusunda bir takım kaynakların ortaya çıktığını ve bir proje yaparak bir takım çalışma yürüttüklerini ifade etti. Takva, “Konya ile beraber Van, o zaman kalkınma ajansı da kurma aşamasındaydı. Bizim bu aşamada karşılaştığımız en büyük sorun istatistikî verilere ulaşmaktı. Biz Van’da ne olduğunu bilmiyorduk. Şükürler olsun ki bir gölge müdürlüğümüzün bugün hissediliyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, insanların birçoğunun bilmediği ama her zaman muhatap olduğu istatistikî verilerin gerek medyada gerekse toplantılarda muhatap olduğu bir çok verilerin TÜİK’ten alındığını belirterek, “Dolayısıyla TUİK’in yaptığı bu çalışma gerçekten hem uluslar arası düzeyde hem ulusal düzeyde oldukça önemli ve oldukça güvenilir. Verilerin doğru toplanması için toplum olarak hepimize çok büyük görev düşüyor. Belki bizi ilgilendiren bir bilgiyi alacak ama o bilgiyi ta dünyanın öbür ucundaki, Türkiye’nin öbür ucundaki insanın kullanacağı bir veriye, bir konuşmaya, bir çalışmaya temel teşkil edeceği için o veri oldukça önemlidir. O yüzden ben sayın müdürüme teklif ediyorum. Biz ortaklaşa ‘istatistik okuryazarlığı’ seferberliğini Van’da başlatabiliriz” diye konuştu.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci’nin de DAKA çalışmaları hakkında bir sunum yapmasının ardından program sona erdi.

Editör: TE Bilisim