Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


 

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, önceki gün yaptığı bir açıklama ile Van Kalesi’nin, Tuşba Belediye binasının İpekyolu sınırları içiresinde bulunması, Tuşba’nın bir şehir merkezinin olmaması ve Tuşba’daki yaşam alanlarının az olması nedeniyle sınırlarda bir değişiklik olması gerektiğini belirtmiş ve bu konuda halka sınırlar değişsin önerisini sunmuştu. Konu ile ilgili yerel yönetimlerle de görüşeceğini belirten Özgökçe’nin bu açıklaması yankı uyandırmış ve Van’ın bir referanduma gidebileceği yönündeki söylentileri de başlatmıştı. Bu noktada Şehrivan Gazetesi olarak Özgökçe’nin halka dayandırdığı bu “Sınırlar yeniden çizilsin mi?” sorusunu halka yönlendirdik ve vatandaşların yaklaşımını sorduk. Halkın birçoğu sınırların yeniden çizilmesinin yerine gerekirse belediyelerin beraber çalışması gerektiği vurgularken vatandaşlar ayrıca sınırların çizilmesi yerine sınırların tamamen ortadan kaldırılmasından yana olduk açık bir şekilde görünüyor. Özgökçe’nin de dile getirdiği gibi belediye hizmet binasının İpekyolu sınırları içinde olması ve Tuşba Kalesinin de (Van Kalesi) aynı şekilde İpekyolu sınırları içinde olması halk tarafından yanlış olarak görülüyor. Vatandaşlar İpekyolu’nun büyük ve kalabalık olmasından dolayı gelecekte sorunların oluşabileceği kanısında bu yüzden birkaç mahallenin de Tuşba ilçesine verilmesinden yana.

KIVANÇ: ÖNERİ GÜZEL AMA…

Sınırların yeniden çizilmesi konusunda görüştüğümüz ve İpekyolu ilçesinde oturan Hakan Kıvanç ilçe sınırlarının yeniden çizilmesinin yanı sıra belediyelerin ortak çalışması gerektiğini vurguladı. Belediyelerin halka hitap etmesi ve halkın sorun ve sıkıntıları için çalışmasının gerektiğini vurgulayan Kıvanç, “Bu öneri bir belediyecilik anlayışı olarak elbette ki saçma bir öneri değil. Ancak belediyelerin sınırlardan önce halkın söylemlerini, sorun ve sıkıntılarını çözmesi gerekmektedir. Biz belediyelerimiz halen asfalt dökme çalışmaları yapıyorsa, halen çöp sorunu yaşıyorsa bizim sınırların yeniden belirlenmesi gibi bir öneri üzerinde konuşmamız çok saçma. Bu yüzden Sayın Özgökçe’nin önerisi elbette ki saçma ve gereksiz değil. Ancak bu öneriye İpekyolu ve Büyükşehir Belediyelerin ne söyleyeceği çok önemli. Ama bana göre Tuşba olsun, İpekyolu olsun, gerekirse Büyükşehir Belediyesi olsun. Bu belediyelerin hepsi ortak bir şekilde ve memleketi çıkarları için çalışması gerekiyor. Öneri güzel ama bunun öncesinde yapılması ve çözülmesi gerekilen başka sorun ve sıkıntılar var.” Dedi.

ÇELİK: BELEDİYE BİNAMIZ BİLE İPEKYOLU SINIRLARI İÇİNDE

Öneri ile ilgili görüştüğümüz ve Tuşba ilçesinde ikamet eden Efsane Çelik adlı vatandaş ise öneriyi çok doğru bulduğunu ve Tuşba Kalesi olan Van Kalesi’nin Tuşba sınırları içerisinde olması gerektiğini söyledi. Çelik ayrıca belediye binasının İpekyolu sınırlarının içinde olmasının da çok doğru olmadığını dile getirirken şu sözlere yer verdi: “Tuşba Başkanı Doç. Dr. Özgökçe’nin önerileri bana göre çok doğru ve yerinde önerilerdir. Ben Abdurrahman Gazi Mahallesinde yani bildiğiniz gibi Tuşba ilçesinde oturuyorum. Tuşba belediyesinin büyük işler yapacağı inancındayım. Ancak Sayın Başkan Özgökçe’nin de dile getirdiği gibi bu sınırların yeniden çizilmesi ve düzene girmesi gerekiyor. Bizim ilçe olarak belediyemiz bile İpekyolu sınırları içerisinde yer alıyor. Bu gerçekten akla ve mantığa aykırı bir durumdur. Evet, belki aceleden oluşan ve hızlı gelişen bir durumdur, ancak bu durum vahim bir durumdur. Ben sınırların yeniden çizilmesi taraftarıyım. Bu yüzden başta Tuşba belediyesi olmak üzere iki belediyenin bu konuda anlaşıp sınırlar için en iyi kararı vermeleri gerekmektedir.”

OĞUZYER: BIRAKIN BU İŞLERİ!

Tuşba belediye başkanının önerisini çok mantıklı bulmadığını söyleyen Kalecik TOKİ sakini Mesut Oğuzyer ise sularının olmadığını belediyenin sınır çizmeyi bırakıp halkın sorunlarına çözüm araması gerektiğini vurguladı. Oğuzyer, “Ben Kalecik TOKİ’de oturuyor depremden sonra yapılan TOKİ’lerde adam akılı su yok, bizim belediye başkanlarımız sınırların derdine düşmüş durumda. Bu nedenle ben bu yeni sınır çizilmesine karşıyım. Belediye önce kendi sınırlarında halka hitap etmeyi bilsin ondan sonra yeni mahalleleri kendi bünyesine aslın, Van Kalesini kendi sınırları içine alsın. Bu yüzden bana göre bu öneri için daha çok erken bir belediye otusun çalışmalarını yapsın ondan sonra halka sorsunlar. Bu şekilde bir referandum olursa inanın bana boykot bile oluyor. İnsanların sorunlarına çare olun. Bu yıl zaten 2 seçim yapıldı, bir tanesi de milletvekili olmak üzere 3’ncü seçimde yolda. Halk bütün işini gücünü bırakıp bu sorunların içinde referanduma mı gidecek. Bırakın bu öneri işlerini önce halka çalışın ondan sonra bu tür önerilere başvurun.” Şeklinde konuştu.

KARUL: ORTAK ÇIKAR İÇİN HAREKET EDİLMELİDİR

İpekyolu ilçe sınırları içinde oturan Mert Karul adlı vatandaş ise belediyeler ve hatta ilçeler arasında sınırların olmaması gerektiğini söyledi. Karul, sınır çizmek yerine ortak belediyecilik anlayışıyla belediyelerin ortak çalışmasının daha faydalı olacağını dile getirdi. Karul şu sözlere yer verdi: “Ben Van Büyükşehir olduktan sonra da hep düşünüyordum. Bence ilçeler sınırlar ile bölünmesin. Evet, belediyeler olsun ama sınırlar olmasın. Neden sınırlar olmasın? Çünkü belediyeler ortak belediyecilik anlayışı ile çalışırlarsa bu memlekete daha çok şey katarlar. Tuşba’da AK Parti, İpekyolu’nda ise BDP belediyesi olabilir. Bana göre bu hiç önemli değil. Memleket yararına bir şeyler yapılacaksa buna siyasi görüş farklılıkları etki etmemesi gerekiyor. İktidar olan partinin belediyesi iktidarın gücünü, BDP yani halkın olan partisi de yerel anlamda çalışmalar yaparsa inanıyorum ki Van 2015 yılı içinde çok hızlı bir şekilde, şekillenir ve o zaman sınır falanda çizme gereksinimi ortadan kalkar. Tüm bunların yanı sıra evet, Van Kalesi bir Tuşba Kalesi’dir. Ancak Van Kalesi, Tuşba Kalesi her ne kalesi derseniz deyin kale Vanlı’nın Kalesidir. Bu yüzden ortak çıkar için çalışmalı ve sorunlar çözülmelidir. Yoksa biz daha çok sınır çizer ve konuşuruz.”

EDİŞ: BELEDİYELERİN EŞİT OLMASI GEREKİYOR

Gazetemize konuşan ve yine aynı şekilde İpekyolu ilçesinde ikamet eden Serkan Ediş adlı vatandaş ise sınırların yeniden çizilmesine olumlu baktığını vurguladı. Ediş sınırlar yeniden çizilirse İpekyolu’ndaki yoğunluk aza iner ve Tuşba’da bu anlamda biraz daha genişler ve ilçeler hemen hemen eşit şeklini alır ifadelerini kullandı. Ediş, “Sınırların yeniden çizilmesine olumlu bakıyorum. Çünkü İpekyolu kalabalık ve büyük bir ilçe. Bu nedenle bu ilçe gelecekte daha da büyüyecek ve sorumlulukları daha da artacaktır. Bununla beraber elbette ki Tuşba’da büyüyecek ama İpekyolu kadar büyük ve sorumlulukları çok olmayacaktır. Bu yüzden yeni sınırların çizilmesi bu anlamda belediyeleri daha da rahatlatacaktır. İpekyolu ve Tuşbe hemen hemen aynı kalabalığa ve büyüklüğe sahip olacak ve sorunları çözme yolunda daha hızlı olacaklardır. Buda bir nevi bir birlerine yardım edeceklerdir anlamına gelmektedir. Ortak çıkarın olmasın için belediyelerin eşit olması ve çalışmalar yapması gerekiyor. Bana göre sınırlar yeniden çizilsin ve birkaç mahalle de Tuşba’ya verilsin.” Sözlerin yer verdi.

Editör: TE Bilisim