Flaş Flaş Flaş!

 

Hayatı felç eden kar hala temizlenemedi!

 

Yenigün nerede?

 

Van belediyesi neden çalışmıyor?

 

Cumhuriyet Caddesi’ndeki kar hala temizlenmedi.

 

Van Belediyesi kara saplandı!

 

***

 

Bu satırları çok net hatırlar gibiyim. Siz de hatırlıyorsunuzdur eminim. Bir önceki dönem Van Belediye Başkanlığı döneminde yoğun kar yağışının ertesi günü temizlenmeyen yollar ile ilgili gazete ve internet sitelerinde atılan başlıklar ve kullanılan cümleler bunlar.

 

Çok değil sadece bir dönem önceydi.

 

Sadece bu değil. Yenigün’ün eleştirildiği daha birçok konu vardı. Belediyenin borcundan daha nice nicelerine kadar.

 

Ama bunları tek tek yazmak için uğraşmayacağım. Zira yazarımız Osman Nuri Yıldız’ın bu konuda yazılı belge niteliğinde ders verecek bir yazısı var kayıtlarda. Okumayanların şu adresten okumalarını tavsiye ederim (http://www.sehrivangazetesi.com/3900-haber-burhan_yenig‰C3‰BCn_d‰C3‰B6nemi__.html).

 

Gelelim konuya.

 

Van’da ve bölgede etkili olan kar yağışının şiddeti ve yaşattığı sıkıntılar malum.

 

Bizim bundan bir şikâyetimiz yok. Haşaaa!

 

Şikâyetçi olduğum başka bir konu var. O da belediyenin üzerine vazife olan şeyi, oyunu aldığı vatandaşa yaptırması.

 

Evet evet, yanlış duymadınız. İki gün boyunca yaşamı felç eden kar yağışı ilgili tüm çalışmayı Vanlılar yaptı. Bizzat kendi ekipman ve teçhizatları ile. Süreç biraz zorlu oldu ama dün yanı Cuma günü itibariyle iyi bir mesafe kat edilmiş oldu. Öte yandan kar çalışmalarında Van Belediyesi’nin kar temizleme ekipleri kullanılmadı. Bunlarına yerine:

 

Kar botu, kürek ve kış lastiği takılı otomobiller gibi ilkel kar temizleme araçları kullanıldı.

 

Neden?

 

Van Belediyesi’nin işi vardı galiba. Bir yere uğrayıp gelecekmiş diye duyduk. Bu kısa süreli ortadan kayboluş kısa da sürmedi hani. İki gün boyunca yağan kar resmen şehir ile bütünleşti. Belediyenin ‘takdire şayan’ asfalt çalışmalarından kalan boşluklar ve sonradan delik deşik edilen yollar durmadan kar ile de dolmuş oldu böylelikle.

 

Cidden olacak iş değil!

 

Van Belediyesi bu üç günlük süre içerisinde ne yaptı merak ediyorum.

 

Şunu biliyorum sadece.

 

Önceki gün basın bültenlerine bir haber geçti: ‘Van Belediyesi 250 kişilik ekip ile kar temizlik çalışmasına başladı.’

 

Sonraki günkü haberde ise Van’daki birçok bölgenin ulaşıma açıldığı açıklandı.

 

Hele bir de Van Belediye Başkanı vekili Sabri Abi’nin bir açıklaması vardı; Abi, “Belediye olarak 2 ay önce planlamalarımızı bitirdik.” dedi. Kış’ın yapılacak çalışmalar ve hazırlıklarla ilgili yaptığı açıklamada, belediyenin 2 ay önce kış planlamalarını yaptığını ve kışa hazır bir ekip oluşturduklarını belirterek, “Kar çalışmaları daha önce planladığımız gibi, tüm belediye çalışanlarımızın dahil olduğu bir çalışmadır. Gerekli görüldüğü takdirde belediyemizin tüm çalışanları bu çalışmalar içerisine dahil edilecektir ancak şuan itibariyle kar çalışmaları için belediyemizde bir kriz merkezi oluşturulmuştur. Bu çalışmaların bitirilmesinin ardından bu kez de mahallerimiz ve kent merkezimizin ara sokaklarında çalışmalara başlanacaktır” dedi.

 

Planlar iyi ki 2 ay önceden yapılmıştı. Maazallah, yapılmasa halimizi nice olurdu…

 

O bir yana ben bugün itibariyle bırakın mahalle ve ara sokakları merkezde bile araçların tabaka haline gelmiş kar üzerinde gidip geldiğini gördüm!

 

Üstelik her ne hikmet ise açıklamanın yapıldığı anlarda hala Van’ın en meşhur caddesi olan Mecburiyet (Cumhuriyet) Caddesi ve Maraş Caddesi karla kaplıydı.

 

Sadece Cumhuriyet mi dersiniz?

 

Elbette değil. Şehrin dört bir yanı kar ile kaplıyken ortalıklarda tek bir iş makinesi bile yoktu. Bu durum birçoğunun da gözünden kaçmadı zaten. Bir de işin ilginç tarafı var. Önceki gün yapılan açıklamada bir de kriz merkezinin kurulduğu açıklanıyordu geçilen basın bültenlerinde. İnsaf yahu kriz merkezi toplanıp nihai kararı verene kadar kar durmak üzereydi zaten.

 

BÜYÜKŞEHİR’in merkezinde bile hal böyleyken, mahallelerin halini siz düşünün artık. Vatandaşların yaptığı çalışmalar takdire şayandı. Sabah 07.00 ile başlayan sokak çalışmaları 10.00-11.00 sularına kadar sürerken, mahallenin koordineli çalışması ve küreklerin temposu büyük takdir topluyordu.

 

Öte yandan ara sokaklarda vatandaşlar çalışmalarını sürdürürken, tali yollar ve caddeleri ise vatandaşların otomobillerini ileri geri sürmesi ile bir nebze de olsa açılmış oldu.

 

Araçlar nerede çalışıyor bilmiyorum, ama zaten gerek de kalmadı. Sık kullanılan güzergahlar gidiş gelişler sayesinde açıldı. E güneş de çıktı zaten.

 

Zaten suç Van Belediyesi’nin değil ki.

 

Suç güneşin!

 

Çok geç geldi!