Ömer Faruk TOKTAŞ-Şehrivan ÖZEL


Yıllardır dillendirilmesine rağmen Vanlıların mutafındaki tüpler adeta canlı bomba gibi durmaya devam ediyor. Denetim eksikliğinden bir türlü önü alınamayan petrollerde doldurulan tüpler vatandaşın canına kastettiği gibi tüpçüleri de rahatsız ediyor. Doğalgazın iyice yaygınlaşmasıyla zaten işlerinde yarıya yarıya bir düşüş olan tüpçü esnafı ise buna rağmen maddiyattan çok vatandaşın can güvenliğinin tehlikede olduğunu söylüyor.

Daha önce birçok can kaybına neden olan petrollerde ki kaçak tüp dolumlarına tüp bayilerinden tepki yağmaya devam ediyor. Yıllardır dillendirilmesine rağmen önüne bir türlü geçilmeyen dolumlar büyük bir tehlike olarak duruyor. Petrollerin gerek denetimsizlikten gerek de caydırıcı cezalar uygulanmadığından rahat bir şekilde kaçak dolum yaptıklarını belirten firmalar durumdan oldukça rahatsız. Bu konuyu gündeme getirmede ki temel amacın vatandaşın can güvenliği olduğunu belirten bayi yetkilileri kaçak dolum görmüş tüplerin adeta bir bomba niteliğinde olduğunu belirttiler. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüpçüler Kooperatifi Başkan Yardımcısı ve Onaylar LPG Ticaret Yetkilisi Efendi Onay “Kooperatif olarak da daha önce defalarca bu konuda başvurular yaptık. Fakat herhangi bir sonuç alamdık” ifadelerini kullandı. Kral LPG Şirketi Yetkilisi Hikmet Kral ise “Kaçak dolum görmüş tüplerde conta çatlaklığı görüldüğü gibi bilye gevşekliğine bağlı olarak sızıntı da meydana gelebilir.” dedi. Petrollerde yapılan dolumlarda ki propan fakına değinen Bakan LPG Yetkilisi Huzeyfe Bakan “Tüp petrollerde doldurulduktan sonra gaz kaçırırsa büyük kayıplara neden olur. Biz işin maddi yönüne bakmıyoruz. Vatandaşımızın can güvenliği için bu uyarılarda bulunmak istiyoruz.” diyerek ekledi.

‘KRAL: HALK BİZE PATLIYOR’

Kral LPG Yetkilisi Hikmet Kral kaçak dolum neticesi ile gaz kaçıran tüpleri vatandaşın kendilerine getirdiğini belirterek “Şu anda petroller tarafından bizim işimize taş konuyor. Bizler LPG firmaları olarak en büyük sıkıntımızın tüplerin petrollerde doldurulması olduğunu belirtmek istiyoruz. Vatandaşlar petrollerde ki tüp dolumunu daha ucuz bulduğu için oralarda kaçak olarak tüp doldurtuyorlar. Hâlbuki petroller bu işi farkında olmadan yapıyorlar. Ne yaptıklarının bilincinde değiller. Kimi tüpleri dolum miktarından fazla dolduruyor, kimi de daha az dolduruyor. Petrollerde herhangi bir ölçüm cihazı olmadığı için tüplerin ne kadar doldurulduğu ölçülemiyor. Vatandaş petrollerde doldurdukları tüpler gaz kaçırınca bize geliyor ve tüpü bizden aldıklarını söylüyorlar. ‘Sizden aldığımız bu tüp gaz kaçırıyor’ deyip bize parlıyorlar. Bizde petrollerde doldurulan tüpleri diğerlerinden ayırt edebiliyoruz. Tüpü tahliyeye soktuğumuzda sıcaklık ve basınçtan dolayı gaz sızıntısı yapıyor. Ya da conta çatlaklığı ile karşılaşabiliyoruz. Bu durum oldukça tehlikeli ve sıkıntılı bir durumdur. Hani derler bir musibet bin nasihate bedeldir. Biz daha bir musibet yaşanmadan bu işe bir önlem almak istiyoruz. Bu yüzden yetkililerimize sesleniyoruz. Acil olarak kaçak dolumların önü kesilmeli ve bizim işimize taş konulmamalıdır. Denetimleri sıklaştırarak ve kaçak dolumların tespit edildiği yerlere ağır cezai işlemler uygulanarak bu sıkıntımız giderilmelidir.”dedi.

‘BAKAN: PROPAN FARKI VAR’

Bakan LPG Yetkilisi Huzeyfe Bakan yaptığı açıklamalarda “Petrollerde doldurulan tüp ile bizim doldurduğumuz tüpler arasında propan farkı var. Propan basınç altında kolayca sıvı hale geçmesinden dolayı bütan gazı ile karıştırılarak tüpler içine doldurulmuş halde evlerde kullanılır. Biz tüplerde bu gazı yeteri kadar kullanıyoruz. Fakat petrollerde böyle bir gazın varlığından söz edemeyiz. Petroller tüplerde kilogram ve litre miktarlarını eş olarak kullanıyor. Bir tüp litre bazında 24 litre hacme sahiptir. Fakat petroller bu standarda uymayarak tüplerin hacmini kilogram cinsinden değerlendiriyor. 24 litrelik tüp litresi 3 TL’den değerlendirildiğinde 72 TL’lik bir ücret çıkar ortaya. Bu tüplerin gerek doldurulması gerek de kullanılması sırasında hiçbir güvenlik önlemi yoktur. Bunun yanında petrollerdeki dolum tüpte bulunan bilyeye ve contaya da zarar verir. Tüp petrollerde doldurulduktan sonra gaz kaçırırsa büyük kayıplara neden olur. Biz işin maddi yönüne bakmıyoruz. Vatandaşımızın can güvenliği için bu uyarılarda bulunmak istiyoruz. Valiliğe konu ile ilgili birçok kez şikâyette bulunduk. Aldığımız cevap da konu ile ilgilenileceği söyleniyordu. Fakat şimdi baktığımızda herhangi bir cezai yaptırım ve denetim görmüyoruz. Bu sorunun halledilmesi ile herkesin rahat bir nefes alacağı düşüncesi ile yetkililerimizin kısa sürede bir çözüm üreteceğinden emin olduğumu belirtmek istiyorum.” dedi.

‘ONAY: GEREKEN DOLUM YAPILMIYOR’

Kooperatif olarak da daha önce birçok kez bu konuda şikâyette bulunduklarını belirten Tüpçüler Kooperatifi Başkan Yardımcısı ve Onaylar LPG Ticaret Yetkilisi Efendi Onay “Daha önceden de bu konu hakkında sesimizi duyurmak için çeşitli çağrılarda bulunduk. Bunlar kayıt altına alınmıştı. Ama şimdi kaçak dolum devam ettiğine göre bizim sıkıntılarımızı duyurmamızın herhangi bir etkisi olmadığını görmekteyiz. Bu kaçakçılık başta bizim sektörümüz olmak üzere tüm sektörlere zarar veren bir uygulamadır. Petroller resmiyette sadece akaryakıt pazarlaması yaptıklarını gösteriyorlar. Fakat resmiyet dışında tüp doldurarak da vergi kaçakçılığı yapıyorlar. Doldurdukları tüpleri de tam olarak doldurmuyorlar. 1 litrelik gaz kilogram cinsinden değerlendirildiğinde yaklaşık olarak 540 grama tekabül eder. Petroller ise 6 kilogram gaz doldurarak 12 litre gaz doldurmuş gibi gösteriyorlar. Bazıları da işin bilincinde olmadıkları için tüpün hacminden daha fazla dolum yapıyor. Fazla dolum ise tüpteki bilyeye ve contaya zarar verdiği için tüp gaz sızdırıyor. Bu fazla dolu olan tüpler adeta bir bomba niteliğindedir. Bu yüzden birçok can kaybı yaşandı. Daha fazla can kaybına göz yumulması istenmiyorsa eğer kaçak dolumların önü bir an önce kesilmelidir. Tüpçüler Kooperatifi olarak da idari mercilere birçok kez başvurduk. Fakat hala bir önlem alındığını görmedik. Kaçak dolum yüzünden yakalanan petrol firmalarına da caydırıcı cezalar verilmediği için bu kaçakçılığın önüne geçilemedi. Bu konuyla ilgili kurumlar bir an önce gerekli adımları atmalıdırlar.” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim