Newroz tatilini geçirmek için Van’a gelerek kent piyasasına olağanüstü bir yoğunluk getiren İranlı turistlere bazı esnaflar tüm uyarılara rağmen çifte standart uygulamaya devam ediyor. Van Shopping Fest’in de etkisiyle muazzam bir yoğunluk ve ekonomik sirkülasyon yaşanan kentte İranlılar çifte fiyat ve fahiş fiyatlar ile zor durumda bırakılıyor.

 

Her yıl Newroz tatili nedeniyle kente gelen İranlı turistler bu yıl mağdur edildiklerini söyleyerek esnafın çifte standart uyguladığını belirtti. Bazı işyerlerinin ürünlerini iki katına satışa sunduğunu söyleyen İranlı turistler, mağdur edildiklerini belirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan Van Turizmi ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir, İran’dan gelen birçok turistin şikayet ettiğini söyleyerek, enafların turistlere çifte standart uyguladığını belirtti. Tunçdemir, “Bu uygulama kentimize yakışmıyor. Biz esnafın bu çifte standarttan vazgeçmesini ve yetkililerin bu konuda denetimler yapmasını istiyoruz.” Dedi.

 

Newroz tatilini geçirmek için kente gelen İranlı turistler, Van esnafından şikayetçi. Esnafın kendilerine çifte standart uyguladığını ifade eden turistler, bazı mağazaların ürünlerini iki katı fiyatına kendilerine sattığını ileri sürdü. Kentin turist ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan İranlı turistler Van esnafından oldukça şikayetçi. Çifte standart uygulandığını söyleyen İranlı turistler, esnafın kendilerini mağdur ettiğini belirtti.

 

ÜRÜNLER İKİ KATINA SATILIYOR

Mağazalarda satışa sunulan ürünlerine kendilerine iki katına satıldığını söyleyen turistler esnafın bu konuda kendilerini mağdur ettiğini belirtti. Uygulanan çifte standart nedeniyle birçok turist arkadaşlarının Van’a gelmekten vazgeçtiğini ileri süren turistler, “Burada bize ve birçok arkadaşımıza ürünler iki katı fiyatına satılıyor. Bu konuda yetkililer duyarlı olmalıdır. Bize Van’a gelip bu uygulamayla karşı karşıya kalan arkadaşlarımız bir daha Van’a gitmeyin diyorlar. Birçok arkadaşımız bu konuda mağdur edilmiş ancak biz Van’ı seviyoruz. Gelmeye devam edeceğiz. ancak yetkililer de bu konuda duyarlılık göstersin. Biz şikayetlerimizi yetkili mercilere yaptık. İnşallah bu konuda bir çözüm bulunur.” Dedi.

 

İKİNCİ ETİKET ŞOKU

Bir başka turist ise Newroz tatilini geçirmek için Van’a geldiğini ancak mağdur olduğunu ifade ederek, “Biz Newroz tatili olduğu için buraya geldik. Van güzel bir yer. Her yıl buraya akrabalarımızla geliyoruz. Bu yıl çok mağdur olduk. Esnaf bize çok pahalı mal satıyor. Aynı malın üzerinde ikinci etiket oluyor. Bunu sorduğumuzda yanlışlık olduğunu söylüyorlar. Bizler bu konuda mağduruz. Yetkililer buna çözüm bulsun.” Dedi. 

 

TUNÇDEMİR: KENTİMİZE YAKIŞMIYOR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Turizmi ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir ise, bu konuda İran’dan gelen birçok turistten şikayet geldiğini söyleyerek, İranlı turistlerin Van esnafından şikayetçi olduğunu belirtti. Tunçdemir, “İranlı turistler ciddi anlamda Van’daki esnaftan rahatsızlık duymaktadır. Bu konuda bize birçok şikayet geliyor. İran’dan gelen turistlere Van’daki esnaf çifte standart uyguluyor. İstanbul ve Antalya gibi birçok ilde de geçmişte bu tür sıkıntılar yaşandı. O illerde de esnaflar yoğunluk gösteren turistlere çifte standart uyguladı. Şimdi bizim ilimiz de İstanbul ve Antalya gibi olmaya başladı. İran’dan gelen birçok turist bize şikayet ediyor. Turistler esnafların birçoğunda çift etiketle satış yapıldığını hatta bazı esnafların ürünlerini iki katına sattığını söylüyor. Bu uygumla kentimize yakışmıyor. Biz esnafın bu çifte standarttan vazgeçmesini ve yetkililerin bu konuda denetimler yapmasını istiyoruz. Turistler yol gösterici bir haritanın olmamasından dolayı da şikayetçi. Ayrıca, cadde ve sokakların isim tabelaları da olmadığı için büyük sıkıntı yaşıyorlar. Bu konuda yetkililerin çözüm bulmasını istiyoruz.” İfade etti.

 

‘KENT İÇİN BÜYÜK AVANTAJ’

Van’a gelen turistlerin kentin turizmi için büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Tunçdemir, “İranlılar Newroz nedeniyle 15 günlük bir tatil yapıyor. Dünya’nın her yerine tatil yapmak için ülkelerinden çıkıyorlar. Van’da sınır ili olması hasebiyle büyük bir yoğunluk var. Bizde bu yoğunluktan dolayı pastadan büyük pay almak istiyoruz. Van’daki turizmci, esnaf otel işletmesi herkes bu pastadan pay almak istiyor. Ancak hak ettiğimiz payı alamıyoruz. Bu payı almak için daha iyi çalışmak ve hizmet etmemiz lazım. İran’dan gelen turistlere daha iyi hizmetler sunmamız gerekiyor. Van ili olarak çok şanslı bir konumdayız. İran’dan Van’a gelen turistler Van üzerinden diğer illere gidiyor. Bu da kentimize büyük katkılar sunuyor. Bizim bu konuda daha çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. Biz gelen turistlere iyi hizmet verirsek, bu pazardan büyük pay elde ederiz.” Dedi.

 

‘FESTİVAL ZAMANLAMASI YANLIŞ’

Van alışveriş festivalinin kente büyük avantaj sağladığını söyleyen Tunçdemir, ancak zamanlama sorunu yaşandığını belirtti. Tunçdemir, “Festivallerin ve etkinliklerin kente olması büyük avantaj. Ancak zamanlama olarak yanlış yapıldığını düşünüyoruz. Nedenine gelecek olursak. Zaten kente gelen turistler Newroz tatili olduğu için kente geliyor. Bu tür festival ve etkinliklerin farklı tarihlerde yapılması daha doğru olacaktır. Zaten profesyonel bir esnafımız yok. Esnaf profesyonel bir indirim uygulamıyor. İnşallah bundan sonraki etkinlikler daha profesyonel ve zamanlama anlamında daha iyi olacaktır. Bizler alıverişin az olduğu aylarda çeşitli etkinlikler yaparak kentimizi cazip hale getirmeliyiz.” İfadelerini kullandı.  

 

‘KAPIKÖY ERKEN KAPANIYOR’

Konuşmasının sonunda geçen yıla oranla İranlı turist sayısında artışın olmadığını söyleyen Tunçdemir şöyle konuştu: “Geçen yıl İran’dan gelen turist sayısı daha fazlaydı. Bu yıl gelen turistler kentimize ön yargılı bir şekilde geldi. Bölge ve Türkiye’nin içerisinde bulunduğu durumdan dolayı kente ön yargılı gelenler var. Kapıköy sınır kapısı tam anlamıyla çalışmadığı için gelen turistler büyük sorun yaşıyor. Kapının erken saatte kapanması turistlerin kente gelmemesinde büyük etkendir. Şuan turistlerin en çok geldiği zaman. Ancak sınır kapısı saat 17.00’da kapatılıyor. Bununla ilgili çalışmaların yapılması gerekiyor. En azından geç saatlere kadar sınır kapısı açık kalabilir.”  

Editör: TE Bilisim