ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN


İpekyolu Belediyesi’nin bazı sokaklarda esnaflarla işbirliği içerisinde yaptığı çalışmalar kentteki bir çok bölge esnafını harekete geçirdi. Şemsiyeli Sokak, Kültür Sokak, Kuş Kafesi Sokağı gibi sokakların renklenmesinden ve bir anda Van’ın gözde mekanları olmasının ardından yıllardır ismine layık bir hizmet bekleyen ‘Turizm’ sokağı esnafı da belediyeye çağrıda bulundu. Kültür Turizm Müdürlüğü’nün bulunduğu sokakta da esnaflar sokağa marka yapacak ve ismine layık hizmetlerin olduğu bir görünüme kavuşturmak için belediyeden destek bekliyor.

 

Van’da belediyelere kayyum atanması sonrası değişik alanlarda çalışma yürütülürken, kentin birçok cadde ve sokağı da elden geçirildi. Vatandaşların yoğunlukla kullandığı Şemsiyeli Sokak, Kültür Sokak ve buna benzer birkaç sokak daha yeniden dizayn edilirken, kentin en işlek caddesi üzerinde bulunan ve ismi ‘Turizm Sokağı’ olan sokak kaderine terk edildi. İsmi Turizme Sokak olan ancak ismine yakışmayan sokağın görüntüsüne vatandaşlar ve çevre esnafı tepki gösterdi. Aylar önce inşaat çalışması nedeniyle enkaza dönüşen sokak, inşaatın tamamlanmasının ardından belirsizliğini koruyor. Esnaflar belediyeden sokağın yapılmasını isterken, 6-8 Ekim olaylarında zarar gören ve enkazı andıran PTT binasının da yıktırılmasını istiyor.

 

Kentin cadde ve sokaklarına büyük önem gösteren ilçe Belediyeleri birçok cadde ve sokağı baştanbaşa yeniledi. Vatandaşların en çok kullandığı Şemsiyeli Sokak’ta büyük çalışmalar yapan Belediye, daha sonra Kültür Sokak ve buna benzer birçok sokağa el attı. Kentin en işlek caddesi üzerinde bulunan bir sokak var ki kaderine terk edilmiş durumda. Aylar önce bu sokakta inşaat çalışması başlatılırken, yaklaşık 1 aydır çalışmalar tamamlanmasına rağmen henüz yapımı için bir adım atılmadı. Sokak girişinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü sokak içerisinde ise PTT Müdürlüğü olmasına rağmen bu sokak kaderine terk edilmiş durumda.

 

 

ADI TURİZM SOKAĞ ANCAK…

Sokaktaki esnaf duruma tepki gösterirken, sokağın ismi ise en dikkat çekici nokta. Sokak ismi ‘Turizm Sokağı’. Sokağın girişinde bulunan tabelayı gören vatandaşlar turizme yakışmayan görüntüye tepki gösterirken, esnaf yetkililere çağrıda bulunarak, sokağın yapılmasını istiyor. İranlı turistlerin en çok uğradığı sokak olarak görülen bu sokakta, PTT müdürlüğü de bulunuyor. Büyük bir insan sirkülasyonunun olduğu bu sokaktaki esnaf ise durumdan şikayetçi.   

 

 

YETKİLİLERİ ZİYARETE BEKLİYORUZ

Sokakta kuaför salonu işleten Adem Çiftçi isimli esnaf, aylardır toz toprak içerisinde olduklarını söyleyerek, yetkililerin sorunu yerinde görmesi için çağrıda bulundu. Çiftçi, “Bu Sokak aylardır bu durumda. Toz topraktan geçilmiyor. Belediyeye birçok kez müracaat ettik ilgilenen olmadı. Biz yetkililerden bu sokağın yapılmasını istiyoruz. Burası kentin aynasıdır. En çok turistin ve vatandaşların kullandığı sokaklardan biri. Bu sokağa sahip çıkılması lazım. Sokak girişinde Kültür Müdürlüğü, içerisinde ise PTT Müdürlüğü, otel ve buna benzer birçok iş yeri var. bu esnafların tamamı aylardır iş yapamaz duruma gelmiştir. Yetkililerden isteğimiz bu sorunu çözmeleri.” Dedi.

 

 

‘TURİZM SOKAĞI’ İSMİNE YAKIŞMIYOR

Sokakta iş yeri işleten bir başka esnaf ise, bu sokağın ismine yakışır hale getirilmesi gerektiğini anlattı. Esnaf, “Burası turizm sokağı... Turistlerin ilk uğradığı ve vatandaşların yoğunlukla kullandığı sokak. PTT ve Turizm İl Müdürlüğünün bulunduğu sokak. Bu sokağımız aylardır bu durumda biz yetkililerden bu sokağın yapılmasını istiyoruz. Kentte birçok yeni sokak yapılırken, bu sokağımız kaderine terk edildi. Belediye başkan vekilimizi de buraya davet ediyoruz. Gelip sorunumuzu yerinde görsün. Biz esnaf olarak her gün toz toprak içerisindeyiz. Vatandaşlar böyle yoğun kullanılan bu sokaktan geçmiyor artık. Yıkılması gereken bir PTT binası var. Yaklaşık 2 yıldır bu bina enkaz halinde duruyor. Bu bina görüntü kirliliğinden başka bir şey değil. Geceleri madde kullanılan bir mekan haline geliyor.” Dedi. 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim