Van'da "Türkiye-İran Sınır Bölgeleri Turizm Temsilcileri İşbirliği Toplantısı" düzenlendi.

 

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından kurulan İran Masası tarafından düzenlenen toplantıya Türkiye ve İran'dan çok sayıda turizm yetkilisi ve temsilcisi katıldı.

 

 

Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van'ın doğa güzellikleri, denizi, turizm potansiyeli, tarihi mekanları ve inanç özgürlüğü bakımından zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu ifade etti.

 

Güray, "Bizim turizm paydaşlarıyla, kamu kurumu ve yöneticileri olarak güzel bir işbirliğimiz var. Turizm alt yapısı ve turizm kapasitesi her gün güçleniyor. Van tüm bölgenin turizm bölgesi olmakta emin adımlarla ilerliyor. Her programda bunu sık sık vurguluyoruz. İran, Van için çok önemi bir konumda. Komşuluk, akrabalık, tarih, kütür anlamında İran bizim en önemli paydaşlarımızdan bir tanesidir. Sadece İran değil bizim için Irak, Ermenistan ve birçok komşu ülkeden yine Van'a turistler akın etmeye başladı." dedi.

 

 

Amaçlarının ortak programda Türkiye ve İran turizm yetkilileri bir araya getirmek olduğunu söyleyen Güray şunları söyledi:

"Konuşmanın başında söylediğim gibi biz DAKA olarak hükümetin bir kuruluşuyuz ve amacımız özel sektörü sürekli dinlemek onlarla bir platformda buluşmak, varsa sorunları çözerek onların önünü açmak. Bu toplantının amacı da o sorunları çözmek. Van olarak İran'a 300 kilometre sınırımız var. Bölge olarak da bizim iki sınır kapımız var, Bu nedenle İran'la her türlü ilişkiye önem veriyoruz. Özellikle ticaret noktasında. DAKA'ya olarak İran'a has bir birim oluşturduk."

 

 

Urumiye'den toplantıya katılan turizm şirketi yetkilisi Ekber Fetrecyı, Van'da kurulan İran masasının kendilerini mutlu ettiklerini belirtti.

 

 

Fetrecyı, "Van'ı çok iyi tanıyorum. 70 defa Van'a acente olarak ziyarette bulunduk. Bu yoğun zamanda Van'a 12 bin İran'dan vatandaşımız tatile geldi. Bu gelişlerin artması ve var olan kardeşliğimizin pekişmesi adına bu tür toplantılar önem taşıyor. İnşallah aramızdaki bu bağ daha da güçlenir ve 2 ülke olarak bundan iyi bir şekilde faydalanırız." diye konuştu.

 

 

Toplantı her iki ülke turizm temsilcilerinin karşılıklı fikir alışverişiyle son buldu.

Editör: TE Bilisim