ŞEHRİVAN HABER: ÖMER FARUK TOKTAŞ/ERDAL ERBAŞ-  Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, uluslararası bir fuar olarak yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Yabancı katılımcıları, bünyesindeki akademik sempozyumu, fuar alanı dışında gerçekleşen Van Balığı festivali ile renkli görüntülere sahne olan fuar, katılımcıların da tam memnuniyet sergiledikleri bir fuar olarak çıktı. Halısahalarda başlayıp devasa fuar merkezine taşınan fuar bu anlamda vizyonunu her geçen gün daha ileriye taşıyan bir fuar olarak öne çıktı.

10 yıllık bir geçmişi olan ve bir halı sahada başlayarak çadırlardan toprak zeminlerden bugün hali hazırda hizmet veren Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Van Turizm ve Seyahat Fuarı kapılarını açtığı ilk günden itibaren büyük bir ilginin odağı oldu. Geçirmiş olduğu evreler göz önünde bulundurulduğunda adeta emeklemekten yürümeye geçildiğinin ve koşma yolunda ilerlendiğinin bir göstergesi olan turizm fuarı farklı ülkelerden ve Türkiye’nin birçok şehrinden katılımcı ile bu sene de renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Her geçen sene daha da profesyonelleşen ve daha fazla katılımcıyı kendine çeken Türkiye’nin 3’üncü büyük turizm fuarı bu sene de ses getiren bir açılış ile kapılarını Perşembe günü açtı ve Pazar günü itibariyle sona erdi. Şehrivan gazetesi de Tokat’tan Kahramanmaraş’a, İran’dan İzmir’e fuar katılımcılarının nabzını yokladık ve 10’uncu fuara ilişkin değerlendirmelerini dinledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve ev sahibi niteliğinde olan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray gibi isimlerde fuarın her geçen sene daha iyiye gittiğini belirterek gelinen noktadan daha da ileri gidileceğinin sinyallerini yaktılar.

GÜLER: “ÇOK VERİMLİ VE ÖNEMLİ BULUŞMALARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”

Van’da fuarcılığı önemli bir aşama taşıyan ve mevcut fuarın da gerçekleşmesini sağlayan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler “Bu yıl 10’uncusunu düzenlediğimiz turizm ve seyahat fuarımız ile birlikte aynı zamanda 3’üncü Batı Asya Turizm araştırmaları kongresini de organize ediyoruz Perşembe günü sizin de bildiğiniz gibi çok görkemli bir açılış ile başlattık fuarımızı. Türkiye’nin 3’üncü Büyük fuarı olarak bilinen fuarımıza verimlilik açısından Türkiye’nin 1’inci fuarı diyebiliriz. Gerçekten çok verimli ve önemli buluşmalara ev sahipliği yapıyor. Özellikle çevre ülkelerden çok büyük katılımlar var. 15 ülkeden üst düzey katılımlar oldu. Bu da Van’ın ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu; fuarımızın ne kadar stratejik bir anlam ifade ettiğini ve aynı zamanda verimlilik açısından bulunduğu noktanın hangi seviyede olduğunu rahatlıkla görmemizi sağlıyor. İlk fuara başladığımızda 1250 metrekarelik bir halı sahada başlamıştık. O günkü şartlarda bu fuarların Van’da tutmayacağı ve kesinlikle yapılmaması gerektiği kanaati vardı. Ama biz her zaman Van’ın potansiyeline inanıyorduk. Bu potansiyelin de ortaya çıkarıldığı takdirde hem bölgenin hem ülkenin kalkınmasına çok büyük bir katkı sunacağını iyi biliyorduk.” İfadelerini kullandı.

GÜLER: “İKİ GÜNDE YAKLAŞIK 20 BİN ZİYARETÇİYİ AĞIRLADIK”

Hem yurt içinden hem de yurt dışından birçok konuk ağırladıklarını belirten Güler “İlk fuardan bugüne kadar baktığımızda her geçen sene bir önceki senenin daha da üstüne koyarak ilerlediğimizi rahatlıkla görebiliyoruz. Tabi her sene düzenli bir ivme ile artan bu istikrarı Van’ı Ortadoğu’da bir buluşma noktası haline getirene kadar sürdürmemiz gerekiyor. Bu tabi ki de zaman isteyen bir şey ve aynı zamanda imkân da istiyor. Bu yıl gerek yurt içinden ve gerek yurt dışından 4 Bin ziyaretçinin Van’ı ziyaret ettiğini düşünüyoruz. Buda gerçekten Van’daki bir fuar için büyük bir rakam. Fuarımızın açılışının üstünden geçen iki gün içerisinde 20 Bin kişinin ziyaret ettiği verilerine ulaştık. Pazar gününe kadar bu sayının 50 Bine ulaşacağını düşünüyoruz. Stant olarak bu sene biraz daha üst segmentteki ziyaretçilere yönelebilmek adına İran’ın Fars bölgesine yöneldik. Fars bölgesinden gerek üst düzey yöneticilerin olduğu, gerek turizmcilerden oluşan 50 kişilik bir heyet getirdik. Bu tarz çalışmalarımızı ve fuarlarımıza olan ilgiyi arttıracak çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

GÜRAY: “BİZİM İÇİN İKİ ANLAMI VAR FUARIN”

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen fuarın kendileri için iki anlam ifade ettiğini belirten Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray “Halı sahada, çadırlarda çok kötü şartlar altında başlamış; bu yıl 10’uncusu düzenlenen fuarın bizim için iki anlamı var. Birincisi hem Türkiye’nin her tarafından hem de yurt dışının birçok ülkesinden temsilciler gelmiş olması ayrı bir anlam taşıyor, hem de Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak tamamını desteklediğimiz Fuar ve Kongre Merkezi’nin böyle Uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapması da ayrı bir anlam ifade ediyor. Bu yüzden dediğim gibi bizim için iki yönüyle de çok önemli bir fuar. Burada Ağırlıklı olarak İran başta olmak üzere Irak, Azerbaycan’dan misafirlerimiz var öte yandan yurt içindeki illerden birçok katılımcı var. Tabi bu hem bölgenin tanıtımı açısından hem de fuar anlamında Türkiye’de biz de varız deme açısından önemli bir fuardır.” Diye ekledi.

GÜRAY: “HER GEÇEN GÜN DAHA DA PROFESYONELLEŞİLİYOR”

Fuar ile birlikte farklı bölgelerden temsilcilerin görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Güray “Bilindiği üzere EMITT Türkiye’nin en büyük turizm fuarı, ardından İzmir’de düzenlenen Travel Turkey fuarı geliyor ve bizim Van’da düzenlenen fuarımızda 3’üncü büyük turizm fuarıdır. 2016’dan beri fuar ve kongre merkezinde düzenlenmeye başladı fuarımız ama totalde kongre merkezinden öncekilerde sayılırsa bu sene 10’uncusu düzenleniyor. Her geçen gün daha da profesyonelleşerek ilerliyor bu fuarımız. Fuarın 1’inci günü dışarıdan gelen misafirlerimizle sektörel yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Farklı ülkelerden ve diğer illerden gelen temsilciler buluştu. Yani fuarın bölge turizmine büyük ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ajans Asya Fuarcılık Başkanı Sayın Güler başta olmak üzere emeği geçen bütün paydaşlara ve fuarımızın açılışını 60 kişilik bir heyet ile onure eden eski Van Valisi Münir Karaloğlu’na, Isparta Valimize, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımıza, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansımıza katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

AKTUĞ: “FUARIMIZ EMEKLİYORDU ŞİMDİ YÜRÜYOR”

Doğu ve Güneydoğu illerinin fuara yoğun bir katılım sağlaması gerektiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ “İlk turizm fuarının Altaylı Halı sahada yapılmasının 1 sene ardından ben göreve başlamıştım. Düne kadar emekleme dönemindeydi fuarımız bugün ayağa kalktı ve yürümeye başladı. Şu anki konumunun çok çok iyi olduğunu söyleyemeyiz, istediğimiz düzeyde diyemeyiz sebebini şöyle açıklamak istiyorum: Van turizm fuarı EMITT ve Travel Turkey fuarından sonra gelen 3’üncü turizm fuarı. Doğu ve Güneydoğu’nun tek fuarı konumunda şu an. Ama nedense sektör anlamında olsun, yakın illerin katılımı noktasında olsun, Türkiye geneli de düşünecek olursak istediğimiz düzeyde bir katılım sağlayamıyoruz. Van turizm fuarı Doğu ve Güneydoğu’nun tüm illerinin kendilerini burada tanıtma imkânı bulabilecekleri bir fuar olmalıdır. Maalesef dediğim gibi imkânsızlıklar öne sürülerek bir savunma oluşturuluyor. Ama bir İzmir, bir Artvin, bir Kocaeli geliyorsa Doğu ve Güneydoğu illerimizin tamamının mutlaka gelmeleri lazım diye düşünüyorum.” Dedi.

AKTUĞ: “FUAR İYİ BİR AÇILIŞA SAHNE OLDU”

Fuarın bu sene prestijli bir açılış ile kapılarını açtığını belirten Aktuğ “Bu fuar Van’ın tanıtımı noktasında çok önemli çünkü gelen insanlar Van’ı gezme ve görme imkânı bulabiliyorlar. Tabi fuarımız uluslararası bir düzeyde olduğu için Irak’tan, Azerbaycan’dan, Ermenistan’dan, İran’dan firmalar ve yetkililer de geliyor. Yurt içinden gelen insanlar da Van’ı görme ve tanıma imkânı buluyorlar. Fuarımız iyi bir açılışla da bu sene kapılarını açtı. İlk valilik deneyimini Van’da yaşamış ve daha sonra Bursa, Antalya gibi önemli noktalarda görevlerini yürütmüş olan Sayın Münir Karaloğlu’nun Isparta Valisini ve beraberinde 60 iş adamını şehrimize getirmesi de kentimiz adına oldukça önemli bir katkı sağladı. İl il gezerek kapı kapı dolaşarak fuarın tanıtımının yapılması gerektiğini düşünüyor daha iyi seviyelere de gelebileceğimiz temennileriyle tüm katılımcılara da teşekkür ediyorum.” Diye ekledi.

SOHRABİ: “VAN’DAKİ İRANLI KONUKLARIN FUARDAN HABERİ YOKTU”

Fuara ilgiyle katıldıklarını fakat daha farklı ülkelerinde fuara dâhil olmasının katkı sunacağını belirten İran’dan katılım sağlayan Faragasht Seyahat Acentesi Yetkilisi Mahya Sohrabi “Öncelikle merhabalar demek istiyorum ben Mahya İran’dan geliyorum. Ben Van’ın turizm fuarı ile 2 yıl önce geldiğimde tanışmıştım. Bu yıl İran’da çalışmalarını yürüten büyük bir acente ile geldim. Çok güzel bir fuar ve burada bulunmaktan mutluyuz ama biz burada başka ülkeleri de görmek isteriz. Burada olan katılımcılar arasında şu an zaten bizim çevremizde olan komşu ülkeler var. Daha farklı ülkeler olursa daha büyük katkı sağlar. Fuarda Türkiye’ye ilişkin birçok kültürel öğe var ve Van’ın nerdeyse tüm kültürel değerleri burada ama şehir merkezinde olan yüzlerce binlerce İranlının bu fuardan haberi bile yok. Onlara yönelikte ulaşım ile ya da haberleşme ile ilgili bir erişim sağlansaydı Van’da bulunan İranlı konuklar da fuarı büyük bir ilgi ile karşılardı.” Şeklinde konuştu.

BALLI: “FUARDAN VE BİZE DUYULAN İLGİDEN MEMNUNUZ”

Fuara yapmış oldukları katılımdan memnun olduklarını ve kendilerine duyulan ilginin iyi bir noktada olduğunu belirten Özalp Belediyesi basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şenol Ballı “Fuar genel anlamda geçen seneler ile kıyaslandığında bu sene daha yoğun bir katılımın olduğunu söyleyebiliriz. Bizde ilçe olarak farklı bir konsept geliştirmeye çalıştık. Daha çok tarihi, coğrafi ve kültürel öğeleri ön plana çıkararak bir konsept oluşturmaya çalıştık. Burada bizim günlük yöresel ikramlarımız oluyor. Özalp ile bütünleşmiş olan kavut, yayık, helise gibi ikramlarımız oldu. Özalp’taki kadınlarımızın el emekleri ile yapmış oldukları ürünler burada yine tanıtım amaçlı katılımcıların beğenisine sunuluyor. Özalp standında tüm bunlara ek olarak da bir dengbej dinletisi başlattık. Yoğun bir ilgi ile karşılaşan dengbejlerimiz yer yer duygusal anlar da yaşattılar, eğlendirdiler de. Fuardan ve katılımdan memnun kaldık. Önümüzdeki senelerde ve diğer fuarlarda da mevcut potansiyelin üzerine çıkarak bu projelerin devamlılığını görmeyi ümit ediyoruz.” Diye ekledi.

ENSARİOĞLU: “HER SENE İYİLEŞMELER GÖRÜYORUZ”

Van turizm fuarına 5’inci kez katıldıklarını belirten İzmir Valiliği Strateji ve Koordinasyon Müdürü Mehmet Ensarioğlu “İzmir’deki tüm turizmcileri ve otelcilerin bir çatısı olarak tüm ülkelerde ve illerde yapılan fuarlara olduğu gibi Van’a da katılım sağladık. Van’daki turizm ve seyahat fuarına bu sene 5. Katılımımızı gerçekleştiriyoruz. Biz ilk katıldığımızda beri Van’daki fuarda iyileşmeler görüyoruz. Bu Van’ fuarı sadece yurt içi katılımcılar değil uluslararası katılımcıların da önemini bizlere hissettiriyor. Burada gerek Nahçıvan’dan, gerek Ermenistan’dan, İran’dan, Özbekistan’dan zaman zaman katılımlar görüyoruz. Bunların başında tabi İran geliyor. İran’ın her dönem kendi ülkesinde ekonomik inişler çıkışlar görüyoruz bunların takipçisiyiz. Bu sene İran’dan daha çok katılımcı gördük özellikle sağlık sektöründen bizden turist almak isteyen İranlı katılımcılar gördük. Ama ben rahatlıkla söyleyebilirim ki sağlık turizminde Dünyanın en ucuz ve en kaliteli hizmetini veren ülkeyiz. Van ile İzmir arasında biraz imkân farklılıkları olabilir ama Türkiye geneli için bunu söylemek mümkün.” Dedi.

ENSARİOĞLU: “BİRÇOK ŞEHİR İRAN PAZARININ TAKİPÇİSİ”

Van’daki İran pazarının takipçisi olduklarını ve birçok şehrin bundan kendilerine pay çıkarmak isteyeceğini belirten Ensarioğlu “Malumunuzdur ki Van’ın ekonomisinin önemli bir kısmını İranlılar oluşturuyor. İran’ın son 2 yılda yurt dışı çıkışlarına getirdikleri harçların yüksekliği Van’a gelen turistin sayısını etkiliyor. Birçok şehir Van’a gelen bu İranlı turist akının farkında ve bu pastada pay sahibi olmak istiyor. Van bu ziyaretçileri ve bu imkânı elinden kaybetmemeye ve bu ziyaretçileri buraya bağlayıcı çalışmalar yapmalıdır. İranlıların çokluğu ile ayakta duracak bir ekonomisi var ise Van’ın, yetkililerin bu konuda çalışmalarını gerçekleştirmeleri gerekiyor.” Gibi ifadeler kullandı.

UÇAR: “İRAN PAZARI ANADOLU BÖLGESİNDE DAĞILMALI”

İran pazarını Anadolu’nun diğer illerinde de görmek istediklerini belirten Tokat Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Ali Uçar “Van turizm fuarına yıllardır olduğu gibi bu sene de gelerek fuardaki yerimizi aldık. Tokat olarak biz burada bulunmaktan mutluyuz. Fakat bu sene mevcut hareketlilik daha iyi bir noktada olabilirdi. Özellikle ümidimiz İran pazarının biraz daha bizim de içerisinde olduğumuz Anadolu bölgesine dağılması yönünde. Tabi bu noktada da kendi ilimizi ve potansiyelimizi tanıtmak adına gelip burada stant açtık. Fuar ile ilgili her geçen sene profesyonellik arttıkça ülkemizin turizmden aldığı pay daha da artacaktır diye düşünüyorum. Burada bulunmaktan mutluyuz.” İfadelerini kullandı.

AKKURT “VAN BİZİ ÇOK GÜZEL KARŞILADI”

Kahramanmaraş’tan getirdikleri doğal baharatların pazarlamasını yapan Akkurt Biber Baharat Yetkilisi Yasin Akkurt “Van’daki bu fuar çok güzel ve insanların büyük bir ilgisi var. Bizlerde bu ilgi karşısında elbette ki mahcup olmamak adına kaliteli ürünler getirerek buna cevap vermeye çalıştık. Kahramanmaraş’ın doğal ürünlerini Vanlılar ile buluşturmaya çalışıyoruz. Van halkı da bizi çok güzel karşıladı onun içinde ayrıca teşekkür ediyorum. Van çok güzel bir şehir ve biz burada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Fuarda emeği geçen herkese de teşekkür ediyoruz.” Dedi.

AÇILIŞTA DA ÖNEMLİ İSİMLER YER ALMIŞ VE FUAR BÜYÜK SES GETİRMİŞTİ

Öte yandan Antalya, Isparta Valileri ile birlikte Antalya, Isparta, Burdur gibi bir çok ilden önemli katılımcıların da yer aldığı fuar bu yönüyle de dikkatleri üzerine çeken bir fuar olmuştu. Valiler nezdinde katılımın gerçekleştiği açılışta Van ile işbirliği yaparak turizmde sıçrama yapma temennileri dile getirilmişti. Bu yönüyle de öne çıkan fuar yaygın medyada da yankı bulmuş ve Van adına önemli bir tanıtım olarak kayıtlara geçmişti.

Editör: TE Bilisim