Önder ALTINAL - Şehrivan


Elit World Otel'de düzenlenen toplantıya, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, turizmciler ve otel sahipleri katıldı. Proje kapsamında Van'ın turizmi masaya yatırılırken, konaklama ve işletme belgesine sahip işletmelerde çalışanlara da turizm konusunda eğitimler verilecek. Yaklaşık 3 ay sürecek eğitimler sonunda Van, 2015 yılında turizme daha dinamik girmeyi hedefliyor.

DOĞAN: DURUM LEHİMİZE DEĞİŞİYOR

Toplantıda konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan Van'ın Turizm açısından Türkiye'nin ve dünyanın önemli noktalarından biri olduğunu söyledi. Doğan, “Bölgemize baktığımızda bundan yaklaşık 30-40 yıl evvel turizm sektörü için lazım olan temel öğeler aslında bugüne göre daha şanslı bir pozisyondaydık. Çünkü uluslararası destinasyonlar üzerinde var olan bir bölgeden söz ediyorduk. Ama aradan geçen süre içerisinde yaşanılan terör olayları nedeniyle, uluslararası turizm destinasyonu uygulanamaz hale dönüştü. Şimdi yeninden bir yapılanma süreci içerisindeyiz. Tamda böyle bir zaman böyle bir çalışmanın denk gelmesi hepimize heyecan veriyor. Bu bölge sahip olduğu kültürel derinlik ve doğal güzellikleriyle aslında uluslararası turizm anlamında elverişli bir yer. Ne var ki bu elverişliği, bu potansiyeli malum sebeplerle icra etmekte bazı sıkıntılar yaşadık. Ama artık durum lehimize değişiyor ve önümüzdeki yıllardan itibaren bunun net çıktılarını da hep beraber şahitlik edeceğiz.” dedi.

“SON OLAYLAR TURİZMİ SEKTEYE UĞRATTI”

Son yaşanılan olaylardan dolayı turizmin kesintiye uğradığını vurgulayan Vali Doğan şu ifadeler yer verdi: “Nitekim bu yılın Ekim ayına kadar da yabancı turist sayısı itibariyle şehrimiz düzenli bir gelişme içerisindeydi ve bütün turizm paydaşlarımız bunu çok yakından takip edebiliyorlar. Bu anlamda paydaşlarımız son derece memnunlardı. Son yaşanılan gelimeler ile birlikte tekrar bir kesintiye uğradığımızı da biliyoruz. Peki, nasıl yapmamız lazım? Toparlanma sürecinde sektör çalışanları kamu ve kamudaki diğer paydaşlar bu sorunu nasıl yönetmemiz gerekiyor. Ben bunun üzerinde durmak istiyorum. Aslında TUYUP projesinin de belki yerel ölçekte bunlara da işaret etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda işin kamu yani merkezi hükümetin ayağı olan valilik, kültür müdürlüğü ve üniversite gibi birimlerle işin yerel ayağında olan belediyelerimizin iş birliği yapması lazım, yine alandaki sivil toplum kuruluşlarının etkili bir iletişim içerisinde olması gerekmektedir.”

VALİ DOĞAN: BİR İRADE ORTAYA KOYULMALIDIR

Tüm yaşanılan ve yaşanılabilecek olaylara rağmen bir araya gelinerek, işbirliği yapılarak ve bu anlamda bir irade ortaya koyulması gerektiğini vurgulayan Vali Doğan yapılan çalışmalara her kesimin destek vermesi gerektiğini vurguladı. Doğan, “Ama burada bahse konu işbirliğinin de bir zemini olması lazım. Eğer ki iş birliği yapacaksak, işbirliğinin tarafları gerçekten o amaçlar bir araya gelebilme iradesini ortaya koymaları gerekmektedir. Yani bir araya gelip bir taraflara mesaj vermenin ötesine geçilmesi lazım. Gerçek anlamda sorunlar tespit edilip ortay koyulacak irade ile sorunların çözülmesi gerekmektedir. Yoksa biz çeşitli meselelerle zaten arkadaşlarla bir araya geliyoruz. Ama bir soruna odaklanmış ve bu sorunlar çözecek iradenin o toplantılarda ortaya çıkması gerekmektedir. İşin kamu ayağında ve sivil toplum ayağında bu eksikliğin çok çabuk bir şekilde halledilmesi ve bizlerin hemen koordine olması mümkündür. Ancak var olan sıkıntılardan dolayı sorunun biraz daha uzun dönemli çalışma gerektiği ortadadır. Çünkü 30-40 yıl evvelki var olan yüksek kapasitenin bugün belirli oranda azalması ve turizm paydaşlarının içinde bulunduğu ekosistemin geçmişe oranlı olarak algı yönetimi açısından bir miktar gerilerde kalmış olmasının yarattığı olumsuz ortamla karşı karşıyayız. Bunu nasıl ortadan kaldıracağız. İşte bu şekilde yapılan çalışmalara destekler vermemiz gerekiyor.”

Toplantı, daha sonra TUYUP ve Yeşil Yıldız projelerinin tanıtımı ve soru-cevap bölümü ile son buldu.

Editör: TE Bilisim