Kısa bir süre önce yapılan seçimle ikinci defa başkan seçilen TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Şehrivan’a konuştu. Yaşanan olayların Van’a yansımalarını, turizmin geldiği durumu, TÜRSAB seçimleri hakkında konuşan Özgökçe, aynı zamanda Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’yı da sert bir dille eleştirdi.

 

İran başta olmak üzere son yıllarda çözüm sürecinin de etkisiyle turizmde öne çıkmaya başlayan Van, yeniden duraklama sürecine girdi. Gerek kamu kurumları gerekse de kentteki kuruluş ve STK’ların büyük çalışmaları ile Pazar payını genişleten Van, 2015 yılının ilk yarısında yakaladığı turist rakamlarını yeniden kaybetti. İlk 6 ayda 500 bini aşkın turistin geldiği kentte olaylar ve çatışmalarla birlikte turizm can çekişmeye başladı… Ekonomik anlamda sıkıntılı günler geçiren kentin ayakta durmasındaki en önemli etken olan İranlı turistler de 7 Haziran’daki seçimlerden sonra Van’a uğramayınca Van’ın turizmi yeniden sancılı bir sürece girdi. İşte tam da bu süreçte Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu, ‘turizmi’ masaya yatırdı. Geçtiğimiz günlerde yeniden seçilerek güven tazeleyen Cevdet Özgökçe, gelinen noktayı Şehrivan’a değerlendirirken; “Bölgenin durumu malumunuzdur. Yaşananlardan dolayı turizm adına hiçbir şeyin olmadığını belirtebilirim. Bütün organizasyonlarımız olaylar başladıktan sonra iptal oldu. Van’da turizmin T’si yok desek yeridir. Van’ı ayakta tutan İran pazarıydı. Bütün esnafın yüzü gülüyordu. Temmuz’da olaylar başladı, İran pazarı bitti, kapılar kapandı, Van kabuğuna çekildi.”

 

ÖZGÖKÇE: VAN’DA TURİZMİN T’Sİ YOK!

7 Haziran’dan bu yana biten çözüm sürecinin ardından başlayan savaş ortamının turizm üzerindeki etkilerine değinen TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, “Bölgenin durumu malumunuzdur. Yaşananlardan dolayı turizm adına hiçbir şeyin olmadığını belirtebilirim. Bütün organizasyonlarımız olaylar başladıktan sonra iptal oldu. Van’da turizmin T’si yoktur desek yeridir. Bir İran pazarımız vardı. Ben bunu hep söylerim. Türkiye 10 yılı aşkındır ekonomik krizle boğuşuyor. Bu kriz Van’da hissedilmiyordu. Ta ki Temmuz olayları başlayıncaya kadar. Van’ı ayakta tutan İran pazarıydı. Bütün esnafın yüzü gülüyordu. Temmuz’da olaylar başladı, İran pazarı bitti, kapılar kapandı, Van kabuğuna çekildi. Akıllara ziyan diyebileceğiniz esnafın bile çeki yazıldı. Halk, esnaf perişan bir hal aldı. Allah sonumuzu hayır etsin diyelim.” Diye belirtti.

 

“OTELLERİMİZ YÜZDE 5’LERE KADAR DÜŞTÜ”

Yaşanan olaylarla birlikte TÜRSAB’ın olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Özgökçe, “Çünkü Türkiye’nin ekonomisinin yüzde 50’ye yakını TÜRSAB’ın çalışmalarıyla bütçeye giriyor. Türkiye geneli de, doğuda da TÜRSAB olarak kötü etkilendik. Çünkü bütün organizasyonlarımız iptal oldu, oteller günlük yüzde gibi bir kapasiteyle çalışmaya başladı. Yüzde yüz dolulukta olan otellerimiz yüzde 5’lere kadar düştü. Van’ın marka oteli olan Elit World otelde 324 personel çalışırken, Temmuz olaylarının ardından bu sayı 115’e kadar indi. 220’ye yakın insan işten çıkarıldı. 7-8 otelin elektriği, doğalgazı kesildi. O kadar büyük bir hal alır oldu ki.  2016’dan ümitliyiz. Allah nasip ederse İran’a uygulanan ambargonun kaldırılmasının ardından bizimde Nevroz için projelerimiz var. Tabi ki şartlar el verirse.” Dedi.  

 

ÖZGÖKÇE: TAHRAN-VAN ARASI BİR UÇAK KİRALAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Yapacakları ilk projeyi gazetemize anlatan Özgökçe, “Bizim ilk projemizi burada söyleyebilirim. İran’dan büyük bir iki tane sanatçıyı ve Türkiye’de de bilinen bir iki tane sanatçıyı çağırıp burada 5-6 gün sürecek canlı müzik şöleni yapmayı planlıyoruz. Açık havada yapmayı düşünüyorum. Bir İskele Sahili olabilir. Kale’deki Van Evinin olduğu yer olabilir. Tabi hava şartlarına da bakacağız. Niyetimiz böyle. İnşallah bu yıl İran pazarını daha da canlandırırsak çok iyi olacak her şey. Bizim ilimiz, bölgemiz biraz riskli olarak görülüyor. Çünkü yıllarca kirli oyunlar oynandı üzerimizde. Bu oyunları üzerimizden atabilirsek İran bize yeter hatta artacağını da düşünüyorum. Emet Fuarı ayın 28 ila 31’i arasında İstanbul’da olacak. İran uçuşları için uçak kiralandı ve o uçağımız şuan Van-Urmiye uçuşlarını yapıyor. Bizlerde ayrıca Tahran-Van arası bir uçak kiralamayı düşünüyoruz. Yakın tarihte buradaki firmalarla görüşme gerçekleştireceğiz. İran’da da bağlantılarımız var.” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRSAB’IN NE OLDUĞU BİLİNMİYOR”

TÜRSAB’ın ne olduğu konusuna değinen Özgökçe, “TÜRSAB Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğinin kısaltılmışıdır. Türkiye’de turizm, konaklama ve tur bazında çalışan bir birliğiz. Yarı devlet kurumuyuz. Bizden önceki arkadaşımız atama ile geldiği için bölgemizde kaçak uçaktan başka hiçbir şey yapmıyordu. TÜRSAB’ın ne olduğunu önceki Van valisi dahi bilmiyordu. İlk seçildiğimizde vali beyi ziyarete gitmiştik. Önceki valimizi. Vali beyin bize söylediği şey şuydu. ‘Ben sekreterime ve özel kalemime sormuşum TÜRSAB’ın ne olduğunu. Bilmediler.’ Bende güldüm dedim ‘Sayın valim Google’ye yazsaydılar TÜRSAB’ın ne olduğunu bilecektiler.’ Dedim. Şimdiki valimizi sık sık ziyaret ediyoruz o da bizi ziyarete geliyor. Sizin de dediğiniz gibi vatandaşlar TÜRSAB’ın ne olduğunu bilmiyor. Acentalarımızdan dahi TÜRSAB’ın ne olduğunu bilmeyenler vardı. Bu durum halkın suçu değil. Allah nasip ederse yönetimimizle birlikte bu konuda da iyi çalışmalar yapacağız. Tabi basında ihtiyacımız var. Bizim sesimiz sizler olacaksınız.” Dedi.  

 

ÖZGÖKÇE: GÜZEL İŞLERİN ALTINA İMZA ATTIK

Bundan 3 gün önce yapılan seçimle büyük bir oy kazancıyla birlikte tekrar yönetim kurulu başkanı seçilen Özgökçe, seçimlere de değindi. Yeniden başkan seçildiğini ve başkan olmakla birlikte Van için ne gibi çalışma yapacakları konusunda açıklamalarda bulunan Özgökçe, “Biz bir önceki dönemde kurumun başındaydık. Şeref duyduk yeniden başkan seçtikleri için. Yaptıklarımız gözler önünde. Faaliyetlerimizi açıkladık. TÜRSAB bu güne kadar bilinmiyordu. Biz burada genel merkezin seçimlerine gittiğimizde kimse yüzümüze bakmıyordu. En kötü otellerde konaklıyorduk. Yemeden, içmeden aç susuz gidip geliyorduk resmen. Ama şimdi bakıyorum da çok değişti. Bu yıl gittiğimizde Hilton’da kaldık. Aynı zamanda yönetim kurulu üyemiz Engin kardeşimiz genel merkezin 28 kişilik listede disiplin kurulu üyesi. Bu da bir ilktir. Gerçekten güzel işlerin altına imza attık. Atmaya da devam edeceğiz. Seçim bildirgemizi dağıtırken arkadaşlarımıza bu yırtıp atmayın dedik. Sonraki seçimlerde gelip bize desinler bunu yapmadınız. Dışarı pazarlarıyla ilgilide Allah nasip ederse ve şartlar el verirse onları da yapacağız. Bu seçimlerde 55 oy aldık. Bu az buz değil. Ve katılım sayısı çok fazlaydı. Sadece 4 tane acentamız gelemedi. Ve bu 12 maddelik vaatlerimizden bir tanesini dahi yapmazsak bir sonraki seçimlerde aday olmayacağız. İddialı konuşuyoruz. Ama bölgenin şartları çok önemli. Şartlar el verdiği müddetçe hepsini bir bir yerine getireceğiz. Çoğunu zaten yapacaktık. Ama savaş ortamı müsaade etmedi. Biz taraf değiliz sadece turizmciyiz. Ne devletçiyiz, ne partiliyiz, nede farklı bir düşüncedeyiz. Ülkenin, ilin kalkınması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Kalkınmak için arkadaşlarımız da canla başla mücadele edecekler.” Diye belirtti.

 

TAKVA’YA SERT ELEŞTİRİLER!

Van TSO Yönetim Kurulu başkanı Necdet Takva’yı da eleştiren Özgökçe, Takva’nın bazı tutumlarının etik olmadığına dikkat çekti. Özgökçe, “Amacımız polemik yaratmak değil. Bir insanın hiçbir alakası, yetkisi, işlevi yokken alenen baskı uygulamak, tanıyıp tanımadığı herkesi aramak hiç etik bir tutum değil. Ömer İnanç keza öyle. Siz ticaret odasında benimde başkanımsınız. O arkadaşımızın da başkanısınız. Organize sanayinin seçimlerinde de aynı durum yaşandı. Gidip oraya da parmağını soktu. Bir hasta sonra esnaf kefalet kooperatifinin de seçimi olacak. Şimdiden oraya da burnunu sokmuş. Ama bir gün birisi elbet ona karşı çıkıp ‘Haddini aşıyorsun’ diyecek. Bunları yüzünde de söylerim. O kalkıp ne hakla benim birliğime müdahil oluyorsun diyebilirdim. Tenezzül etmedim. Hiç o dereceye de gelsin istemedim. Kardeşim sen ticaret odası başkanısın. Doğru olan tarafsız olmak değil mi? Murat Beyaz’ın aday olması kadar doğal bir şey var mı? O da bizim bir acentamız. Ama bir ticaret odası başkanının gidip her kurumun işine burnunu sokması doğru değil. Yanlıştır. İffetle kınıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

TÜRSAB’IN FAAİLİYETLERİ

Öte yandan TÜRSAB’ın bu dönemki faaliyetlerini de paylaşan Özgökçe, geçtiğimiz dönem yapılan çalışmaları şu şekilde dile getirdi:

 

1. Anadolu jet genel müdürü İbrahim Doğan’la bölge acenta toplantısı yapıldı ve sorunlar iletildi.

2. THY Genel Müdürü İbrahim Polat’ın katılımıyla Van’da yemekli bir toplantı da bölge sorunlarımız konusunda görüşmeler yapıldı

3. Yönetimimizin ısrarı sonucu bölge acentalarımızın 2013-2014-2015 yıllarına ait aidat borçlarını sildirdik.

4. 380 bin TL’ye mal olan tapusu doğu Anadolu BYK’mıza ait 240 metrekarelik yeni bir BYK Ofisi satın aldık.

5. Önce ki yıllarda Akdamar adasında ki gelirler düşükken biz göreve başladıktan sonra 5 personel istihdam edip ve Akdamar adası gelirlerini yıllık 600 bin TL’nin üzerine çıkmasını sağladık.

6. Kaçak acentaların üzerine ısrarla gidilip gerekli denetimler sonucu gerekli yasal işlemler yapıldı.

7. Kaçak turlarla ilgili denetimler yerinde yapılıp gerekli işlemler anında uygulanmıştır.

8. Toplumsal olaylarda zarar gören 3 acentamıza maddi ve manevi destek verilmiştir.

9. BYK olarak resmi kurumlar sürekli ziyaret edilip sivil toplum kuruluşlarına TÜRSAB BYK’mız tanıtılmıştır.

10. İl kültür turizm müdürlükleriyle denetim komisyonları kurulup Van ve bölgemizde resmi anlamda denetlemeler yapıldı.

11. 0 km BYK aracı tahsis edilmiştir.

12. BYK’mıza her ay düzenli bütçe verilmesi sağlanmıştır.

13. Yapılan denetimler sonucu 29 işyeri tespit edilip 8’ine belge aldırılmış 6’sı idari para cezası verilmiş ve 15’i kapatılmıştır.

14. Bölgede ki etkin çalışmalarımız TÜRSAB genel merkezi tarafından takdirle karşılanmış ve 38 bölge içerisinde en başarılı bölge seçilmiştir. Bölgemiz genel merkez tarafından 20 kez ziyaret edilmiştir.

15. BYK olarak bölgede ki acentalarımızla yemekli toplantılar düzenleyip sorunlar yerinde görüşülüp çözümler getirilmiştir.

16. Van’da ki turizm haftası ve turizm fuarına etkin katılımlar sağlanmıştır.

17. Etkin çalışmalarımız sonucunda BYK ofisine ek bir personel daha alınmıştır.

18. Görev aldığımız süre içerisinde genel başkanımız başaran Ulusoy iki defa bölgemizi ziyaret etmiştir.

19. Haksız kazanç elde eden acentaların sistemleri kontrol edilerek gerekli cezalar verilmiş olup THY milyonlarca lira zarardan kurtarılmıştır. Bu sayede bölge acentalarımızın bilet satışları artış sağlamıştır.

20. KTM’nin içerisinde faaliyet gösteren bir acentamızın haksız kazanç sağladığını tespit edip faaliyetine son verilmiştir.

21. Doğu Anadolu BYK olarak ısrarlı girişimlerimiz sonucu ilk defa Van’da enformasyon memurluğu ve enformasyon memurluğu yabancı dil belgesi sınavlarını gerçekleştirip 71 kişiye belge verdik.

Bu başarılı çalışmalar sadece bizim değil bölgemizde ki siz değerli acentalarımızın ortak başarısıdır.

 

2016 SEÇİM BİLDİRGESİ

1. THY ile aramızda olan internet satışı sorunları ve indirimli biletlerle ilgili görüşmeler yapılacaktır.

2. Tüm hava yolu şirketleriyle görüşülüp acentalarımızın menfaatleri için gerekli girişimler yapılacaktır.

3. Atlas jet ile yapılan görüşmeler sonucu Atatürk havaalanından 01 Nisan itibari ile Van’a uçuşların gerçekleştirilmesi sağlanacak ve tahran-Van Erbil-Van CARTER uçuşları için girişimlerimiz devam edecektir.

4. Dünyanın 5. Büyük turizm fuarı olan bu yıl 28-31 Ocak tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak olan EMİTT fuarında Van’ı en iyi şekilde temsil edeceğiz.

5. Türkiye’nin sayılı tur operatörleriyle görüşülüp Van Gölü havzası destinasyonunun satışı için birebir girişimler yapılacaktır.

6. Yepyeni bir pazar olan kuzey Irakta’ki Erbil, Zaho, Dohok ve Süleymaniye tur operatörleri Van’a davet edilecek ve 4 ilimizi kapsayacak olan turizm çalıştayı yapılacaktır.

7. TÜRSAB merkez yönetim kurulu ile yapılan çalışma sonucu bölgemize tur yapan ve yapacak olan kültür turu komitesine bağlı acentalar Van’a davet edilecek ve 4 ilimizi kapsayacak olan çalışmalar yapılacaktır.

8. Bölgede ki acentalarımızın bünyesinde yapılan rent a car hizmetinin daha koordineli bir şekilde yapılması için bir komite kurulup etkin bir şekilde işbirliği sağlanacaktır.

9. 2016 yılı içerisinde Türkiye geneli 700-800 civarında tur operatörü ve tur şirketleri ile Van’da bir turizm çalıştayının yapılması sağlanacaktır.

10. Bölgemizde ki haksız kazanç sağlayan kaçak acenta faaliyetleri ve kaçak tur faaliyetlerini yapan tüzel ve gerçek kişilerin üzerine etkin bir şekilde gidilecektir.

11. Geçen yıl toplumsal olaylar yüzünden ertelemek zorunda kaldığımız organizasyonumuz (İran ve bölgemizde ki acentalar) kısa bir süre içinde bir araya getirilecektir.

12. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla daha etkin ilişkiler geliştirilecektir.

 

TÜRSAB NEDİR, NE YAPAR?

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, kısa adıyla TÜRSAB, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak 28 Eylül 1972 tarihinde yürürlüğe giren 1618 sayılı kanun ile kurulmuş, seyahat acentalarının kuruluş işlemlerinden itibaren tüm işlemlerinde yetkili kurumdur. TÜRSAB’ın amacı, seyahat acentalığı mesleğinin ve faaliyet alanının temeli olan Türk Turizm sektörünün gelişimine katkıda bulunmaktır. Seyahat acentaları konusunda şikayeti olan tüketiciler TÜRSAB'a başvurarak çok kısa sürede sonuç alabilmektedir. TÜRSAB, hem yönetim hem de denetim görevi üstlenerek seyahat acentalarının belli bir hizmet kalitesinde hizmet vermesini sağlamaktadır. Ayrıca turizm konusunda kurduğu meslek lisesi ile eğitimli yetişmiş turizmci konusunda da katkı sağlamaktadır. TÜRSAB, bölgesel yürütme kurulları ile ülkenin önemli turizm merkezlerinde çeşitli projelerle faaliyet göstermektedir.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim