Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, barındırdığı çok sayıda bitki türü ile adeta Doğu Anadolu'nun flora cenneti durumunda.

 

Türkiye'nin 3 ülkeye sınır olduğu noktada bulunan ve eteklerinde bin 300 bitki türünü barındıran Ağrı Dağı, dünyada bugüne kadar keşfedilmiş bitki türlerinin yüzde 10'unu bünyesinde bulunduruyor. Etekleriyle zirvesi arasında 50 derece hava sıcaklığı değişimi gözlenen Ağrı Dağı'nın Iğdır Ovası'ndan zirvesine kadar her yüz metrede bir değişen iklimsel yapısı, farklı bitki türlerinin de yetişmesine olanak sağlıyor. Dünya çapında araştırma gerçekleştiren birçok botanikçinin uğrak yeri haline gelen Ağrı Dağı, zengin florasıyla Doğu Anadolu bölgesinin en yoğun bitki çeşitliliğine sahip olma özelliğiyle öne çıkıyor.

 

Iğdır Orman ve su işleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı'nın bölgenin en büyük coğrafi değeri ve en büyük flora deposu konumunda bulunduğunu belirtti. Türkoğlu, "Burada bir bitkinin bitme dönemi, diğer bir bitkinin çiçekleme dönemine denk gelebiliyor. Dünyada bulunan 11 bin bitki türünün yaklaşık bin 300 tanesi Ağrı Dağı'nda yetişmektedir. Buda demek oluyor ki dünya bitkilerinin yüzde 10'u Ağrı Dağı çevresinde yetişmektedir." dedi. Ağrı Dağı'ndaki bitki çeşitliliğinin sebebine değinen Türkoğlu, "Ağrı Dağı hemen hemen yılın dört mevsimi yaşayan özelliğe sahip ve dünyada güzel bir coğrafyaya sahip bir alanımızdır. Ağrı Dağı sönmüş bir volkanik dağ olduğundan her adımda, her 50 metrede farklı bir bitki türü ile karşılaşabilirsiniz." sözlerine yer verdi.

 

Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Temel de Türkiye'nin Avrupa ülkeleri ve bir çok ülkeyle kıyaslandığında en fazla bitki çeşitliliğine sahip  ülkelerden olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünyada bulunan 8 gen merkezi arasında yer aldığını ve bitki bilimi denince akla ilk gelen ülkelerden biri olduğunu belirten Temel, şunları söyledi: "Yaklaşık 800 rakımı olan Iğdır Ovası'nın yanından 5 bin 137 metre rakıma sahip Ağrı Dağı yükseliyor. Iğdır Ovası'nın dört tarafı yüksek dağlarla çevrili ve Iğdır karasal iklimde yer alan bir ildir. Ancak rakımının düşük olması nedeniyle burada farklı bir mikroklima iklim özelliği oluşmuştur. Bundan dolayı gerek rakım farklılığından, gerek ise toprak yapısının farklılığından dolayı Ağrı Dağı'nda bitki çeşitliliği fazladır."

 

Temel, Türkiye'nin bitki zenginliğinin en büyük kaynaklarından birinin Ağrı Dağı olduğunu vurgulayarak, "Burada her yüz metrede bir yağış ve sıcaklıkta artma ile düşme şeklinde bir değişiklik var. Bu, bitki çeşitliliklerinde farklı rakımın meydana getirdiği değişik bitki türlerinin yetişmesine olanak tanıyor.  Iğdır coğrafyası Ağrı Dağı'nın eteğinde yer almış olmasından dolayı büyük bir bitki çeşitliliğine, biyoçeşitliliğe sahip olmuştur" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim