ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ

 

Son dönemlerde savunma sanayinde kendi göbeğini kesen bir ülke olma yolunda emin adımlarla yürüyen Türkiye’de yeni icat ve üretimler ardı ardına gelmeye devam ediyor. Hava ve kara araçlarında kendi araçlarını üretme konusunda çağ atlayan Türkiye’nin bu anlamda eli güçlenmeye devam ederken bu üretim atağına bir katkı da Van’dan geldi. Van’ın Slikon Vadisi olarak nitelendirilen ve her gün yeni bilişim ve üretim tesislerinin kurulduğu Teknokent’te yıllardır üzerinde çalışılan ‘siper’ adlı çelik yelek kamuoyuna tanıtıldı. YYÜ’de yapılan toplantıda hem üretimi hem de kullanılan malzemesi yüzde yüz yerli olan ‘siper’ adlı çelik yelek ile ilgili bilgi verilirken yeleğin roket ve uçaksavar mermilerine bile dayanıklı olduğu açıklandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan YYÜ Rektörü Battal, Van’da üretilen yelek için seri üretim aşamasına gelindiğini söyledi.

 

 

Van YYÜ’de akademik camiya ve üretime katkı sunacak adımlar gelmeye devam ediyor. Son yıllardı önemli çalışmalar ve buluşlarla adından söz ettiren YYÜ’de son teknoloji ürünü de Türkiye’nin son dönemlerdeki savunma sanayi üretimine katkı sunacak olan ‘siper’ oldu. Daha önce nanoteknoloji ile kurşun geçirmez yelek üreten YYÜ Mühendislik Fakültesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, icatlarını bir adım daha öteye taşıyarak devrim niteliğinde bir çalışmayı kamuoyuna tanıttı.

 

 

VE O BULUŞ TANITILDI!

 

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında, ileriki günlerde seri üretimine geçilecek malzemeyle ilgili bilgiler verdi. Daha önce çelik yelek alanında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini anımsatan Battal, bu yıl yeni çalışmalarla malzemenin tank zırhı ve güvenlik kulelerinde de kullanılmasının mümkün hale getirildiğini vurguladı. Rektör Battal açıklamasında: “Biliyorsunuz çok önceden beri Teknokentimizde önemli çalışmalar yapılmaktaydı. Özellikle güvenlik yeleği dediğimiz, çelik yelek kapsamında önemli çalışmalara adım atıldı. Bu geliştirilerek tank zırhına ve güvenlikli kulelere kadar geliştirildi. Üniversitemiz tarafından geliştirilen yelek, çok değişik kapsamda güce sahiptir. Mermilere karşı koruyucu özelliği bulunan çelik yelek, güvenlik kuleleri ve tank zırhı için de geliştirilmiş oldu” dedi.

 

 

TESTLERİ BAŞARIYLA GEÇTİ!

 

Tüm testlerden geçen zırhın seri üretim için son aşamaya geldiğine dikkat çeken Battal, “Tüm testler yapıldı. Bunlarda artık üretim aşamasına geçildi. Üretimine Vanımızın teknokenti içinde devam edilecek. Bu çelik yelek koruma ve güvenlik durumuna göre ceketin içine dahi dikilecek incelikte. Ama güvenlikli yeleğimiz yaklaşık 250-300 gram civarında. Dolayısıyla bu yelek akranları içerisinde hem daha güvenlikli hem de daha hafif bir yelek olarak piyasaya sürülmüş olacak.”

 

 

SERİ ÜRETİME GEÇİYOR!

 

“Biliyorsunuz güvenlik kuleleri son derece önemli, gerek güvenlik güçlerimiz açısından gerekse değişik birimlerin korunması açısından. Bu güvenlik kulelerinde de değişik malzemeler kullanmak suretiyle oraların güvenliği değişik mermilere, silahlara karşı güvenli hale gelmiş olacak. Buradaki buluşlardan en önemlilerinden bir tanesi de tank zırhının olmasıdır. Tanklar savaş meydanlarında olsun, güvenlikli bölgelerde olsun çok değişik mermilere muhatap olan araçlardır. Bunların etkin bir şekilde korunması lazım. Bunla ilgili çalışma da iyi bir noktada. Bunla ilgili de seri üretime geçmek için son aşamaya gelindi.”

 

 

 

Editör: TE Bilisim