Birbirinden önemli firmaların Marmara ve İç Anadolu Bölgesi’nde üretim yaparken tamamı yerli bir fabrikayı Van’a kurarak Van’da üretim yapan Dolpinday Boya Fabrikası her geçen gün kapasitesini artırmaya devam ediyor. Nakliye, ulaşım ve Pazar gibi birçok dezavantaja rağmen marka olma yolunda önemli adımlar atan bu firma, aynı zamanda Türkiye’de bir ilki de gerçekleştirmek için gün sayıyor. Santez Projesi kapsamında üniversite ile yürüttükleri bu çalışmanın startını da Mart ayının başı gibi vermiş olacaklar.

Şehrivan Gazetesi olarak her geçen gün yeni yatırımcıların üretime başladığı Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’de yüzde 100 Van merkezli bir firma ile Türkiye’ye açılmaya çalışan Dolpinday adlı firmanın kapısını çalıp kuruluş hikâyesini ve kısa sürede yakalanan başarısını dinledik. 2001’de üretime İŞGEM’de başlayan firma şimdilerde ise OSB’de üretim yapan bir şirket olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Firmanın Genel Müdürü Metin Gökalp’in ağzından dinlediğimiz firmanın kuruluş hikayesi ve yükseliş süreci ise şöyle:

Öncelikle bize bu fabrikanın kuruluş hikayesini anlatır mısınız?

Firmamız 2001 yılında İŞGEM’de kuruldu. Deprem döneminden önce burada temelleri attık. Ancak deprem nedeniyle 2012 yılının ortalarından itibaren burada faaliyet göstermekteyiz. Yani yaklaşık olarak 2 yıldır buradayız. Bin 600 metrekarelik bir kapalı alanımız ve 5 bin metrekarelik açık alanımız var. Fabrikanın üretimde ve diğer işlerde çalışan kişi sayısı toplamda 17 kişidir. Bunun yanı sıra üretim kapasitesi tek vardiyada, herhangi bir ek işçi alınmadan, mevcut düzeyde, aylık 700 ton civarındadır. Yıla tekabül ettiği zaman bu 8 bin, 9 bin tona çıkmaktadır. İki vardiya da bu fabrikanın üretim kapasitesi 15 bin ile 20 bin ton aralığındadır. Şuan 400’e yakın bir bayimiz var. Mevcut kapasitenin ancak satış konumu itibariyle yaklaşık olarak 5’te 1’ni üretip, satabiliyoruz. Ürünler konusunda fiyat listelerimiz var. Bunun yanı sıra müşterimizin istediği rengi seçmesi için renk kartelamız var. Bu renk kartelamızda su bazlı; 30 iç cephe, 30’da dış cephe renklerimiz bulunmaktadır. Birde bunun yanı sıra sentetik bazlı yani yağlı boya anlamında bir kartelamız bulunmaktadır. Biz bunları bayilerimize veriyoruz. Bu konuda çok talep gören ve az talep gören renkler bulunmaktadır. Çok giden renkleri stokluyoruz, az giden renkleri ise siparişlerle üretime gidiyoruz. 24 saat içerisinde biz malımızı bayimize teslim ediyoruz. Devamlı bayilerimize ziyaretlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca 2 senedir portföyümüzde olan 7 kalem TSE’miz var. Bu TSE’lerde bildiğiniz gibi önemlidir. Özelliklede kamu mal alımlarında TSE şartı bulunmaktadır. TSE şartını bayiler nezdinde karşılamış oluyoruz. Fabrika içerisinde bir kurumsallaşma hareketi ile üretimin standartlara oturması için de çalışmalara yapılmaktadır. Bu sene ayrıca ihracata önem vermek istiyoruz. Bununla ilgili olarak fabrikamıza gelen heyete de biz bunu bildirdik. Bizde kurum olarak bu bölgeye ve dışarıya giden kurumların ziyaretine iştirak etmek istiyoruz. Bu konuda gittiğimiz yerlerde ihracat için çalışmalar yapmak istiyoruz. Irak’ta bunu yapmak istiyoruz, yakın zamanda Suriye ile bu belki başlar, Afrika ülkeleri geneli ve Türki Cumhuriyetleri geneline ihracat yapılması için çalışmalara başladık.

Şu anda Türkiye pazarının neresindesiniz? Pazar ağınız nerelere kadar ulaştı?

Şu an için Doğu Anadolu’da belli bir bölgede varız. Şimdi ise Güneydoğu Anadolu’ya geçmek istiyoruz. İlk olarak da Siirt ve Batman bulunmakta ve daha sonra Diyarbakır açılmak istiyoruz. Bunun yanın da yine Doğu Anadolu bölgesinde eksik kalan, Elazığ ve Malatya hattını açmaya çalışıyoruz. Erzincan’a Kars ve Ağrı hattını da devreye alacağız. Bu şekilde çalışmalarımız var. Bunun yanı sıra birde Kayseri’de bir toptancımız bulunmaktadır. Bu bölge de bizim için bir handikap, daha doğrusu bizler için işin zorluğu nakliye kısmıdır. Örnek olarak biz buradan Iğdır’a sevkiyat yaptığımız zaman gerek bizim kendi araçlarımız olsun gerekse de diğer araçlarla olsun kova başın 4 liralık bir ödeme yapıyoruz. Dolayısıyla bizim için en iyisi toplu götürüp orada perakende dağıtılmasıdır. Yani şuan toptancı oluşturmanın peşindeyiz.

Ya üretiminiz? Geçmiş yıllara baktığımızda firmanın durumunu nasıl görüyorsunuz?

2013 yılında bin 500 tonluk satış yaptık, buda önemli bir rakam. Boya sektöründe bin 500 ton satış yapmak demek Türkiye’de ilk 100’e girmek demektir. Bu seneki yani 2014 yılındaki amacımız ise bunu 2 bin 500 tona çıkarmaktır. Bu rakama da ulaşmak için mevcut bayilerin yanına yeni bayiler eklememiz gerekmektedir. Bu nedenle bizlerin reklam çalışmalarına da ayrıca önem vermemiz gerekmektedir. Bizim insanımız reklamı seven bir toplum. En büyük eksiğimiz, ürün kapasitemiz tam olmasına rağmen reklamdan dolayı layık olduğumuz yerde değiliz. Bu sene ayrıca reklam avantajımızı da kullanacağız. Bununla birlikte satışımızı 2 bin 500 tona çıkmayı planlıyoruz. Firmanın mali güç olarak da şu anda belli bir kapasitesi var. Bu giderleri de karşılayacak seviyede bir mali güç var. Ayrıca bizim sektörümüzün bir özelliği var. Vadeli satış olayı yani bizim sektörde bayiler nezdinde genellikle çalışma aralığımız 150 ile 180 gün aralığında vadeli satış şeklinde gerçekleşiyor. Bunun ayrıca bir de stok maliyeti var. Bunlar bir araya geldiğinde şuan itibariyle fabrikanın bunu maddi anlamda karşılama imkânı bulunmaktadır. İleri ki zamanlarda önemli tedbirlerin alınması yönünde çalışmalarımız yapılıyor.

Fabrikanın kurucuları kimler?

Burası Gülerbay A.Ş olarak faaliyet gösteriyor. Toplamda 4 ortağı var ve hepsi de Vanlı yatırımcılar. Biz daha önce, DAKA ile %50’li hibe destekli proje yürüttük. Bu kapsamda fabrikadaki cihazların ve tezgahların belli bir bölümünü temin ettik. Bunun yanı sıra yine KOSGEB’in kredi ve destekleri var. Ayrıca Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında SANTEZ adı altına projeler var. Biz kuruluş olarak bu destekleri takip eden bir kurumuz. Benim Van’da yatırım ve proje yapmak isteyen iş adamların ve yatırımcılara tavsiyem, firma olarak da görüşümüz böyle; bu bölge canlı bir bölge, tüketim olarak da çok ciddi anlamda bir yükseliş var. Yeter ki planlama doğru yapılsın ve bu yatırımlar uygun şekilde revize edilsin. Biz bu bölgenin daha da kalkınacağını, bu bölgeye daha çok yatırımın yapılacağını tahmin ediyoruz ve Van’ın Doğu Anadolu bölgesinde lokomotif bir şehir olacağına inanıyoruz. Çünkü ihracat anlamında çok müsait, dış hatlara da çok yakın bir durumda ve birçok bölgeye de toptancılık yapılabilir. Bu nedenle yatırımın daha da yükseleceği inancındayız.

OSB’de yatırımcıların sayısı gün geçtikçe yükseliyor. Siz de bu anlamda Van’ı temsil eden firmalardan birisiniz? Buradaki durum nedir?

Şu anda Organize Sanayi Bölgesi yatırım anlamında 100’ün üstünde kuruluş barındırıyor. Bunun yanı sıra yatırım için sırada bekleyen birçok yatırımcı da bulunuyor. Alınan ilave tedbirler ile de OSB’nin daha da büyüyeceğine ve yakın bir zamanda gerçek bir Organize Sanayi Bölgesi hüviyetine kavuşacağını düşünüyoruz. Ayrıca, OSB’nin girişinde bir Fuar Kongre Merkezi yatırımı yapılıyor. Nisan ayında açılacağı söyleniyor. Açılış ile birlikte ilk olarak bir inşaat malzemesi fuarı yapılacak. Bizler de fuara iştirak edecek ve o fuarda bulunacağız. Biliyorsunuz gerçek kuruluşlar fuarlara iştirak ettiklerinde KOSGEB’ten fuar desteği alabiliyorlar. Bizde o zaman bunu kullanacağız. Sonuç olarak OSB’nin yakın bir zamanda daha gelişmiş bir konuma erişeceğini düşünüyoruz. Altyapı sorunları, enerji, su, yol gibi hususlar büyük ölçüde halledilmiş durumda ve çalışmalarda devam ediyor. Yakın bir zamanda geriye kalan tüm sıkıntılarında giderileceğini tahmin ediyoruz. Yollar çok güzel bir hal almış durumda ve buda bizleri çok iyi bir şekilde etkilemektedir. Bunlar OSB’de yapılacak yatırımlar için tetikleyici işlerdir.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Size bu ziyaretiniz ve böyle bir imkânı sağladığınız için firmamız adına ayrıca teşekkür ediyoruz.

TARİHÇE
Gülerbay A.Ş 2001 yılında, Van’da inşaat grubu boyaların üretimini yapmak ve pazarlamak amacı ile kurulmuştur. 2011 yılı sonralarına kadar, İŞGEM Van’da üretim faaliyetlerini sürdürmüş; 2012 yılı başında ise Van Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan üretim tesislerini oluşturmuştur.

MİSYON
Tüm müşterilerimizin sürekli memnuniyetini sağlam üzere, üst düzey kalite anlayışımız çerçevesinde, bilgimizi ve iletişimimizi devamlı artırarak boya pazarındaki seçkin boya markaları arasında yer almak.

VİZYON
* Sürekli olarak kaliteli ürünler üretmek
* Çağdaş ARGE faaliyetlerine imza atmak
* Tüm çalışanlarımızın memnuniyetini sağlamak
* Tüm müşterilerimizin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak
* Topluma sorumluluk bilinciyle çevreye zarar vermemek


ÖNDER ALTINAL/ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim