ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Turizmin ve Van’ın turizmdeki yerinin sıkça konuşulduğu süreçte Van’da bir önemli toplantı daha gerçekleşti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Bölgesi Seyahat Acentaları ziyaretlerine Van ile başladı. 2019 yılının başından beri birçok kez seyahat acentalarıyla bir araya gelerek, bilgilendirme toplantıları yapan TÜRSAB Heyeti’nin bu seferki durağı Van oldu. Kent ve bölgedeki turizmcilerin katıldığı toplantıda turizm konuşulurken Van ile ilgili önemli konular ön plana çıktı. Van’ın İranlı turistler ile yakaladığı ivmeye ek olarak yeni pazarlara yönelmesi gerektiğinin öne çıktığı toplantıda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya, tek pazara bağımlılığın doğru bir strateji olmadığını belirterek, “Van için alternatif pazarlara yönelmek gerekiyor.” Dedi. Öte yandan Van’da son zamanlarda uçuşlarda yaşanan sıkıntılarla ilgili de değerlendirme geldi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Bölgesi Seyahat Acentaları ziyaretlerine Van ile başladı. 2019 yılının başından beri birçok kez seyahat acentalarıyla bir araya gelerek, bilgilendirme toplantıları yapan TÜRSAB Heyeti’nin ilk durağı Van oldu. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ve beraberindekiler Van ziyaretleri kapsamında Hilton otelde acente sahipleri ile bir araya gelerek, öneri ve sorunları dinledi.

“MESLEKTAŞLARIMLA BİR ARADA OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUM”

Toplantıda ilk olarak bir konuşma yapan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Doğu Anadolu Bölgesi’nin en hareketli turizm ve ticaret kenti olan Van’da, siz değerli meslektaşlarımla bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Van ilimiz, gerek tarih öncesi uygarlıklara yaptığı ev sahipliği gerekse bir geçiş güzergâhı kimliği taşımasıyla çok önemli bir turizm destinasyonu. Seçildiğimiz günden bu yana seyahat acentalarımız arasındaki bağı daha da kuvvetlendirmek ve yeni pazar imkânları oluşturabilmek adına 5 info gezisi düzenledik. Bu geziler çerçevesinde 1040 meslektaşımızla bir araya geldik. 20’nin üzerinde workshop ve çalıştay ile seyahat acentalarımızı tanıtarak, iş imkanlarını geliştirmeye devam ediyoruz” şeklinde söze başladı.

“İRAN İLE OLAN TURİZM İLİŞKİLERİNE SON DERECE ÖNEM VERMELİYİZ”

Bağlıkaya, seyahat acentaları tarafından merakla beklenen ve birinci gündem maddesi durumunda olan yeni yasaya da konuşmasında yer verdi. Bağlıkaya, “Bölgedeki en büyük sorunun uçak seferleri sayısının azlığından kaynaklandığının farkındayız. Uçak seferlerini artırmak için gerekli görüşmelere başladık. Yeni yasamız sayesinde seyahat acentalarımızla rekabet eden havayolu firmaları ile de mücadele edebileceğiz. Bunun yanı sıra Van’ın jeopolitik konumundan ötürü İran ile olan turizm ilişkilerine de son derece önem vermemiz ve geliştirmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi. TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, bölgenin ana sorunu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bağlıkaya, yeni yasanın sorunların çözümü konusunda önemli bir nokta olduğunu kaydederek, Van ilinin alternatif turizm pazarlarına yönelmesi gerektiğinin gündeme geldiği gecede gastronomi turizmi, doğa ve alternatif turizm ile ilgili de istişareler gerçekleştirildi.

“VAN’A 500 BİNE YAKIN ZİYARETÇİ GİRİŞ YAPMIŞTIR”

Bağlıkaya, “Bu güzellikleri görmek için kentte her yıl birçok insan gelmektedir. Geçtiğimiz yıl Van’daki 77 konaklama tesisine toplam 500 bine yakın ziyaretçi giriş yapmıştır. Yatırımcıların bölgeye yönelmesiyle Van’daki nitelikli yatak sayısında artışlar bölgeye olan ilgiyi çok net göstermektedir. Özellikle İran gibi komşu ülkelerden çok sayıda misafir ağırlayan Van’ın turizm potansiyelinin bunun çok daha üzerinde olduğunun farkındayız. Bölge turizmini geliştirmek için yılardır verilen çabalar boşuna değildir ve bunun meyvelerini yavaş yavaş topluyoruz. Van turizm fuarının bölge turizmin gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. Biz de TÜRSAB olarak bu fuara her yıl katılarak destek veriyoruz.” Diye konuştu.

“TEK PAZARA BAĞIMLILIK DOĞRU BİR STRATEJİ DEĞİLDİR”

Van’ın İran dışında alternatif pazar olan Irak ve Azerbaycan gibi komşu ülkelere yönelmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Bağlıkaya, “İran’a uygulanan ambargo nedeniyle yaşanan ekonomik daralma başta siz turizmciler olmak üzere bölge esnafına ve insanına olumsuz yansıyor. Geçmiş yıllarda özelikle İran’ın en önemli bayramlarından olan nevruz döneminde Van’daki tesisler dolup taşıyordu. Uluslararası siyasete bağlı olarak gelişen bu durumun kısa vadede sona ermesini umut ediyoruz. İran pazarını daha da geliştirmek için TÜRSAB olarak şubat ayıda İran’da düzenlenen Tahran Turizm Fuarına 200 metrekarelik bir stantla katıldık. Fuar döneminde İran Havayolu Ulaşımı ve Turizm Acenteleri Birliği’yle iki ülke turizmini geliştirmek için işbirliği anlaşmaları imzaladık. Turizmciler bilir ki tek pazara bağımlılık doğru bir strateji değildir. Van için alternatif pazarlara yönelmek gerekiyor. Özellikle iç pazar olan Irak ve Azerbaycan gibi komşu ülkelere yönelmek ve ardından da farklı ülkelerden gelebilecek ziyaretçilerin dikkatini çekecek turistik rotalar ve ürünler oluşturmakla işe başlayabiliriz” şeklinde konuştu.

“BİLET İÇİN UYGULANAN FİYAT POLİTİKALARI ADİL DEĞİL”

Uçak bilet fiyatlarının bölgenin önemli sorunu haline geldiğine dikkat çeken Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnternet sitelerinde biletler için uygulanan fiyat politikaları ve alınan servislerin adil olmadığını başından beri söylüyoruz. Bunun için yasamızı bekliyoruz. Neden bekliyoruz? Çünkü yasamızda çok net bir biçimde rekabetle ilgili bir takım yetkiler ediniyoruz. Rekabete müdahale etme gibi bir hakkımız doğacaktır. İşte biz bunu bekliyoruz. Yoksa klasik olarak gidip uçak firmalarına dava açabiliriz. Onlarla ilgili her türlü yasal aksiyonu yapabiliriz ama şu an elimizde var olan yasanın uzun dönemde bizi bir yere götüreceğini görmüyoruz. Biraz daha sabrederek yeni yasayla birlikte aksiyon alma şansımız olacaktır.”

TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe’nin de bir konuşma yaptığı program, soru cevap bölümüyle son buldu. Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ’un da konuklar arasında yer aldığı toplantıya, TÜRSAB yönetim kurulu üyeleri, BTK Başkanları, Doğa Gençlik ve Alternatif Turizm, Gastronomi Turizmi, Incoming Turizmi, M.I.C.E. Turizmi ve TOAR İhtisas Başkanlarının yanı sıra Hakkari, Muş ve Bitlis’ten çok sayıda seyahat acentesi temsilcilerinden oluşan kalabalık bir heyetle katılım sağlandı.

TÜRSAB heyeti önceki gün ziyaretler kapsamında ise Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’i makamında ziyaret eti. TÜRSAB heyeti ilerleyen günlerde turizm sorunlarını yerinde inceleyerek, çözümler aradığı bilgilendirme toplantılarına devam

Editör: TE Bilisim