Özelleşmeyle birlikte Türkerler Holding bünyeside faaliyet gösteren VANGÖLÜ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. (VEDAŞ) Müdürü Zafer Turut Serhad FM'de katıldığı programda Van'ın elektrik sorunu ve diğer bir çok konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Van'da bir çok yeniliğin de hazırlıklarını yaptıklarını söyleyen Turut program boyunca önemli konulara değindi.

KAHVALTI REKORUNUN ANA SPONSORU OLDULAR

İlk olarak Van TSO öncülüğünde yapılacak olan Van Kahvaltısı Rekor denemesindeki sponsorlukları hakkında konuşan Turut, "Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Necdet TAKVA’ya, Şirketimize yaptığı ana sponsorluk teklifi için teşekkür ederim. VEDAŞ olarak Van’a ve Bölgeye büyük katkılarının olacağına inandığımız, kültür ve coğrafyamızı tanıtacağımız bu organizasyona sponsor olmak bizler için onur ve şereftir. Maalesef bölgemiz ezberlenmiş düşünceler nedeni ile yanlış tanıtılmakta ve tanınmaktadır. Örneğin; geçen hafta güneş enerjisi sistemi için misafir ettiğimiz Türk ve İtalyan ortaklı şirketin yetkilileri şunları ifade ettiler: “Biz Van’ı böyle bilmiyorduk. Hem coğrafi güzellikleri hem de sıcakkanlı insanları ile harika bir şehirmiş.” Bölgemizin ve insanımızın tanıtımı için çok önemli olduğuna inandığım bu organizasyona 1800 kişilik VEDAŞ ailesi olarak katılacağımızı ve tüm halkımızın da katılmasını beklediğimi ifade etmek isterim." dedi.

Turut bu konuyla ilgili görüşmesinin ardından VEDAŞ bünyesinde yapılan ve yapılacak olan çalışmaları şu şekilde paylaştı:

FAİZ AFFI

Van, Bitlis, Muş Ve Hakkari illeri sosyo-ekonomik sıralamada sonlarda yer aldığı için Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Kazım TÜRKER tarafından elektrik borcu olan abonelere faiz affı uygulaması getirilmiştir. Bu uygulama ile yaklaşık 220.000.000,00 TL alacaktan vazgeçilmiştir. 31.12.2013 tarihinde faiz affı uygulaması bitmişti ancak müşterilerimizden gelen yoğun talep üzerine bu affın süresini uzattık. Ne zaman ki affa ilgi azalır o zaman bizler de bu uygulamayı sonlandırırız. Şu an için beklediğimiz ilgiyi göremediğimiz için faiz affında sürenin daraldığını vurgulamak isterim. Ayrıca faiz affından yararlanmayan müşterilerimizi daha sonrasında gerek elektrik kesimi gerekse de icra davaları gibi sıkıntılı süreçler beklemektedir. Müşterilerimizin, ileride daha büyük sıkıntılar yaşamamaları için süresi daralan faiz affı uygulamasına ilgi göstermesini beklemekteyiz. Mali durumu ne olursa olsun mutlaka borçlu abonelerimiz veznelerimize gelsin. Bizler onların gelir gücüne göre bir ödeme planı yaparız. Bizler her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız yeter ki borçlu abonelerimiz bizlere gelsin ki daha sonra mağduriyet yaşamasınlar.

BORÇTAN DOLAYI ELEKTRİK KESİMİ

Geçmiş borçları, cari faturaları tahsil etmek ve müşterilerimize ödeme alışkanlığı kazandırmak için yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Özelleşmeden sonra faturalarını düzenli ödeyen müşterilerimizin oranı % 35’ler seviyesinde idi. Yaptığımız çalışmalar ve bilgilendirmeler sonucunda bu oranı % 60’lar seviyesine çektik. Hedefimiz % 90 oranında fatura ödeme alışkanlığını Bölgemize kazandırmaktır. Bu vesile ile müşterilerimiz şunu da bilmeli; faturalarını yasal süresi içinde ödemeyen tüm abone gruplarının elektrikleri EPDK mevzuatı gereği kesilecektir.
Vezne merkezlerine uzak olan yerlere veznelerin açılması, elektrik faturalarının son ödeme tarihlerinin müşterilerimiz tarafından belirlenebilmesi, SMS ile fatura bilgisi gönderilmesi gibi ödeme kolaylığı sağlayacak çalışmaları da sürdürmekteyiz.

“Son Ödeme Tarihini Müşterilerimiz Belirleyebilecek”

Elektrik faturasının son ödeme dönemi ile maaş dönemleri uyuşmayan mesken abonelerimiz artık son ödeme tarihlerini kendileri belirleyebilecektir. Bankalara otomatik ödeme talimatı veren müşterilerimiz, merkez veya ilçe ofislerimize gelerek protokol imzalamaları sonucunda fatura tarihlerini kendileri belirleme imkânına kavuşabilecektir.

“Elektrik Faturaları Artık SMS ile Telefonlara Gelecek”

Sistemimizde GSM numarası kayıtlı olan müşterilerimize; fatura bilgileri, gecikmiş fatura borçları, elektrik arıza ve şirketimizin uygulamalarına yönelik SMS gönderme uygulamasına da başlamış bulunmaktayız. Sistemimizde GSM numarası kayıtlı olmayan müşterilerimiz en yakın şubemize gelerek ya da 0432 271 09 00 numaralı telefonu arayarak sisteme kayıtlarını yaptırabilirler.

“Sokak Aydınlatmaları”

Şirketimiz, Genel Aydınlatmalar konusunda EPDK mevzuatlarına ve denetimine tabidir. Şirketimiz genel aydınlatmaların faturalarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göndermektedir. Bakanlığımız da Hazineden aldığı ödeneği Şirketimize göndermektedir. Bakanlıkların sıkı denetimlerine tabi olduğumuz için keyfi bir uygulamanın içerisinde olmamız asla söz konusu olamaz.
Lisans sorumluluk alanımızda yer alan il, ilçe ve köylerde genel aydınlatmaların tamamını aktif hale getirmek için seferber olduk diyebilirim. Bu vesile ile haziran ayı sonunda yanmayan sokak aydınlatmasının kalmayacağını Bölge halkına müjdeliyorum.

“Elektrik Hatlarının Bakımı ve Arızalar”

Kış şartlarının çok çetin geçtiği Bölgemizde özellikle kaçak elektrik kullanımından kaynaklanan arızalar yaşanmaktadır. Kış aylarında % 130 kapasite ile çalışan trafolarımızda ve şebekelerimizde; yaz aylarında bakım ve onarım çalışmaları yapmaktayız. Çalışmalarımızı hafta sonları yürüttüğümüz için bazı mahallelerde bakımdan kaynaklanan elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Bu çalışmaları şimdi yapmazsak kış aylarında çok ciddi sıkıntılar yaşarız. Vatandaşlarımızdan bu konuda anlayış göstermelerini bekliyoruz.

“Kaçak Elektrik Kullanımı”

Maalesef kaçak elektrik kullanımı Bölgemizin bir gerçeği. Biz istiyoruz ki Bölge insanı kaçak elektrik ile birlikte anılmasın, ismi temiz kalsın. Ancak yapılan ölçümler sonucunda kayıp-kaçak elektrik oranında artış olduğunu görmekteyiz. Şu an % 60’lar civarında bir kaçak elektrik kullanımı söz konusu. Ama burada değinmek istediğim başka bir konu var: Kaçak elektrik kullanan kişiler nasıl olsa bedava diyerek insafsızca elektrik israfı yapmaktadırlar. Daha önce de söyledim; 100 litrelik mavi bidonlara rezistans atarak suyu ısıtan, su buharlaşınca soğuk su ekleyerek onu da ısıtmaya devam eden ve bu şekilde 24 saat elektrik israf eden insanlar var. Biz diyoruz ki kaçak da olsa elektriği ihtiyacınız kadar kullanın. Eğer böyle bir yol tutulur ise kaçak kullanımı % 30’lar civarına düşer ki bu da Şirketimizin ayakta durabilmesi, yatırımlarımızın daha da artması yönünde ciddi katkılar sağlayacaktır.

“Çağrı Merkezi”

Çağrı Merkezinin kurulması yatırım programımıza alındı. Maliyet hesabı yapıldı, bir ay içerisinde de teklifler alınacaktır. Tahmin ediyorum, 2014 yılı içerisinde Çağrı Merkezimiz hayata geçecektir. Çağrı Merkezinin hayata geçmesi ile müşterilerimiz fatura itirazı, elektrik arızaları, kesintiler, sayaç değişikliği gibi her konuda bizlere ulaşabileceklerdir. Daha sonra bu talepler ilgili birimlere iş emri olarak gönderilecek ve yasal süresi içerisinde sonuçlandırmaları istenecektir. Özellikle muhtarlarımızın bu konuda çok şikayetleri oluyordu, inşallah Çağrı Merkezinin kurulması ile iletişim kaynaklı bir sorunumuz kalmayacaktır.

Çağrı Merkezimiz Van’da kurulacaktır ancak Muş, Bitlis ve Hakkari illerine de 7 /24 hizmet verecektir. Geniş kapsamlı iletişim ağı oluşturabilmek adına 3 vardiyalı sistemde her vardiyada duruma göre 20 personel görevlendirmeyi düşünmekteyiz. Daha öncede vurguladığım gibi istihdam anlamında Şirketimiz, Bölgemiz için büyük bir şanstır.

Son olarak VEDAŞ olarak bizler; Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerinde yaşayan tüm halkımızın hizmetindeyiz. Şirket olarak tek gayemiz; EPDK mevzuatları ve ilgili kanunlar çerçevesinde elektrik dağıtım hizmetini en iyi şekilde sürdürmektir. Bunun dışında başka bir gayemiz yoktur. Son zamanlarda kulağımıza gelen ve basında takip ettiğimiz bazı söylentilere halkımız itibar etmesinler. VEDAŞ ailesi olarak tüm çalışanlarımız ile var gücümüz ile çalışmalarımızı ayrım gözetmeksizin sürdüreceğiz..

Editör: TE Bilisim