Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) Bölge Müdürü Zafer Türüt, son günlerde vatandaşların tepkisine neden olan elektrik kesintilerinin kaçak elektrik kullanımı ve aşırı yüklemeden kaynakladığını söyledi.

VEDAŞ Bölge Müdürü Zafer Türüt, son zamanlarda yaşanan elektrik kesintilerini değerlendirdi. Kışın aşırı yüklemeden arızalanan trafo ve kabloların bakım ve onarımlarını yaptıklarını dile getiren Türüt, “Dağıtım şirketimiz bölgemizde 4 ile 25 ilçeye ve yaklaşık 2 bin köyde yaşayan 2 milyona aşkın bir nüfus hizmet götürmektedir. Bölgemizin coğrafi yapısı çok zor. Yaklaşık 47 bin kilometrekarelik bir alana hizmet götürmekteyiz. Kış aylarında malumunuz elektrik arızaları tamamen aşırı yüklemeden, kaçak elektrik kullanımından dolayı oluşmaktadır. Hakikatten biz bunu bir bahane, vatandaşlarımıza karşı bir bahane arkasına sığınmak için söylemiyoruz. Elektrik kesintileri kış aylarındaki kayıtlarımıza baktığımızda yüzde 93 tamamen aşırı yüklenmeden, kaçak elektriğin kullanımının yoğun olduğu bölgelerde oluşmaktadır. Yani 100 arızanın 93 tanesi aşırı yükleme ve kaçak elektrik kullanımından kaynaklanmaktadır. Biz yıllık 4 milyar kilovat elektrik alıyoruz. Bunun yüzde 65’inin tüketimini kış aylarında yapmaktayız, yüzde 35’ini de yazın tüketiyoruz. Yani 6 ayda yüzde 65 enerjiyi tüketiyoruz. Demek ki bölgemizdeki aşırı derecede kaçak elektrik kullanımı ve bunun ısınmada kullanımı ne derece vahametli sonuçlar doğurduğu ortada. Vatandaşlarımıza hep söyledik. Kaçak elektrik kullanımı hak ihlali, kul hakkı olduğunu söylemekteyiz. Kış aylarında bunu yaşarken yaz aylarına geldiğimizde ise, kış aylarında bizim kaçak elektrik ve aşırı yüklemeden dolayı zarar gören trafolarımız, panolarımız, hatlarımız, özelliğini kaybeden iletkenlerimiz bu sefer bakıma alıyoruz. Bunları iyileştirme, bunları yenileme, bunlara ilave etme, bunların kapasite artırımı yapmak suretiyle bir takım hizmetler, bakım onarımlar ve yatırımlar yapmak zorunda kalıyoruz. Bunları yaparken de enerjili hatlarda mecburen programlı kesintilere gidiyoruz. Bunu 48 saat önceden basın yayınla bildiriyoruz. Yaz aylarında özellikle bakım onarım, ağaç kesimi ve budaması yapmaktayız. Bir de Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) var, tabi yazın bakım onarım yaptığından onlardan da kaynaklanan kesintiler olmaktadır” dedi.

Kaçak elektrikle mücadele konusuna da değinen Türüt, “Kaçakla mücadelemiz geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl daha da şiddetli devam etmektedir. Özellikle biz eleman artırımı yaptık. Bizim ekipler sürekli gezerek sahada denetim altında tutmaktadır. Özellikle alışkanlık yapmış aboneler, onları sürekli denetim altında tutmak suretiyle ve haftada bir veya iki gün elemanlarımızla topyekun, bayan personeller, müdürler, şefler, ben dâhil her cumartesi sahadayız. Şehir merkezinde veya belli bir ilçeyi seçiyoruz ve kaçak elektrik denetimi yapıyoruz” diye konuştu. Vatandaşlara çağrıda da bulunan Türüt, “Kaçak elektrik hem vatandaşımıza hem memleketimize zarar verdiği gibi kul hakkıdır ve haramdır, lütfen kaçak elektrik kullanmayın” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim