Van’ın Tuşba İlçesi’nde öğrenciler arası düzenlenecek olan ‘Umre Ödüllü Yarışma’ için öğrencilere ‘Peygamber Efendimizin Hayatı’nın anlatıldığı kitaplar dağıtıldı.

 

Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırılması ve Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) hayatının öğrenilmesi amacıyla Tuşba Kaymakamlığı, Tuşba Belediyesi, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Tuşba Müftülüğü ve Sancaktepe İmam Hatip Mezunları Mensupları Derneği (SİMMDER) işbirliği ile düzenlenen yarışma için kampanyaya start verildi. Tuşba ilçesinde bulunan Abdurrahman Gazi Lisesi’nde düzenlenen toplantıda yarışma ile ilgili bilgiler verildi.

 

Toplantının açılış konuşmasını İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani’nin yapmasının ardından Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kirekin, konu Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) hayatı olunca akan suların durduğunu belirtti. Bu anlamda bütün randevularını iptal ederek, buraya geldiklerini anlatan Kirekin, “Çok güzel bir fikir, ben emeği geçen bütün kurumlarımıza çok teşekkür ediyorum. Geçmişte bu takım çalışmalar yapıldı ama farklı yönlere çekildi. Amaç kitap satmakmış ama şimdi burada kitapta bedava. Hele Peygamber efendimizin hayatını okumak onu tanımak çok ayrı bir duygu. İçinde çok sayıda da ödül var ki motive edici kaynak. Amaç ödül değildir. Amaç peygamber efendimizi yakından tanımak.  Sayın Valimiz İbrahim Taşyapan’da bu yarışmanın çok gurur verici bir yarışma olduğunu belirterek, tebriklerini ilettiler. Bu sürecin içerisinde de kendilerinin olacağını söylediler. Başı ortası ve sonu da hayır olacak bir çalışma, ben okul idarecilerimizin öğretmenlerimizin buna yoğun ilgi göstereceklerini düşünüyorum. Öğrencileri bu konuda motive edeceklerini düşünüyorum hayırlı olsun diliyorum” dedi.

 

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, ise bu toplumda en büyük eksikliğin kitap okumada olduğunu gördüklerini belirtti. Özgökçe, “Eğer okuyan eğer yazan ve bu konuda dertlenen büyük bir kitle olursa, memleketimizin, bölgemizin ve ülkemizin dolayısıyla insanlarımızın hayat kalitesinin yükselebilmesi için önümüzde bir engel kalmayacaktır. Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü olarak öğrencilerimizin gençlerimizin ve özellikle kadınlarımızın engellilerimizin yanında olmamız gerek. Sosyal belediyecilik anlamında da ne gerekirse elimizden geleni yapacağız. Bugünde peygamber efendimizi tanımak onu ziyaret etmek adına bir okuma ve okuduktan sonra bir imtihan sonucu bunu hayatlarına yansıtacaklar. Sünneti Seniye uygun bir yaşantıyı bu gençlerimiz yaşayabilsinler diye inanıyoruz ki bu okuma programı çerçevesinde özellilikle toplumumuzun en büyük eksiği olan okuma seviyesini arttırarak, çok okur yazar seviyesi yüksek toplumumuzda hem bu dünyada hem de uhrevi hayatları içerisinde gerekli donanıma sahip olabilmeleri adına çok güzel bir proje bu. İnanıyoruz ki bu süreçte öğrencilerimiz bu kitaplara sahip olduktan sonra her bir bireyin kendilerine bu dünyada rehber edinebileceği başta peygamber efendimiz ve ashabını tanıdıkça inanıyoruz ki mertebemizde de bir değişiklik olacak. Başta biz yerel yöneticiler olmak üzere, tüm yönetici kardeşlerimizle ve öğrencilerimizle beraber biz kendimize örnek edinirsek, inanıyoruz ki bu dünya yaşanır hale gelir. Aksi takdirde şuanda görüyorsunuz etrafımız başta Suriye olmak üzere, başta Sur olmak üzere, Cizre, Silopi’de yaşam adına insanlık adına çok ciddi dramlar var.” Dedi.

 

Başkan Özgökçe açıklamasının devamında şunları söyledi: “Tabi bunun da yegane sebebi hakikaten bizlerin Peygamber efendimizin sünneti seniyesinde uzak durmamızdan dolayıdır. Eğer biz bunları okudukça, sünneti seniyeye uygun hayat yaşadıkça, inanıyorum ki toplumumuz kardeşlik huzur barış önemli olan insanın bu dünyası ile birlikte ahreti. Çünkü biz şuna inanıyoruz Peygamber efendimiz bu kainatta yaratılış sebebi olmak ile birlikte bizlerin insanoğlu olarak burada geçireceğimiz ömrümüzün de daha yaşanılır bir şekilde başta anne babalarımız, başta bulunduğumuz toplumun değerlerine, başta vatan dediğimiz, mukaddesat dediğimiz değerlere olan bütün saygınlığı inşallah bu gençlerimiz bu hayatı okuyunca anlayacaklardır. Ayrıca eğitime de katkı sunacağız. Zamanın kış aylarına da denk gelmesi kışın uzun gecelerinde bu gençlerimiz hem okullarını hem de kitaplarını okuyacaklardır. Okudukça da önlerinde hedef var. Bu hedefe ulaşabilmeleri adına çocuklarımızın hepimizin desteği ile hayatları değişecektir. Okudukça çocuklarımızın okuma zevki artacak, Bir mümin bir Müslüman olarak mutlaka okumamız gerekiyor. Okuduktan sonrada bunu yaşamamız gerekiyor. Tuşba Belediyesi olarak bu tür projelere her zaman açığız. Siz kurumlarımızın da bu anlamdaki projelerini bekliyoruz. Tekrar bu projeye emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

 

Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Zahir Demirel’in de kısa bir konuşma yapmasının ardından Peygamber efendimizi tanımak ve ziyaret etmek kapsamında düzenlenecek olan yarışma ile ilgili bilgiler verildi. 5 Nisan 2016’da düzenlenecek olan yarışmada öğrencilere dağıtılan ‘Peygamber Efendimizin Hayatı’ adlı kitaplarda test usulü sorular sorulacak. Sadece Tuşba İlçesi’ne bağlı okullardaki öğrencilerin girebileceği sınavda 70 sorulacak. Her öğrencinin kendi okulunda gireceği sınav okul idarecileri ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri aracılığı ile yapılacağı belirtildi. Yarışmada dereceye giren ilk 5 öğrenciyi Umre’ye götürelecek. 6’ncı ve 10’ncu olan öğrencilere laptop, 11’nci ve 30’ncu olanlara İstanbul Gezisi, 31’nci ile 35’ncilere bisiklet, 36’ncı ve 40’ncı olan öğrencilere tablet, 41’nci ve 45’nci olanlara çeyrek altın ve 46’ncı ve 55’nci olan öğrencilere ise kitap seti dağıtılacak.

 

Verilen bilgilerin ardından sınıfları dolaşan Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kirekin ve Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe beraberindekilerle birlikte öğrencilere kitaplarını dağıtarak başarılar dilediler.


ŞEHRİVAN EĞİTİM: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim