ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN: Yıllardan bu yana kentin en çok konuşulan konularının başında gelen Tuşba sahilindeki biriketçilerin başka bir alana taşınması konusu yeni dönemde de çözüm bekliyor.

 

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin adaylık sürecinde ve sonrasında gündemine aldığı konu ile ilgili halen bir adım atılmazken ilçenin merkezdeki önemli sahilleri hala biriketçiler tarafından kullanılmaya devam ediyor. Kentin her geçen gün büyüdüğü ve yaşam alanlarının iyice yoğunlaştığı alanda vatandaşlar da ses ve görüntü kirliliğinden şikayetçi olurken konuyu farklı kurum ve kuruluşlara aktarıp çözüm istiyor.

 

 

Hem vatandaşın hem de oradaki biriketçilerin çözüm beklediği alanla ilgili henüz tam bir çözüm ortaya konulmazken yıllardır tartışılan o bölgede üretim yapan biriketçilerin durumunu Koopertaif Başkanı Naif Çiftci Şehrivan’a anlattı. Tuşba’daki sahil projesine karşı olmadıklarını kendileri de kendilerine tahsis edilen yeni alanda üretim yapmak istediklerini söyleyen Çiftci, kendilerine verilen alanda alt yapı ve bir çok sorun yaşandığını ve bu nedenle de sahilleri boşaltamadıklarını söyledi. Yolu sıkıntısı olan, üretime elverişli olmayan ortamdan dolayı biriketçilerin taşınmaması sorunun çözümsüz kalmasına neden olmaya devam ederken çözüm için Tuşba Belediyesi’nin konuyla ilgili sessizliğini bozması bekleniyor.

 

 

Vatandaşın, çevrede oturanların ve Van’dari herkesin Tuşba sahillerinin büyük bölümünü kapatan ve sahilin kapalı kalmasına neden olan duruma tepkisi artarken Tuşba Belediyesi’nin konuyla ilgili adım atması bekleniyor. Tuşba Belediyesinin 2 yıldır üzerinde çalışma yürüttüğü sahille ilgili adım atılmazken, her defasında biriketçi esnafı gerekçe gösterildi. Rahatsızlığın iyice arttığı bir süreçte de çözümü bir türlü gelmeyen konuyu Şehrivan yıllardır o alanda üretim yapan biriketçilere sordu. Konunun muhatabı biriketçiler esnafı sorun ve sıkıntılarını Şehrivan’a anlattı. 2 yıldır Tuşba Belediyesi, kendilerine yer tahsis edildiğini söylerken, konunun muhatapları biriketçiler ise tahsis edilen yerde altyapı ve buna benzer birçok sorun olduğunu ve bu nedenle taşınamadıklarını ifade etti. Tahsis edilen alanın küçük olması ve altyapı sorunları nedeniyle taşınamadıklarını söyleyen biriketçi esnafı, Valilik ve Belediye’den destek istedi.

 

 

ARADAN 2 YIL GEÇTİ SOMUT ADIM YOK!

2015 yılından bu yana Tuşba Belediyesi tarafından sürekli olarak dillendirilen sahil projeleriyle ilgili henüz somut bir adım atılmadı. Her defasında sahilde bulunan biriketçi esnafı gerekçe gösterilirken, konunun muhatabı olan biriketçi esnafı sorun ve sıkıntıları Şehrivan’a anlattı. Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe 2015 yılında gazetemize yaptığı bir açıklamada “İnşallah 2016 yılından itibaren orada çalışma başlatacağız.” İfadelerine yer vermişti. Ancak aradan geçen yaklaşık 2 yıla rağmen halen somut bir adım atılmadı. Biriketçi esnafı ise tahsis edilen alana geçmek için gerekli altyapını tamamlanmasını istiyor. Altyapı olmadan tahsis edilen alana gidemeyeceklerini ifade eden biriketçiler, yetkililerden de destek bekliyor.

 

 

ÇALIŞMA ORTAMI YOK!

Van’da uzun yılların sorunu olan, kent 2014 yılında büyükşehir olmasına rağmen çözülmeyen Van’ın görünmeyen sahilleri ile ilgili sorun çözümsüz bir şekilde yerinde duruyor. Kentin Edremit’e doğru olan kısımları yıllardır turizme yönelik yapılaşmalarla dolup taşarken aynı gölün Tuşba kanadı ise inşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerle dolup taşıyor. Tuşba Belediyesi zamanında yaptığı açıklamalarla sahillerle ilgili çalışma yapıldığını dile getirdi. Her defasında sahil bandı çalışmalarının biriketçi esnafı nedeniyle aksadığını ifade eden Tuşba Belediyesi, aradan yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen adım atamadı. Biriketçi esnafı için zamanında yer tahsisi de yapıldı. Ancak esnaflar altyapı sorunu nedeniyle yaklaşık 2 yıldır burada çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Yeni tahsis edilen alanla ilgili sorun ve sıkıntılarını gazetemize anlatan esnaflar, yeni tahsis edilen yerin de şehir içerisinde kaldığını ve çalışma ortamlarının olmadığını anlattı.

 

 

ÇİFTÇİ: ŞARTLAR UYGUN DEĞİL

Her defasında okların çevrildiği biriketçiler ise bu kez çözümün parçası olduklarını fakat yeni üretim merkezine taşınamadıklarını söyledi. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan S.S. Van Biriketçiler Temin ve Tevzi Kooperatifi Başkanı Naif Çiftçi, süreci şöyle anlattı: “Burası Belediyeye ait bir alan. Yaklaşık 20 yıldır biz buradayız. Biz burada çalışmaya başladığımız tarihte buralar boş araziler ve şehir dışındaydı. 20 yıllık süre zarfında teknoloji gelişti, şehir büyüdü ve büyükşehir statüsü kazandı. Gittikçe Van büyüyor ve nüfus artıyor. Dolayısıyla bizim çalışma alanımız şehrin içerisinde kaldı.”

 

 

TAHSİS EDİLEN ALANLAR YETMİYOR!

“12 yıl önce oto sanayinin arkasında bize 200 dönümlük bir alan tahsis edildi. 80 dönüm araziyi de biz kendi paramızla aldık. Firma başı 2 veya 3 dönüm bir alan ayrıldı. 12 yıl önce eski makinalarla çalışıyordu esnafımız. Bir makinaya 2 dönümlük bir alan yetiyordu. Şimdi ise teknoloji gelişti ve bu makinalar için en az 10 dönümlük bir alan gerekli. Eğer bu makinalar geniş bir araziye kurulmazsa iş yapmaz. Bunun örnekleri de var. Bize daha önce tahsis edilen alanın dar olması nedeniyle ve şehrin içerisinde kalması nedeniyle çalışma koşullarımıza uygun değil. Tahsis edilen alana taşınsak bile birkaç yıl sonra burada yaşadığımız sıkıntıların aynısını orada da yaşarız. Bu sorun ve sıkıntıyı Tuşba belediyesi ile birlikte yaşarız.”

 

 

“DOSYAMIZ 2 YILDIR BEKLİYOR”

Bu alan dışında kendilerinin de bir proje hazırladığını ve bu projenin kabul edildiğini ancak  -dosyalarının 2 yıldır bekletildiğini ifade eden Çiftçi, “Kendi kendimize bir proje hazırladık. Bu projeye uygun mera alanı olan bir yer tespit ettik. Bu alanın 500 dönümüyle ilgili talepte bulunduk. Talebimiz kabul edildi ancak dosyalarımız 2 yıldır Tarın ve Mera Komisyonunda bekletiliyor. Eğer bu alanla ilgili dosyalarımız tamamlanırsa biz o alanı şehrimize yakışan bir görüntüye kavuşturacağız. İlimizin gelişmesi için İktisadi bir Organize Sanayi Bölgesi kurmayı düşünüyoruz. Bunun yapılması için devlet ve ilgili kurumların desteği lazım. Buraya taşınabilmemiz için valiliğin, Tuşba Belediyesinin ve Tarım Müdürlüğünün bize destek vermesi gerekiyor. İleriye dönük vatandaş ve esnafların daha rahat çalışabilmesi ve örnek bir site yapmak için destek bekliyoruz. Hazırladığımız dosya Tarın ve Mera Komisyonunda bekliyor.” Dedi.

 

 

ÇİFTÇİ: BİZE DESTEK OLSUNLAR

Tahsis edilen alanlar ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çiftçi, “Bize daha önce bir yer tahsis edildi. Ancak bu yer 12 yıl önce tahsis edildi. O günkü koşullar ile şimdiki koşullar aynı değil. 12 yıl önce Van’da Organize Sanayi Bölgesi yoktu. Biz şimdi ikinci bir Organize Sanayi Bölgesi kurmak istiyoruz. Diğer esnaf sitelerine yerler tahsis edildi ve tüm esnaflarıyla o sitelere yerleşti. Bize de bir yer tahsis etsinler bizde tüm esnafımızla orada çalışmalarımızı yürütelim. Halen Van’da üzerinde oturacak bir sandalye üretemiyoruz. Kullandığımız tüm ürünleri dışarıdan getiriyoruz. Bu ilimiz için bir ayıptır. Destek alamadığımız için burada üretim yapamıyoruz.” Dedi.

 

 

“SORUNLARIMIZI BAŞKAN ÖZGÖKÇE’YE AKTARDIK”

Tahsis edilen alanın şehrin içerisinde kaldığını ifade eden Çiftçi şöyle konuştu: “Bize tahsis edilen alan hem şehrin içerisinde kaldı hem de bizim esnafımızın çalışabileceği bir ortam değil. Makinalarımızı kuracağımız alanlar geniş olmalı. Makinalar kurulamıyor. Bir firmanın orada çalışması için en az 10 dönümlük bir alana ihtiyaç var. Ponza siloları için kazdığımız yerlerden sürekli su çıkıyor. Yol deseniz yol yok. Altyapısı tamamlanmamış durumda. Bize tahsis edilen alan sadece bir dükkân yeri kadardır. Birkaç kez Tuşba Belediyesi ile görüştük. Taleplerimizi kendilerine ilettik onlarda ilgileneceklerini söylediler. Bizi ziyaret etmelerini bekliyoruz. Gelip sorun ve sıkıntılarımızı yerinde görmelerini istiyoruz. Başkan bey iyi niyetli bir insandır inşallah kısa sürede bizi ziyaret edecektir.”

 

 

“SAHİL PROJESİNE ENGEL DEĞİLİZ”

Tuşba Belediyesinin sahil bandı projesine engel olmadıklarını da söyleyen Çiftçi, “Mevcut yerimizle ilgili sahil bandı projesi var. Bizim buradan çıkarılma sebebimiz olarak gösterilen. Bu sahil bandı projesi aslında bizim engel olduğumuz bir proje değil. Biz buradan çıksak da çıkmasak da bizimle ilgisi yok. Geçen yıl Belediye ile birlikte bu alan üzerinde bir çalışma yaptık. Çalışma neticesinde buranın projeye engel olmadığını gördük. Bizim esnafımız ne sahil bandı projesine ne de başka bir projeye engel olmamaktadır. Bizde burada kalıcı değiliz zaten. Bize daha geniş bir yer yani çalışabileceğimiz bir alan tahsis edilirse bizlerde orada çalışmalarımızı yürütürüz.”

 

 

ORTAK ÇALIŞMAYA HAZIRLAR!

“Kooperatifimize 63 üyemiz var. Bu üyelerimiz zaten anca geçimlerini sağlıyor. Esnafımızdan bazıları işlerin az olmasından dolayı zaten bazı sezon fabrikasını açmıyor. Eğer bize iyi bir alan tahsis edilirse, biz tüm esnafımızı buraya toplayarak tek çatı altında çalışacağız. Yani kentin farklı noktalarında bulunan tüm esnafımızı tek çatı altına toplayacağız. Eğer vali bey bize destek verirse tüm esnafımızı bir araya getireceğiz. Kooperatif bünyesinde çalışmalarını yürütecekler.” Şeklinde konuştu.

 

 

TUNÇEKİN: KADERİMİZE TERK EDİLDİK

Biriketçiler kooperatifi bünyesinde çalışma yürüten esnaflar da aynı sorunları dile getirdi. Esnaflardan Nizamettin Tunçekin, “Ben esnaf olarak tahsis edilen yere 2 yıl önce taşındım. Ancak 2 yıldır hiçbir çalışma yapamadım. Tüm zemin bataklık. Tüm alanda altyapı sıkıntısı var. Bütün yağmur suları yaptığımız ve emek verdiğimizi yapılara doluyor. Yapılan yollar sıkıntılı. Bize tahsis edilen yere geçmemiz için baskı yapıldı. Biz de makinalarımız taşıyarak kurduk, ancak 2 yıldır altyapı sorunundan dolayı iş yapamadık. Bu yıl halen tadilat ve altyapı sorunuyla mücadele ediyoruz. Küçük bir yağış olduğunda hiç kimse burada çalışamaz. 1 yılda kazandığım paranın daha fazlasını altyapıya harcadım. Zaten sezonda kazanacağımız paraları önümüzdeki yıl yine altyapıya harcayacağız. Bize her yıl buradan çıkacaksınız dediler. Buraya gönderdiler ancak ne altyapı var ne de üstyapı. Kaderimize terk edildik.” Dedi.

 

 

KARABACAK: GİDECEK YERİMİZ YOK

Zeynel Karabacak isimli esnaf ise, “Bize tahsis edilen yer maalesef hazır değil. Hazır olmadığı için de bizim gidecek bir yerimiz yok. Tahsis edilen yerler düzgün bir şekilde yapılmadan buradan çıkamıyoruz. Tahsis edilen yerde çalışma yaptık ancak her yerden su çıkıyor. Altyapı adına hiçbir şey yok. Silolar için kazdığımız alanlardan su çıkıyor. Bize yardımcı olunmasını istiyoruz. Zaten altyapı ve diğer sorunlar çözülürse bizde gider orada çalışmamıza devam ederiz.” Dedi.

 



IŞIK: ALTYAPI OLMADAN GİDEMEYİZ

Ferhat Işık isimli esnaf ise sorun ve sıkıntıları şu ifadelerle anlattı: “Bizim buradan çıkmamız isteniyor. Biz burada 63 esnaf hizmet veriyoruz. Bizlere yeni yer tahsisi yapıldı. Ancak altyapı sorunu çok büyük. Ponza siloları için kazdığımız yerlerden su çıkıyor. Malzemeyi boşaltacağımız tüm alanlarda su var. Zaten tahsis edilen yerlerde çok küçük. Bir makinayı oraya taşımak ve çalışmak çok zor. Çalışma ortamımız yok maalesef. Biz Tuşba Belediye Başkanı ve Van valisinden destek bekliyoruz. Bize sürekli olarak buradan çıkmamız gerektiği söyleniyor. Bizde istiyoruz buradan çıkmayı ama tahsis edilen alanda birçok sorun var. İş sezonunda bunca malzeme ve makinayı nasıl götürelim oraya. Biz esnaf olarak yetkililerin gelip yerinde sorun ve sıkıntılarımızı dinlemesini bekliyoruz. Yıllarca kimse gelip bizim sorunlarımız dinlemedi. Kaderimize terk edildik. Şimdi tahsis edilen yerde de birçok sorun ve sıkıntı var. Yetkililer gelip bizden sorun ve sıkıntılarla ilgili bilgi alsın. Tahsis edilen yerde yol yok, altyapı sorunu çok büyük ama bizim oraya gitmemiz için baskı yapılıyor. Biz oraya altyapı olmadan nasıl gidelim.”

 

Editör: TE Bilisim