Van'ın Tuşba ilçesinde bir çocuğun öldürülmesiyle iki aile arasında başlayan kan davası, kanaat önderlerinin araya girmesiyle barışla sonuçlandı.

 

Tuşba'ya bağlı Ocaklı Mahallesi'nde 13 Temmuz 2016'da Özyer ve Küçük aileleri arasında yaşanan arazi anlaşmazlığı sonucu çıkan kavgada Resul Özyer'in oğlu 14 yaşındaki Muhammed Özyer, açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Kavgadan sonra Küçük ailesine mensup kişiler mahalleden taşınırken, iki aileyi barıştırmak üzere Kaymakam Musa Sarı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Naki Sarıkavak ve kanaat önderleri devreye girdi. Ailelerle yapılan görüşmenin ardından bugün Ocaklı Mahallesi'nde iki aileye mensup mahalle sakinlerinin katılımıyla barış yemeği düzenlendi.

 

TAŞYAPAN: GÜZEL GÜNE ŞAHİTLİK EDİYORUZ

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşan Vali İbrahim Taşyapan, görüşmelerin ardından kısa sürede barışın sağlandığını söyledi. Taşyapan, Van'da toplumun belli gelenekleri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Tepimiz toplum hayatı yaşıyoruz. Toplum hayatının belli gelenekleri var. Biz bunlara gelenek, görenek ve hukuk diyoruz. Hukuk toplum hayatının gerekleri olarak ortaya çıkan düzenlemelerdir. İnsanoğlu yaratılışından yana bunlar hayatımızda olan şeylerdir. Hayatımızda yaşanan sorunları kısmen gelenek göreneklerimizle, bir kısmını büyüklerimizle bir kısmını hukukla hallediyoruz. Bir kısmını halledemediğimiz yerlerde ise istenmeyen hadiseler meydana geliyor. İşte bu gün bu köyümüzde kısa bir süre önce yaşanan husumetin büyümemesi için bugün bir aradayız. Buraya gelen tüm arkadaşlarımız bu güzel güne şahitlik edecekler.”

 

“TÖVBENİN KALICI OLMASI GEREKİYOR”

İnsanların bir özelliğinin tövbe olduğunu ifade eden Taşyapan, “İnsanoğlunun ilk doğuşundan bu hadislerin olduğunu söyledik. Hz. Adem’in iki oğlu bir birini öldürdü. Ama Allah sonra onlara yolu gösterdi. Demek ki insanoğlunun hayatında peygamber oğlu da olursa yanlışlar olabiliyor. Bazen insanların içinde taşıdığı nefisler insanlara yanlışlar yaptırabiliyor. Ancak insanın bir özelliği daha var. Oda tövbe etmesidir. Tövbenin de kalıcı olması gerekiyor. Sadece göstermelik olarak değil, kalıcı olarak bir daha o kötülüğü yapmamak üzere ondan vazgeçmesidir.Bizde kısa bir süre içerisinde olmasına rağmen burada bir hatadan dönmenin ve bir tövbenin şahitliğini yapmak için buradayız. Burada genç bir kardeşimiz rahmetli oldu. Bu istenen bir hadise değildir, ama bazen istenmeden de olabiliyor. Buradaki husumeti devam ettirmek bizim örfümüzde, gelenek göreneğimizde ve dinimizde yoktur.” Şeklinde konuştu.

 

“GÜZEL BİR BÜYÜKLÜK ÖRNEĞİ SERGİLENDİ”

Yapılan barışın hayırlara vesile olmasını dileyen Vali Taşyapan şunları söyledi: “Peygamber efendimizin kaldırdığı ilk kötü şeylerden bir tanesi kan davasıdır. Bu kan davası da akrabasının kan davasıdır. İlk olarak akrabasının kan davasını kaldırmasının amacı da örnek olmasıdır. Bu yüzden cezaları hukuk verir. Bizim bu dünya da komşuluk ve akrabalık duygularımız var. Aynı köyü paylaşıyor ve aynı kaderi paylaşıyoruz. Bazen yanlışlıklar olabilir. Ancak yanlışı kapatmakta bir büyüklük örneğidir. Bugünde burada bu büyüklük yapıyor. Özyer ve Küçük ailesinin bu barışlarının hayırlı olmasını diliyorum. Daha önce zaten burada bir barış kardeşlik vardı. Bundan sonra da inşallah insanlar barış, kardeşlik ve kendi içlerinde güzel bir şekilde yaşarlar. Bizde buna şahitlik ediyoruz. İnşallah bu insanlarda aileye girerek barışı sağlayan insanlara verdikleri sözleri tutarlar ve bir daha böyle bir husumet yaşanmaz.”

 

TAŞYAPAN: BİR BİRİMİZİ AFFEDELİM

Taşyapan son olarak konuşmasında, “Bir birimizi affedelim ve sevelim. İnsanlar hata yapar. Ancak biz bu hataları daha fazla büyütmeyelim. Günahlar ve yanlışlıklar olur, bizim de bunları affetmemiz gerekiyor. Büyüklerimizin bu konuda önderlik yapmaları gerekiyor. Güzellikleri çoğaltalım ve kötülükleri azaltmak için çalışalım. İki aile bu kadar insanın huzurunda barışıyorlar. Buda herkese örnek olsun ve bir daha böyle bir şey yaşanmaması ve barışın ömür boyu sürmesi dileğiyle. Her iki aileye geçmiş olsun dileklerinde bulunuyorum.” İfadelerini kullandı.

 

ÖZGÖKÇE: İKİ AİLE SABIRLI OLDU

Barış programında konuşan Tuşbe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe iki ailenin olay karşısında sabırlı olduğunu ifade etti. Özgökçe şunları söyledi: “Ocaklı Mahallesi 120 haneden ibaret, 800’e yakın nüfusu ve aslında çok huzurlu bir beldemizdir. Van’ın muhabbet şehri olan Tuşba’da gönül yuvaların yapıldığı bir yer. Fakat insanoğlu hayatını devam ettirirken, kaza ve kader gereği bazen istenmeyen olaylar yaşanabiliyor. Bu olaylar yaşandığı zaman ve bu olayların daha da büyük kan davalarına dönüşmemesi için Allah başımızda kanaat önderlerimizi, devlet büyüklerimizi eksik etmesin. Allah’a hamdolsun 13 Temmuz’da meydana gelen istenmeyen olayda Küçük ve Özyel ailesi hakikaten bu olay karşısında sabretmiştir. Peygamber Efendimiz (sav) Veda Hutbesinde buyurduğu gibi ‘Ey ashabım, bütün cahiliye adetlerini kaldırdım. Bunların başından da en önemlilerinden bir tanesi de kan davalarıdır’ demiştir.  Bunun için kan davası cahiliye döneminin bir âdetidir.”

 

“FİTNE VE FESATLAR HİÇ BOŞ DURMAZLAR”

Yaptıkları barışısın çok kısa sürede gerçekleştiğini söyleyen Özgökçe, “Barışlar neden gecikir? Barışların gecikmesinin sebeplerinden bir tanesi de şudur; toplumda hayır istendiği gibi maalesef şerri isteyenlerde var. Fitne, fesatlar hiç boş durmazlar. Fesat grupları her daim ortaya çıkar, ama Allah’a hamdolsun ben burada özellikle Özyer Ailesi’nden M. Resul Özyer, Mehmet Özyer, Zeki Özyer ve Ahmet Özyer başta olmak üzere, diğer Küçük Ailesi’nden M. Emin Küçük, İhsan Küçük, Hikmetullah Küçük ve Kemal Küçük kardeşlerimizi sabırlı duruşlarından dolayı Rabbim kendilerinden razı olsun. Bu kan davasında yapılması gereken tek şey barıştır bu barışın da çok erken safhalarda yapılması gerekir. Onun için bu barışın yapılmasında ve özellikle uzlaşmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. 15 Temmuzda yaşanan darbe girişimini de buradan kınıyorum. Çünkü memleketimizi huzur memleketi, cennet gibi bir memleketimiz var. Onun için bu cennet memleketinde kardeş bir şekilde Rabbim daha uzun ömürler nasip etsin.” Dedi.

 

Özyer ve Küçük aileleri Kur'an-ı Kerim'in altından geçerek birbirlerine sarılıp barışmayı kutladı.

 

Verilen öğle yemeği ile son bulan törene Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, eski AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, kurum müdürleri, mahalle sakinleri ve aileler katıldı.


 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim