Van’ın Tuşba Belediyesi ile Tuşba İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arasında ‘Beyaz Bayrak’ işbirliği protokolü’ imzalandı. 


Tuşba Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Tuşba İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arasında imzalanan ‘Beyaz Bayrak’ protokolü kapsamında, belirlenen kriterlere göre denetlenen iş yerlerinden ve okullardan, denetim sonucunda 100 puan üzerinden 90 ve üzeri puan alan işyerleri, işletmeler ile okul kantinlerine iki yıl için geçerli olan ve düzenli olarak denetlenen bu yerlerin, sağlık, hijyen ve temizliği simgeleyen sertifika ile Beyaz Bayrak verilecek ve beyaz bayrak kriterleri devam ettikçe kalıcılığı da devam edeceği belirtildi.
Tuşba Belediyesi’nde düzenlenen protokol törenine Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Tuşba İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Salih Şirazi, Tuşba Belediyesi Zabıta Müdürü Osman Sevinç ile sahada bu işlemleri düzenli takip edecek mühendisler ve zabıta elemanları katıldı.
 

“BEYAZ TEMİZLİĞİN, İYİLİĞİN, GÜZELLİĞİN, AYDINLIĞIN, İSTİKRARIN VE DÜRÜSTLÜĞÜN SİMGESİDİR”

Düzenlenen törende konuşan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe; insan sağlığının her şeyden önce geldiğini ve günümüzde hastalıkların ekserisinin sağlıksız ve hijyen kurallarına ve standartlarına uymadan üretilen ve satılan gıdalardan meydana geldiğini söyledi. Başkan Özgökçe “Ak veya beyaz, görülebilir dalga boylarındaki tüm renkleri kapsayan akromatik bir renktir. Türkiye’de ve diğer pek çok toplumda, Çin ve Hint hariç beyaz saflığın, temizliğin, iyiliğin, güzelliğin simgesidir. Gelinliklerin ve kefenin de bu yüzden beyaz olarak seçildiği bilinmektedir. Ayrıca siyahın tam karşıtı kabul edilen beyaz, aydınlığın da simgesidir. Beyaz bayrak; iyi niyetin, beyaz bir sayfada yeni başlangıçların ifadesidir. İstikrarı, devamlılığı da simgelerken beyaz renk aynı zamanda temizlik, dürüstlük çağrışımlarını yapmaktadır. İmzalanan protokol dahilinde teknik ve hijyenik yönden gıda mevzuatında belirtilen koşullara özenle uyan işyerlerini belgelendirerek ödüllendirmek, halka duyurmak ve böylece sektördeki diğer işyerlerini de daha iyi koşulları sağlamaya teşvik etmektir. Bunu yaparken Tuşba Belediyesi Zabıta ekipleri belirlenen koşulların sağlanıp sağlanmadığının tespiti ve gerektiğinde yasal yaptırımlarla ve önlemlerle bu koşulların karşılanmasını sağlayarak tüketicinin güvenilir gıdaya ulaşması amaçlamaktadır. Kriterleri özenle uygulayan ve sürdürülebilir hale getirerek gıda güvenliğine üst düzey önem veren işletmelerin ödüllendirmesi, Beyaz Bayrak vererek sağlanacaktır” dedi.


“TUŞBA’DA EMİN ELLERDESİNİZ”

Başkan Özgökçe, “Beyaz Bayrak Ödül Projesi; 01.04.2016 tarihinden itibaren bu protokol ile uygulamaya konulmuş olup, amacı; teknik ve hijyenik yönden gıda mevzuatında belirtilen koşullara özenle uyan gıda işyerlerini Tuşba Belediyesi adına belgelendirerek ödüllendirmek, halka duyurmak ve böylece sektördeki diğer işyerlerini de daha iyi koşulları sağlamaya teşvik etmektir. Bilindiği gibi ülkemizdeki gıda denetim sistemi; mevzuatta belirlenen koşulların sağlanıp sağlanmadığının tespiti ve gerektiğinde yasal yaptırımlarla ve önlemlerle bu koşulların karşılanmasını sağlayarak tüketicinin güvenilir gıdaya ulaşmasını amaçlamaktadır. İlçemizde faaliyet gösteren lokanta, restoran, kafe, pastane, yemekhane, kantin gibi toplu tüketim yerleri ile gıda üretim ve satış yerleri proje kapsamındadır. Ödül almak üzere, ilçede düzenli yapılacak denetimlerde belirlenen tüm kriterlerin karşılanması durumunda, oy birliği ile ödül verilecektir. Bu sebeple proje; tarafsızlık ilkesi ile resmi otorite tarafından uygulanan, hiçbir parasal karşılığı olmayan, kapsamlı ve objektif bir proje olup, bu yönüyle dünyada emsali az görülen bir proje olma özelliğini taşımaktadır. Ödül kazanan işyerleri belediyemiz web sayfasında ve sosyal medya sayfalarında yayınlanacaktır, her türlü reklam faaliyetlerinde Beyaz Bayrak logosunu kullanabileceklerdir. Ödüllü işyerlerinde koşulların devamlılığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol görevlileri ve Tuşba Belediyesi Zabıta görevlileri tarafından denetlenmekte ve koşullarını devam ettirmeyenlerin ödülleri iptal edilmektedir. Gıdaların üretildiği yerlerde sağlık açısından çok büyük bir önem arz etmektedir. Tuşba genelinde zabıta ekiplerimizce genel kontrollerimiz ve denetimlerimiz aralıksız olarak periyodik ve sistematik bir şekilde devam etmektedir. Bizim için en önemli konu insan sağlığıdır. Tuşba genelinde 2 yıllık süre içerisinde 512 işyeri denetimi yapılmıştır. 6 işyerine kapatma, 45 işyerine de para cezası uygulanmıştır. Yapılan denetimler üç ayların başından ve özellikle Ramazan ayında artarak devam etmektedir. Bu konuyu 150 bin nüfuslu Tuşba’da bu konuda eğitilmiş ve yetkili 2 gıda denetmenimiz ve 20 zabıta bulunmaktadır. Okul kantinleri ayrı bir önem arz ediyor. Okullarda satılan gıdaların ambalajlı ve son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına özen gösterilmelidir. Ceza uygulamak, cezalandırmak en son yapılan işlemdir. Biz daha çok ödüllendirerek, özendirerek başarıda işletme ve üreticilerimiz en mükemmeli yapmada yarıştırarak gıda sağlığı ve hijyeni ile gıda güvenliğini ilçemizde sağlayacağız. Bayrak alan üretici ve işletme ve satış yerleri tabir caiz ise liderliğe çıkan spor kulübünün nasıl ki orada hep lider kalması için çok gayret göstermesi gerekiyorsa burada da bayrağın geri alınmaması yani liderlikten o kurumun düşmemesi için azami gayret gösterilecektir" dedi.

Editör: TE Bilisim