Tuşba Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz hafta sonu yangın çıktığı tarihi Çarpanak Adası’nda incelemelerde bulundu.

 

Çarpanak adasında meydana gelen yangını ilk haber veren ve söndürülmesi için gayret göstererek çok zor şartlara rağmen Bademliklere ve Çarpanak Kilisesine yangın ulaşmadan söndürülmesinde emeği olan Tuşba Belediye Başkanı Doç Dr. Fevzi Özgökçe’nin vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda Van Müze Müdür vekili Erol Uslu ile birlikte yangın sonrası adaya adeta çıkarma yapan Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, incelemelerde bulunarak geniş çaplı bir çalışma başlattılar.

 

Van Gölü’nde bulunan ve başta martı olmak üzere birçok kuş türünün yaşam alanı olan Çarpanak Adası’nda çıkan yangın sonucu büyük ölçüde zarar gördü. Kilise ve badem ağaçların bulunduğu bölgede uzak bir alanda çıkan yangın sonucu, kendine özgü bitki örtüsü yanında, mikroorganizmalardan tutunda martı, tavşan, yılan, kaplumbağa, kirpi başta olmak üzere birçok canlı türlerinin telef olduğu tespit ettiklerini kaydeden Temizlik İşleri Müdürü Hakan Gündoğdu, “Yangın sonrası adanın büyük ölçüde zarar gördüğünü gözlemledik. Bu tür yangın vakaların çıkmaması için vatandaşlarımız daha duyarlı davranarak, ilçe belediyelerini arayarak zaman kaybı yaşamanın yerine Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın 110 nolu telefonunu arayarak haber vermelidir. Büyükşehir Yasası ile Van’ın Büyükşehir statüsüne kavuşmuş, yangınlara müdahale için de İtfaiye Daire Başkanlığı kurulmuştur. Yangınlara tek ve yetkili bu birim müdahale ediyor” dedi.

 

Bu güne kadar adada herhangi bir temizlik yapılmadığı ve ciddi anlamda bakımsız bir şekilde gördüklerini söyleyen Gündoğdu, en kısa zaman Van Müze Müdürlüğü ile ortaklaşa bir temizlik çalışması düzenleyeceklerini söyledi. Gündoğdu, “Öncelikle Çarpanak Adası ve ardında da Tuşba İlçesi sınırlarında bulunan diğer adaların temizliğini de yapacağız. İlçemizin daha yaşanılabilir bir hale gelmesi adına Tuşba Belediyesi olarak tüm imkânlarımızı temiz ve sağlıklı bir ilçe meydana getirebilmek için seferberlik ilan ettik.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim