Önder ALTINAL - Şehrivan


Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği (TUSİAD) Van’a geliyor. 6 Kasım’da tarihinde Van’a gelecek olan TÜSİAD’a ev sahipliği yapan Van Dinamik ve Sanayici İşadamları Derneği (VADSİAD) ve Van TSO konuyla ilgili bir kahvaltı salonunda basın açıklaması yaptı. Van adına önemli konuların konuşulacağı toplantıda Van adına bir müjde daha verildi. VADSİAD Başkanı Çiftçi Van merkezle bir federasyon kurduklarını bunun da detaylarını 6 Kasım’da paylaşacaklarını belirtti.

Van Dinamik ve Sanayici İşadamları Derneği (VADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çiftçi, 6 Kasım’da Van’a gelecek olan TÜSİAD’ın 60 kişilik bir işadamının katılacağını belirterek, TÜSİAD’ın bu gelişinin özellikle son zamanlarda yaşanan gergin olayların bitmesi noktasında önemli olacağını söyledi. Çiftçi, ayrıca daha önce Van’da bir federasyon olmadığı için doğudaki illerin Diyarbakır’a bağlı çalıştıklarını ifade ederek daha sonrasında ise TÜSİAD’ın öncülüğünde Doğu Sanayicileri ve İş Dünyası Federasyonu kurduklarını ve 6 Kasım tarihinde açılışını yapacaklarını vurguladı. Basın toplantısında Çiftçi dışında bir konuşma yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise TÜSİAD’ın önemli bir kurum olduğunu belirterek, bu toplantının Van’da yapılmasını ise önemsediklerini dile getirdi.

DOĞU FEDERASYONUN AÇILIŞI 6 KASIM’DA

Basın toplantısında ilk olarak konuşan Van Dinamik ve Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Suat Çiftçi, daha önce Doğu’da bir federasyonun olmamasından dolayı Diyarbakır’a bağlı olduklarını ancak daha sonrasında TÜSİAD’ın öncülüğünde Doğu’da bir federasyon kurduklarını dile getirdi. Çiftçi, “Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED), TÜRK GİRİŞİM VE İŞ DÜNYASI KONFEDERASYONU (TÜRKONFET)’e bağlı bir federasyondur. Van’da federasyon olmadığı için Doğu’da bulunan iller Diyarbakır’a bağlanmıştı. Bizde Doğu’da federasyona bağlanan ilk dernek olduk. Dolayısıyla TÜSİAD’la yolumuz İstanbul’da kesişti. Daha sonrasında TÜSİAD Doğu’da bize konfederasyon kurma izni verdi. Bizde bu konuda çalışmalar başlattık ve şu anda bu bitme aşamasında. Aslında biz bunu 6 Kasım’da açıklayacaktık ancak girişimimiz bize bunu açıklattırmak zorunda bıraktı. Doğu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (DOGÜNSİFED)’nu kurduk. Van, Hakkâri, Bitlis, Muş illeri bağlıdır. Sanırım biz bunun açılışını da 6 Kasım’da yapacağız.” Dedi.

ÇİFTÇİ: 60 YAKIN İŞADAMI VAN’A GELECEK

TÜSİAD’ın Van’a gelişi hakkında da bilgiler veren Çiftçi, Van’daki toplantının 3’üncü toplantı olduğuna vurgu yaptı. Çiftçi ayrıca 60’a yakın iş adamının Van’a geleceğini belirterek, şu sözlere yer verdi: “Bunu söylerken bizim aslında 6 Kasım’da TÜSİAD’ın buraya gelişinden bahsetmek istiyorum. Biz bu gelişi aslında 6 Haziran’da düzenlemeyi planlıyorduk. Ancak TÜSİAD’ın Genel Başkanı istifa etti ve yönetiminde bir değişiklik oldu, bu yüzden bizde bu gelişi ertelemek zorunda kaldık. Aslında bu isabetlide oldu. TÜSİAD’ın 6 Kasım’da gelmesi bu gergin sürece bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ben bu arada TÜSİAD’ın programını size kısaca anlatmak isterim. 6 Kasım’da saat 11 sularında TÜSİAD Van’da olacak. TÜSİAD’ın bu gelen ekibinin içinde 60 yakın bir sayı olacak. Tabi Türkiye’nin çok önemli iş adamları Van’a gelecekler. Bunların esas olarak Sanayici ve İşadamları Anadolu buluşmaları adı altında ilk gezileri Cizre’de gerçekleşti. TÜSİAD’ın bu çalışması Çözüm sürecine iktisadi ayağını oluşturmak için yapmış olduğu bir çalışmadır. Geçen sene bu toplantıyı Batman’da yaptılar. Aynı şekilde bu toplantıyı yani üçüncü toplantıyı da Van’da yapacaklar.”

“BU TOPLANTI ÇOK ÖNEMLİ BİR TOPLANTI”

TÜSİAD’ın Van’a gelişi öncesinde TUSİAD yetkilileri ile birlikte valilik ve büyükşehir belediyesi ziyaret ettiklerini dile getiren Çiftçi bu ziyaretlerden olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Çiftçi ayrıca TÜSİAD’ın önemli bir kurum olduğunu belirterek, Van’daki bu toplantının önemli olduğuna değindi. Çiftçi, “Bununla ilgili TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkın Kadıoğlu ve Duygun Süfet Yönetim Kurulu Başkanı Şah İslam Bedirhanoğlu önceki gün sayın başkanım ile bizim misafirimiz oldular. Biz bu anlamda program hakkında bilgi vermek için valiliğimiz ve büyükşehir belediyemizi ziyaret ettik. Ve çok olumlu karşılandık, olumluda sonuçlar elde ettik. Biz Van Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte TÜSİAD’ı getirip bütün ilgiyi, Türkiye’nin ilgisini bir günde olsun Van’a çekmeyi düşünüyoruz. Aslında bu gergin ortamı bir barış elçisi olarak da düşünebiliriz. Çünkü TÜSİAD Türkiye’de çok önemli bir kurumdur. Türkiye ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayan bir kurum konumundadır. Bu vesileyle bu bizim için çok önemlidir. Bu anlamda sizden de ricamız bunu gündemde tutalım. Gerek yerelde gerekse de genel bu konuyu gündemde tutalım. TÜSİAD’ın buraya gelişinde panel ve toplantılar yapılacak bu önemli bir konudur. Bu yüzden 6 Kasım’da hepinizi bekliyoruz. Sonuç olarak barış ayağını buradaki halka aktarmak, bunun yanı sıra Van’ın önemli konularından biri olan turizm değerini konuşmak üzere otel sahipleri bu toplantıda yer alacaklar. Bizlerde bunlara katkı sağlamak amacıyla bunu iyi bir şekilde başaracağız.” Dedi.

“TÜSİAD VAN’A KATKI SUNAR”

Öte yandan TÜSİAD’ın daha önce gelmediği ve çözüm süresi boyunca temaslarda bulunmadığı Van’da bir aşama katedip etmeyeceği üzerine sorular bir soruya cevap veren Çiftçi; “Ben siyasete pek girmek istemiyorum. Çünkü bizler Sivil Toplum Kuruluşları olarak üçüncü bir göz olarak olaylara bakıyoruz. Ancak benim gibi sizin de bildiğiniz üzere ülkemiz yıllardır sorun ve sıkıntılar yaşayan bir ülkedir. Bunun mutlaka bir ilk olacaktır. Bu konuda Sayın Kadıoğlu orada bir şey yoktur. İş adamları olarak gelin buraya gidelim gibi ricalarda bulunmuştur. Bunun muhakkak bir ilk olacaktır. TÜSİAD bugüne kadar buraya gelmedi bundan sonrada gelse bir katkı olmayacak gibi düşünmemiz gerekiyor. Bizler muhakkak bir katkı olacaktır diye düşünüyoruz. Ki katkı olacağını düşündüğümüz için bizler buna ev sahipliği yaptık.

TAKVA: VADSİAD’I VE ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ

Daha sonra konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise ilk olarak Karaman’daki madencilerin sağ salim kurtulmalarını ve oradaki acının bir an önce son bulmasını dilediği dile getirdi. Takva, Van’da örgütlenmiş işi adamaları derneğinin konfederasyona dönüşmesini önemsediklerini belirtti. Takva şu sözlere yer verdi: “İş dünyasının örgütlenmesi adına çok önemli olduğunu arz etmek istiyorum. O yüzden sayın başkanı, yönetim kurulunu, VADSİAD’ı tebrik ediyorum gerçekten diğer önemli işi organizasyonlarının da, derneklerinde birlikteliklerini de önümüzdeki dönemde daha güçlü örgütlenmelere yönelerek burada ticaretin, sanayinin, yatırımcının örgütlenmesine katkı sağlayacağına olan inancımı paylaşmak istiyorum. O yüzden VADSİAD hakikaten önemli bir iş yaptı. Bu ilişkinin bizim açımızdan VADSİAD açısından anlamı şudur. Hepiniz biliyorsunuz biz yaklaşık 1 yıl önce 2013’ün Eylül ayında siyaseten yürütülen barış, kardeşlik ve demokratikleşme sürecinin tek başına sürdürülebilir toplumsal bir barış yaratamayacağına ilişkin bir politika belirledik. Bunun mutlak surette ekonomik, sosyal ve kültürel olarak da beslenmesi, güçlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştik.”

“KÜRTLERİN YAŞADIĞI COĞRAFYADA ALGI KIRILMALARI YAŞANIYOR”

Başka Takva Kürtlerin yaşadığı coğrafyalarda algı kırılmalarının yaşandığını ve bunu iliklerine kadar hissettiklerini belirterek bu anlamda iş dünyasına büyük sorumlulukların düştüğünü vurguladı. Takva, “O dönem Türkiye’deki 365 oda borsaya özelliklede Türkiye odalar borsalar birliğine ve diğer iş örgütlerine ki bunların arasında TÜSİAD da var, birer yazı yazdık ve bu konuyu ele alıp bu çerçevede değerlendirmeleri gerektiğini söyledik. Tabi TÜSİAD’ın Van ziyaretinin bununla ne kadar somut olarak, nicel olarak örtüşüp örtüşmediğini bilmiyorum ama nitelik olarak bu çok değerli bir şeydir. Bunun farkındalığını oluşturmak adına çok önemlidir. Bizim en azından dillendirdiğimiz bu politikanın yerel karşılığı olması açısından önemlidir. Sürekli doğu, güneydoğu Kürtlerin yaşadığı coğrafyada algı kırılmaları yaşanıyor. Hepimiz bunu iliklerimize kadar yaşıyoruz. Bu çerçevede iş dünyasının sorumluluk almasını gerekiyor. Biz bu konuda bir fantezi peşinde değiliz. İnsanlar gelsinler burada yatırım yapsınlar, iflas etsinler bu iyi bir şey değil. Bu hepimizde onarılmayacak ekonomik kırılmalar yaratabilir. Ama en azından gelip görmeleri bile, potansiyeller hakkında bir fikir edinmeleri bile ilerde kuracağımız iş birlikleri açısından önemli bir açılım yaratır. Bu mesele bizi çok ilgilendiriyor.” Dedi.

TAKVA: TÜSİAD’IN GELİŞİ ÖNEM ARZ EDİYOR

TÜSİAD’ın toplumsal olaylara duyarlılığını iyi bildiklerini dile getiren Takva, TÜSİAD’ın böylesi bir dönemde yapacağı ziyareti ve toplantının önemli olduğuna vurgu yaptı. Takva son olarak şu sözlere yer verdi: “Aslında TÜSİAD’ın toplumsal meselelere duyarlılığını hepimiz biliyoruz. Zaman zaman hükümetlere, iktidarlara karşı en azından ekonomik bir duruş ortaya koymuşlarıdır. Ama nihayetinde işte Türkiye’de kurumlar vergisinin yüzde 80’ini neredeyse ödeyen bir iş organizasyonudur ve bu açıdan önemlidir. 6 Kasım’daki Van ziyaretini, Van Dinamik Sanayici İş Adamları Derneğiyle, onların paydaşlarıyla burada TÜSİAD’a ev sahipliği yapmak suretiyle bir farkındalığa dönüştürmektir. Beklide Van’ın en kırılgan olduğu dönemlerde böylesi bir ziyaretin çok anlamlı olacağını düşünüyorum. Kaldı ki çeşitli basın mensubu arkadaşlarımızın sosyal medyadan da ifade ettiği gibi sahiplenmesi, korunması ve önemsenmesi gereken bir mesele olarak algılıyoruz. Yönetim kurulumuzda konuyu paylaştık. İnsanları burada nihayetinde bizim meslektaşlarımız bunlar gökten zembille gelmiş insanlar değil. Başarılı iş adamları performansları yüksek, ekonomik performansları yüksek, yatırım imkân olanakları yüksek, uluslararası işbirlikleri önemli, bağlantıları önemli. Bu yüzden ben başta sizler olmak üzere değerli basın mensubu arkadaşlarımız ve tüm Van’da ki iş dünyasını bu çabaya katkı sağlamasını bugün herkesin buraya gelip bu etkinlik içinde yer alması çağrısını da yenilemek istiyorum.”

Editör: TE Bilisim