Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayan inci kefali balıkları yumurtalarını bırakmak için tatlı su yataklarına yaptıkları muhteşem göç, su altı kamerasıyla görüntülendi.

Van Gölü’nde iki yıldır dalış gerçekleştiren Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı ve Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, inci kefalinin üreme dönemindeki zorlu yolculuğunu kaydetmek ve bununla ilgili yeni bilgiler elde etmek amacıyla su altında çekimler yaptı. İnci kefali balıklarının muhteşem göçü, su altı kamerası ile saniye saniye kaydedildi.

 

"VAN GÖLÜ'NDE YAŞAM YOKTUR' DÜŞÜNCESİ YANLIŞ"

YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, Van Gölü’ndeki bu alanda 2 yıllık dalış programının sonunu gerçekleştirdiklerini söyledi. Son olarak da 28 Mayıs 3 Haziran tarihleri arasında dalış programlarının olduğunu ve bunu da tamamladıklarını ifade den Prof. Dr. Sarı, “Burada elde ettiğimiz bir haftalık bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Buradaki neydi amacımız. Van Gölü'nün sırlarını çözmek için yola çıktık. Çünkü Van Gölü ile ilgili çok eksik bilgilerimiz var. Çünkü ‘Van Gölü’nde yaşam yoktur’, ‘Van Gölü’nde canlı yaşımız’ gibi yanlış bilgiler var. Van Gölü’nde yaşam vardır. Van Gölü’nde inci kefali yaşar. İnci kefalinin beslendiği 103 fitoplankton, 36 tane de zooplankton vardır. Bunlar hayvansal ve bitkisel planktonlardır. İnci kefali de bunlardan beslenir. Van Gölü'nde yaşayan endemik inci kefalinin yaşam döngüsündeki tüm aşamalarını görüntülemeyi hedefledik. Bunu da çok şükür gerçekleştirdik" dedi. 

Editör: TE Bilisim