HDP Van Milletvekili Özdal Üçer’den Hakkâri’de ikamet eden Akboğa ailesiyle ilgili hem Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Üçer verdiği soru önergesinde, “Sosyal Devlet ilkesi gereği, ailenin koruma altına alınarak hem tedaviye ulaşım imkânlarına kavuşturulması hem de ekonomik açıdan desteklenmesi gerekmektedir.” Dedi.

Hakkari'nin Biçer Mahallesi'nde Gülareş Baba Türbesi yakınında oturan 12 kişilik Akboğa ailesinin tüm çocuklarına kalıtımsal olarak böbrek hastalıkları ve yetmezliği teşhisi konuldu. Bu teşhisin ardından çocuklardan 11 yaşındaki Bahar Akboğa kısa bir süre önce böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi altına alındığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Yine 15 yaşındaki Seyhan Akboğa böbrek yetmezliği teşhisi nedeniyle tedavi görürken, 21 yaşındaki Seher Akboğa’ya ise sağ böbreğinin olmadığı teşhisi konuldu. Aile maddi imkânsızlıktan dolayı hasta çocuklarını tedavi ve kontrol için Van’a bile getiremiyor. Bu durumun gündeme gelmesiyle harekete geçen HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘YARDIM EDİLMEZSE DİĞER ÇOCUKLARDA ÖLEBİLİR’

Üçer verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Hakkâri’nin Biçer Mahallesi'nde Gülareş Baba Türbesi yakınında oturmakta olan Akboğa ailesinin nüfusu 12 kişidir ve ailenin çocuklarında kalıtımsal olarak böbrek hastalıkları/yetmezliği vardır. Çocuklardan 11 yaşındaki Bahar Akboğa kısa bir süre önce böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi altına alındığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirmiştir. Yine 15 yaşındaki Seyhan Akboğa böbrek yetmezliği teşhisi nedeniyle tedavi görürken, 21 yaşındaki Seher Akboğa’ya ise sağ böbreğinin olmadığı teşhisi konulmuştur. Ailenin yeşil kart dışında hiçbir güvencesi yoktur. Babanın düzenli bir geliri yoktur ve inşaatlarda çalışmak gibi geçici işlerde çalışarak ailenin geçimini sağlamaktadır. Bu ise en temel ihtiyaçlarının karşılanmasına bile yetmemektedir. Ayrıca anne Nahile Akboğa rahatsız olduğu için çalışamamaktadır. Rutubetli ve metruk bir evde yaşamını sürdürmeye çalışan aile; hasta çocuklarını (tedavi ve kontrol için) Van’a götürebilecek maddi imkânlara bile sahip değildir. Sosyal Devlet ilkesi gereği, ailenin koruma altına alınarak hem tedaviye ulaşım imkânlarına kavuşturulması hem de ekonomik açıdan desteklenmesi gerekmektedir. Aksi halde olumsuz koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan böbrek hastası diğer çocukların da hayatını kaybetmesi kaçınılmaz olacaktır.”

‘AKBOĞA AİLESİ YARDIMLARDAN YARARLANMALIDIR’

Üçer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraları: “Konu ile ilgili girişimde bulunarak gerekli yardımların aileye bir an önce sunulmasını sağlayacak mısınız?. Benzer durumdaki ailelere Bakanlığınız tarafından ne tür yardımlar sunulmaktadır?. Yardıma ihtiyacı (söz konusu aile gibi) acil olan ailelere yardımların bir an önce ulaşması için; klasik yardım prosedüründen ayrı olarak uygulanan özel bir yardım mekanizması mevcut mudur? Akboğa ailesi bu mekanizmadan yararlandırılacak mıdır?. Bakanlığınızın kuruluş amacının bizatihi bu tür ailelere yardımda bulunmak olduğu gerçeği karşısında; yardımların gecikmesi/yapılmaması sonucunda yaşanacak olumsuzluklardan kim sorumlu olacaktır?”

‘AKSAMA DÖNÜŞÜ OLMAYAN SORUNLAR YAŞATACAKTIR’

HDP’li Üçer ayrıca Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplamasını istediği soru önergesinde ise, “Sosyal Devlet ilkesi gereği, toplumun bütün kesimlerinin sağlık hizmetlerinden layıkıyla yararlanması gerekmektedir. Üstelik Akboğa ailesinin çocuklarının tedavilerindeki en küçük bir aksama, geri dönüşü olmayan sorunların yaşanmasına yol açacaktır.” Dedi.

‘BİR AN ÖNCE TADAVİ ALTINA ALINMALI’

Üçer Bakan Müezzinoğlu’nun cevaplamasını şstediği soruları şöyle sıraladı:
Ailenin bir ferdinin yakın zamanda hayatını kaybettiği gerçeği dikkate alındığında; böbrek hastası olan diğer 2 çocuğun da benzer bir durumla karşılaşmaması için konu ile ilgili girişimde bulunarak çocukların bir an önce tedavi altına alınmalarını sağlayacak mısınız?. Benzer durumdaki ailelere Bakanlığınız tarafından ne tür tedavi imkânları sunulmaktadır?. Acil tedavi gerektiren ve (söz konusu aile fertlerinde olduğu gibi) durumları özellik arz eden kişilere; bilindik tedavi prosedüründen ayrı olarak uygulanan özel bir tedavi mekanizması mevcut mudur? Akboğa ailesinin hasta olan çocukları bu mekanizmadan yararlandırılacak mıdır?”

Editör: TE Bilisim