HDP Milletvekili Özdal Üçer’den Başbakan Ahmet Davutoğlu’na soru önergesi. Üçer, Başbakan Davutoğlu’na Erciş ilçesinde geçtiğimiz günlerde çıplak arama iddialarını sordu. Üçer, maruz kalınan uygulamanın devletin kadına karşı olan negatif tutumunu gözler önüne serdiğini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer geçtiğimiz günlerde Erciş ilçesinde çıplak arama iddialarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu. Üçer verdiği soru önergesinde, devletin kadına yönelik şiddeti tetiklediğini ileri sürerek, “Kadına uygulanan şiddetin kamu otoritesi nezdinde de önemli bir karşılığı olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir.” Dedi.

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖRNEĞİ’

Üçer, “Türkiye’de devlet eliyle kadına uygulanan şiddetin bir örneği de 25 Kasım 2014 tarihinde Van’da yaşanmıştır. Söz konusu tarihte, düzenlenen etkinliklere katılmak üzere Van’dan Erciş’e otobüsle gitmekte olan Belediye Meclis üyesi kadınlar ile diğer kadın katılımcıların aracı saat 11:30 sıralarında sivil polisler tarafından Van-Erciş yol ayrımında durdurulmuş, bu kişiler kimlik kontrolü (GBT araması) uygulamasına maruz bırakılmıştır. Arama esnasında Güllü Zengin’in GBT kaydında bir sorun olduğu ve Emniyete götürüleceği belirtilmiş, bunun üzerine Belediye Meclis Üyesi Güler Avcı, kendilerine eşlik etmek istediğini söylemiş ve bu istek kabul edilmiştir. Saat 12:00 sıralarında Güllü Zengin doktor kontrolünden geçirilmiş, ardından ise 2 kadın, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne götürülmüştür.” Dedi.

‘ÇIPLAK ARAMA UYGULAMASI DAYATILMIŞ’

Kadınların işlemlerinin erkek polisler tarafından yapıldığını ileri süren Üçer, “Güllü Zengin’in işlemleri o ana kadar erkek polisler tarafından gerçekleştirilmiş, devamında ise kadın polislerin geldiği ve arama yapılacağı bildirilmiştir. Arama esnasında Güllü Zengin’i yalnız bırakmak istemeyen Güler Avcı; arama sırasında arkadaşının yanında olmak istediğini ifade etmiş; kadın polisler ise bu isteğe: (adeta Güler Avcı da uygulamaya dahilmiş gibi) ‘sen de geleceksin’ şeklinde karşılık vermiştir. Küçük, karanlık ve kirli bir odaya alınan kadınlara çıplak arama uygulaması dayatılmış; Güler Avcı tarafından ‘gözaltında olmadıkları ve böyle bir uygulamaya hiçbir şekilde maruz bırakılmamaları gerektiği’ defalarca ifade edilmesine rağmen insan onurunu zedeleme amacıyla yapıldığı aşikar olan bu uygulamaya devam edilmiştir. Ancak bununla da yetinilmemiş; Güler Avcı’nın haklı itirazı, arama sırasında kendisine karşı (farklı arama yöntemine başvurabilecekleri tehdidi de yöneltilerek) sert ve rencide edici bir yönelimde bulunulmasına neden olmuştur. Aynı ayrıntılı çıplak arama uygulamasına Güllü Zengin de tabi tutulmuş; arama esnasında polislerin düşmansı tavrı durmaksızın devam etmiştir.” Dedi.

‘SUÇLU MUAMELESİ YAPILMIŞTIR’

Benzer uygulamanın aramadan sonra da devam ettiğini söyleyen Üçer, “Benzer insanlık dışı davranışlar aramadan sonra da sürdürülmüş; polisler, 2 kadına sürekli bir şekilde suçlu muamelesi yaparak sözsel şiddet uygulamıştır. Güllü Zengin’in önceden var olan fakat daha sonra düşen davasıyla ilgili sonucun kayıtlara geçilmemiş olması neticesinde maruz kalınan bu uygulama; devletin kadına karşı olan negatif tutumunu gözler önüne sermekte; toplumda kadına uygulanan şiddetin kamu otoritesi nezdinde de (toplumu yönlendirme-teşvik etme gücünü de barındıracak şekilde) önemli bir karşılığı olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir.” Dedi.

‘TALİMATI KİM VERDİ?’

Üçer verdiği soru önergesinde Başbakan Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:
Yaşanan bu vahim olay hakkında ne düşünmektesiniz? Suç unsuru taşıyan bu uygulamanın talimatı kim tarafından verilmiştir? Van’da (göz altı-gözlem altı ve diğer uygulamaları da kapsayacak şekilde) bütün durumlarda aynı insanlık dışı çıplak arama yöntemi mi uygulanmaktadır? Sadece arkadaşının yanında olma saikiyle emniyete gelen Güler Avcı’nın hem çıplak aramdan geçirilmesi hem de diğer kötü muamele uygulamasına tabi tutulması nasıl ve hangi yasal dayanakla açıklanabilir? Olay hakkında sorumluların bulunması amacıyla kapsamlı bir soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz?


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim