BDP Van milletvekili Özdal Üçer, meclise geçtiğimiz günlerde vurulan Kadir İnan adlı vatandaşın durumu ve polis müdahalesi ile ilgili soru önergesi sundu. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması için TMBB’ye bir soru önergesi sunan Üçer, yaşanan o gelişmelerle ilgili Bakan Ala’ya birçok soru yöneltti.

Yaşanan o olayların ardından yaptığı değerlendirmede polisin orantısız güç kullandığını ve o gün otelde vurulan Kadir İnan’ın durumu ile ilgili yapılan araştırmada ayrıca İnan’ın vurulduğu otele 16 merminin işaret edildiğini belirtti. Üçer konu ile ilgili Ala’ya sunduğu o önergede şu ifadelere yer verdi; “27 Mart 2014 tarihinde AKP’nin düzenlediği miting sonrası güvenlik güçlerinin Van’ın Beşyol Meydanında havaya ateş açmaları sonucu Van Grand Otel'in beşinci katında bulunan otelin aşçısı 26 yaşındaki Kadir İnan, göğsüne isabet eden kurşunla ağır şekilde yaralanmıştır. Miting alanında müdahaleyi gerektirecek herhangi olay gerçekleşmediği halde kolluk kuvvetlerinin ölçüsüz ve orantısız güç kullanarak böyle bir yaralanmaya sebebiyet vermesi, hukuka ve insan haklarına aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca yapılan tespitlere göre 16 merminin sadece Grand Otele isabet etmiş olması, açılan ateşin yoğunluğunu ortaya koymaktadır. Asıl görevi bireyin ve toplumun güvenliğini sağlamak olan güvenlik güçlerinin, bunun tam tersi bir tutum içerisinde olması, hükümetin hak ve özgürlüklere bakış açısının adeta bir tezahürü niteliğindedir. Ayrıca Kadir İnan’ın yaralanmasının vahameti bir yana, kalabalık bir alanda bu tür bir gayrı hukuki müdahale yoluna gidilmiş olması, yaralı sayısının artmasına ve hatta birçok insanın hayatını kaybetmesine sebep olabilecek bir anlayışın ortaya konduğunu açık bir şekilde göstermektedir.” Dedi.

“POLİSLERİN YETKİSİ VAR MIYDI?”

Öte yandan konu ile ilgili Ala’ya sunduğu önergede bazı sorular da yönelten Üçer, yaşanılan olaylarla ilgili şu sorulara yer verdi; “Havaya ateş açılmasının gerekçesi ve bu gerekçenin hukuki dayanağı nedir? Bu emri kim vermiştir? Olay esnasındaki sıralı amirlerin olaydaki rolü nedir? Kolluk güçlerinin kendi inisiyatifleri ile ateş açma yetkileri var mıdır? Olay sonrası bölgede inceleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa; kaç boş kovan bulunmuştur? Havaya ateş açtığı saptanan güvenlik görevlisi sayısı ne kadardır? Bu kişilerin ifadeleri alınmış mıdır? Alınmışsa; bu ifadeler ne yöndedir? Alınmamışsa; neden böyle bir yola başvurulmamıştır? Kusurlu bulunan güvenlik amir/güvenlik görevlisi var mıdır? Varsa kimlerdir ve kusur gerekçesi nedir? Olayla ilgili hakkında inceleme ve/veya soruşturma başlatılan güvenlik amiri/güvenlik görevlisi var mıdır? Varsa isimleri ve rütbeleri nedir?” 

Editör: TE Bilisim