Kenya’nın başkenti Nairobi'de yakalanan Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin 15'inci yıldönümü nedeniyle Van'ın bir bölümü, Hakkari il merkezi ile Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde kepenk kapatma eylemi yapıldı. Hakkari'deki taksiler de kontak kapama eyleminde bulundu. Van’da izinsiz yürüyen halkla polis arasında gerginlik yaşanırken şehir yine savaş alanına döndü!

Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilişini protesto etmek amacıyla Hakkari il merkezinin yanı sıra Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ilçeleri ve Van'ın Başkale İlçesi'nde esnaf kepenkleri açmadı. Van'da özellikle ara sokaklardaki esnafın büyük bölümü protestoya katıldı. Nöbetçi eczane ve fırınlar dışında tüm işyerlerinin kapalı olduğu Hakkari kent merkezinde ticari taksiciler de kontak kapattı. Polis ekipleri, Hakkari ve ilçelerinde sürekli devriye gezdi.

VAN'DA YÜRÜYÜŞ SONRASI OLAYLAR ÇIKTI

Kepenklerin büyük oranda kapalı olduğu Van'da, BDP öncülüğündeki grup öğle saatlerinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Soydan Kavşağı'ndaki BDP seçim bürosu önünde toplandı. Aralarında Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekilleri, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu kalabalık buradan da Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atarak yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Sebze Hali Kavşağı'na kadar yürüdü.

ÜÇER: ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ

Sebze Hali Kaşağında toplananlara BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, bir konuşma yaptı. Konuşmasının büyük bölümünü Kürtçe yapan Üçer, Öcalan'ın yakalanmasını '15 Şubat komplosu' olarak nitelendirerek bunu kınadıklarını ve Öcalan'ın özgürlüğünü istediklerini söyledi. Üçer'in yaptığı konuşmadan sonra kalabalık tekrar Cumhuriyet Caddesi'ne doğru yürümek istedi.

TOMA’NIN KORKULUKLARINA TIRMANDI

Kalabalığın önü, Hacıbekir Caddesi'nde toplumsal müdahale araçları TOMA'lar tarafından kesildi. Bunun üzerine grupta bulunan bazı kişiler polislerin bulunduğu bölgeye taş, molotofkokteyli, havai fişek ve ses bombaları attı. Polis, göz yaşartıcı bomba ve basınçlı su kullanarak grubu dağıtmaya çalıştı. Çıkan olaylar kısa sürede yayıldı. Olaylar sırasında BDP'li bazı yöneticiler, taş atanlara engel olmaya çalışırken, bazı kişilerin de TOMA araçlarını önündeki korkuluklara tırmanarak su sıkılmamasını istemesi dikkat çekti. Çeşitli cadde ve sokaklarda olaylar devam ederken, polis kent merkezinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

POLİSİN YENİ ARACI URAL GÖSTERİCİLERE MÜDAHALE ETTİ

Öcalan'ın yakalanıp Türkiye getirilişinin 15. yıl dönümü nedeniyle Van'da yaşanan olaylarda polisin yeni zırhlı aracı 'Ural' da görev yaptı. Türk mühendisleri tarafından yapılan 'Ural' isimli tam donanımlı zırhı araç, toplumsal olaylarda ilk kez kullanıldı. Tam donanımlı olan müdahale aracı üzerindeki kamera sistemi ve atikliğiyle dikkat çekti.

OLAYLARDA 8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 7 POLİS YARALANDI

Van'da öğlen saatlerinde başlayan olaylar, havanın kararmaya başlaması ile birlikte kent merkezinde büyük ölçüde sona ererken, mahalle aralarındaki kovalamaca ise sürdü. Olaylar sırasında 8 kişinin gözaltına alınarak Van Emniyet Müdürlüğüne götürüldükleri belirtildi. Çıkan olaylarda 7 polisin ise atılan taşlardan yaralandığı belirtildi.

HAKKARİ'DE OLAYLAR ÇIKTI

Kepenklerin kapalı olduğu Hakkari'de de olaylar çıktı. Keklikpınar Mahallesinde, yola barikat kurup slogan atan gruba, polis dağılmaları yönünde uyarı anonsları yaptı. Uyarılar üzerine göstericiler, taş Molotof kokteyli ve havai fişek atınca, polis de dağılmaları için basınçlı su, göz yaşartıcı bomba kullandı. Yoldaki barikatlar zırhlı araçlarla temizlenirken, mahalle aralarındaki kovalamaca bir süre devam etti.

YÜKSEKOVA KARIŞTI

Kepenklerin kapalı olduğu Yüksekova'da da olaylar çıktı. 15 Şubat'ın protesto edilmesi amacıyla çeşitli gruplara ayrılan ve yaklaşık 100'er kişilik göstericiler, ilçenin Cengiz Topel Caddesi, Dağlıca Kaşağı, Esentepe Mahallesi ve Kışla Mahallesi'nde bir araya geldi.
Yüzleri kapalı göstericiler yollara barikat kurup ateş yakınca olay yerine gelen zırhlı polis araçları basınçlı su ve göz yaşartıcı bomba kullanarak göstericileri dağıtmaya çalıştı. Göstericiler de taş ve Molotof kokteyli atarak karşılık verdi. Olaylar kısa sürede ilçe genelin yayıldı. Polis ilçedeki güvenlik önlemlerini artırırken, olaylar ara sokaklarda sürüyor.

ÇUKURCA'DA 15 ŞUBAT AÇIKLAMASI

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde de 15 Şubat nedeniyle bir basın açıklaması yapıldı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan parti binası önünde Çukurca Belediye Başkanı Hıdır Demiroğlu, Çukurca BDP Belediye Başkan adayı Servet Tunç ve partililer katıldı. Basın açıklamasını yapan BDP İlçe yöneticisi Hilal Duman, 15 Şubat komplosunu kınadıklarını belirterek, "Sayın Abdullah Öcalan Kenya da yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmiştir. Uluslararası güçler bu komployla ne yapmak istediler. Türkiye'yi nasıl bir kaosun içine sürüklemek istediler. Bunu yıllar geçtikçe kamuoyu daha iyi anlamaya çalıştı. Sayın Abdullah Öcalan'ın müdahaleleri, barış için yaptığı girişimler, bu komplonun amacına ulaşmasını engelledi. Bugün geldiğimiz süreçte devlette Sayın Öcalan'ı anlamaya başladı. Kürt sorununu çözümünde muhatap olarak kabul etmekte ve onunla sürecin barışa çevrilmesi için görüşmeler yapılmaktadır" dedi.

Editör: TE Bilisim