HDP Van Milletvekili Özdal Üçer son zamanlarda sayısı her geçen gün biraz daha artan uyuşturucu kullanımını meclise taşıdı. Vanlı gençlerin saplandığı uyuşturucu batağı ile ilgili flaş iddialara yer veren Üçer, Van’daki gençlerine uyuşturucu temininin güvenlik güçleri tarafından yapıldığını söyledi. Üçer ayrıca, “Devletin bölgede uyuşturucu ticaretine bilinçli olarak göz yumduğu ve hatta madde kullanımının yaygınlaşmasını bir politika haline getirdiği yönündeki iddiaları destekleyen başka bir örnek ise Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri'nin (AMATEM) uyuşturucu satma merkezlerine dönüştüğü gerçeğidir.” Dedi.

HDP Milletvekili Özdal Üçer, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya bir soru önergesi sunarak Van’da uyuşturucu batağına saplanan gençler ile ilgili sorulara yer verildi. Soru önergesinde çarpıcı iddialara yer veren Üçer, uyuşturucu temini konusunda güvenlik güçlerini suçlarken, AMATEM konusunda da yine iddialara yer vererek Ala’dan bu iddialar hakkında bilgi istedi.

“GÜVENLİK GÜÇLERİ TEMİN EDİYOR”

Van’da uyuşturucu kullanımının 10 yaşına kadar düştüğü Van İli ve İlçelerinde bütün uyarılara rağmen hiçbir önlem alınmadığını belirten Üçer, bunun aksine kullanımın yaygınlaşmasına göz yumulduğunu iddia etti. Üçer açıklamasında; “Kamuoyunda sıklıkla ifade edilen iddialara göre; uyuşturucu madde temininde güvenlik güçleri önemli bir işleve sahiptir. Hatta bu iddialar emniyet güçlerinin madde satışını gerçekleştiren kişileri kollaması/koruması, madde satışına zemin hazırlaması ile de sınırlı değildir. İddiaların en vahimi: uyuşturucu satışının/temininin bizzat güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirildiğidir. Başta Çaldıran olmak üzere, Muradiye, Erciş ve Van'ın diğer bütün ilçelerinde, hem okul önlerinde hem de sair mekanlarda uyuşturucu maddeye bu kadar kolay ulaşılabilmesi, söz konusu iddiaları destekler niteliktedir.” Dedi.

“KÜRT GENÇLERİ KİŞİLİKSİZLEŞTİRİLİYOR”

Açıklamasında AMATEM ile ilgili de bazı iddialara yer veren Üçer, bu merkezin gençleri bu bataktan kurtarmak yerine daha çok uyuşturucunun satış merkezi haline getirildiğini kaydetti. Üçer; “Devletin bölgede uyuşturucu ticaretine bilinçli olarak göz yumduğu ve hatta madde kullanımının yaygınlaşmasını bir politika haline getirdiği yönündeki iddiaları destekleyen başka bir örnek ise Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezleri'nin (AMATEM) uyuşturucu satma merkezlerine dönüştüğü gerçeğidir. Söz konusu merkezlerde tedavi gören kişilerin beyanları ile sabit olduğu üzere; torbacı tabiri ile anılan uyuşturucu madde satıcıları bu mekânları kendilerine yuva edinmiş durumdadır. Madde bağımlılığını tedavi etmek için kurulan mekânların bizzat uyuşturucu satma alanlarına dönüşmesi, devletin icazeti olmadan mümkün değildir. Bu da göstermektedir ki; Kürt gençleri sadece uyuşturucu madde kullanmaya yönlendirilmemekte, aynı zamanda uyuşturucu illetinden kurtulmak isteyenlerin de tedavileri engellenmektedir.” Dedi.

ÇARPICI İDDİALAR!

Üçer sözlerini şöyle sürdürerek; “Özellikle depremden sonra Van’ın içine düşmüş olduğu ekonomik darboğaz ve insanların geçim sıkıntısı içinde bulunmaları, gençlerin ve henüz çocuk yaşta olanların psikolojilerini olumsuz yönde etkilemiş; bu ağır travmatik dönem devletin Van’daki Kürt gençleri üzerinde kişiliksizleştirme politikasını devreye sokmasına zemin hazırlamıştır. Uyuşturucuya erişim çocuklarda ve gençlerde en çok okulların önünde gerçekleşmektedir. Bilindiği üzere bu alanlar denetimin en kolay sağlanabileceği yerlerdir. Oysa devletin okulların önündeki uyuşturucu satışlarına göz yumması, bu durumun bilinçli bir politikanın ürünü olduğunu göstermektedir. Güvenlik güçlerinin Van özelinde devreye soktuğu anlayış, uyuşturucu kullanımının engellenmesine hizmet etmek yerine aksine bunu kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak üzerine kurulmuş durumdadır. Ayrıca (söz konusu anlayışın başka bir önemli ayağını yansıtacak şekilde) bazı güvenlik görevlilerinin uyuşturucu teminine aracılık ettiği iddialar İlde yaygın olarak dile getirilmektedir.” Dedi.

İŞTE O SORULAR!

Önergesinin son bölümünde Kürtler üzerinde AK Parti’nin psikolojik harp politikası izlediği iddialarına yer veren Üçer, Ala’ya ise şu soruları yönelterek bilgi istedi; “Van İl'i ve İlçelerinde uyuşturucu temininin emniyet güçlerinin kontrolü ve yönlendirmesi ile gerçekleştiği yönündeki iddialar hakkında ne düşünmektesiniz? Söz konusu iddialar ile ilgili şimdiye kadar kapsamlı bir soruşturma başlatılmış mıdır? Varsa sonuçları nelerdir? Hâlihazırda bir soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz? Uyuşturucu satıcılarının kimlikleri bilindiği halde bu kişilerin tutuklanmasına yönelik hiçbir girişimde bulunulmadığı iddiaları doğru mudur? Son 5 yıl içerisinde (her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere) Van İlinde kaç uyuşturucu satıcısı yakalanmıştır? Bu kişilerin uyuşturucu maddeyi nereden ve nasıl temin ettikleri saptanmış mıdır? İlde uyuşturucu kullanım oranının yıllar itibariyle önemli ölçüde arttığı dikkate alındığında; neden uyuşturucu temin kanallarının üzerine gidilmemiş ve İl'e uyuşturucu madde girişi engellenmemiştir? Son 5 yıl içerisinde (her yılı ayrı ayrı belirtmek üzere) Van İl Merkezi ve İlçelerinin her birinde uyuşturucu kullanan kişi sayısı ne kadardır? Bu kişilerin kaçı AMATEM'e tedavi amacıyla yönlendirilmiştir? Son 5 yıl içerisinde (her yılı ayrı ayrı belirtmek üzere) Van İl Merkezi ve İlçelerinin her birinde uyuşturucu kullanımından kaynaklı hayatını kaybeden kişi sayısı ne kadardır?

Editör: TE Bilisim